Elveda Rumeli

Nisan 2014
Parafiks Yayınevi

2021 53. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2021 01:32
Çok beğendim. Kitabı okurken kendinizi o atmosferde hissediyorsunuz. Balkanlarda yaşayan Türk toplumunun yaşadığı acı ve sıkıntılara şahit oluyorsunuz. Birinci ve İkinci Balkan Savaşları'nın sonucuna göre Türk toplumunun bir kısmının Anadolu'ya göçtüğüne, bir kısmının da kalıp mücadeleye devam ettiğine ve başlarına gelen onca olaya rağmen yaşama azimlerinin kırılmadığına tanık oluyorsunuz. Yazarın sade anlatımı kitabın su gibi geçip bitmesini, fakat hafızanıza kazınmasını sağlıyor. Mutlaka okunması gereken kitaplardan.
2020 3. kitabı
Biyografi severlere tavsiye ederim. Öncelikle yazarımız büyük dedesinin hayatını konu almış çok sade, naif kolay okunur sıkıcı değil. Hicaz yolunda ölüm,Balkan harbinin patlak vermesi, seferberlik ilanı ,yıllarını esir olarak geçiren bir genç bir ailenin dağılıp yok oluşu ve olmazların oluşu. Ben çok beğendim. Yazarımızın emeğine sağlık. En baştan bir yaşam öyküsü olduğunu unutmayın savaş kitabı olarak bakarsanız beklentinizi karsiyalamamis olursunuz. teşekkür Ramis Çınar
ELVEDA RUMELİ (2012) / Ramis Çınar
Hayatta en sevdiğim ve en çok değer verdiğim, kendi ailesinin geçmişinde de göç hatıralarının olduğu, bu mecranın yazarlarından olan o insanın tavsiyesi üzerine okuduğum etkileyici roman. "Hikayenin sonu iyi bağlandığında çekilen çileler unutulur." der Arthur Koestler “Gün Ortasında Karanlık” romanında. Roman bittiğinde bendeki hâkim his buydu. Keşke hiç çile çekilmese ama insan ile çile bir madalyonun iki yüzü gibi sanki. Balkanlar -malumumuz- kadimden beri hep çok-dinli ve çok-etnisiteli topraklar olagelmiş. Farklılıkların olduğu bölgelerde sürtüşmelerin, çatışmaların ve savaşların olması ise neredeyse kaçınılmaz. Nietzsche’nin de üzerinde ısrarla durduğu gibi, insan sürgit bir “güç istenci”yle malul. Balkanlar veya Rumeli de bundan azade değil maalesef. Hep huzura ve barışa hasret topraklar olmuş buralar. Bu sebeple Balkanlar denince benim aklıma hep acı, hüzün, gözyaşı trajedi ve göç gelir. Bosna Savaşı da bendeki bu çağrışımı kuvvetlendirdi sanırım. Çok fazla tarih okumamın etkisiyle galiba gözümde hep Balkanların sözü açıldığında Rumeli’den Anadolu’ya göç eden insanların imgesi belirir. Romanda olaylar, sırasıyla Osmanlı, Bulgaristan ve Romanya’nın kontrolüne giren Silistre vilayetinin Akkadınlar ilçesine bağlı Çeyrekçi köyünde yaşayan Hasan adlı bir mollanın etrafında gelişiyor. Hasan, İstanbul’da medrese eğitimi alıp on sekiz sene sonra memleketine döner. Zengin bir aileye mensuptur. Evlenir, çoluk çocuğa karışır. Önce köy camiine imam olur. Sonra Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı esnasında Rumenlere esir düşer ve savaş bittikten sonra döndüğü memleketinde Silistre Müftüsü olur. Romanı okurken döneme ait pek çok tarihsel bilgiyi de ediniyorsunuz. Farklı milletlerden insanların nasıl bir arada yaşadıkları, Osmanlı’nın son dönemi ve çözülüşü,
2020 18. kitabı
Okunma: 08 Mart 2020 23:40
ELVEDA RUMELİ “Bu dünyada ebedi bir acı yok. İnsan unutmasa bile zamanla alışıyor.” Hasan, Nazmi efendi, Hüseyin, Azize hanım, Hayriye, Meliha, Hidayet, Münevver, Abdullah, Ethem kahya, Hatip Salim, Berber Necmi, Kara Ahmet, Recep bey, Fatma hanım, Emine, Boris Nikolov, Eksper Aleksandır, Kabil, Kazancı Hristo, Ormancı Marko, Lütfiye, Mümin, Rıfat, Tıbbıyeli İzzet Muhsin (Con İzzet), Nesibe, Fikriye, Dimitır, Rüstem efendi, Mukaddes, Ali Osman hoca, Talat, Rüstem ve Celil Zahit Efendi ile yıllar öncesine gittik. Başka karakterler de var ama ben en çok önemli olanlarını yazdım. Molla ağalar ve Koca Mehmetler ailesi arasında yaşanan tatsızlıklar, kötü olaylar ve savaş anlatılmış. Özellikle Hasan karakteri baş rolde, onun yaşadığı ayrılık, mutluluk, hüzün ve acılar kaleme alınmış. Bu eseri çok erteledim, savaş içerikli diye fazla ön yargı ile bakmışım ancak tahmin ettiğim gibi değilmiş. Eserde savaş içeriği fazla değildi. Eserin bir bölümünde Azize ve Hayriye hanımın Emine’yi yakınının cenazesine salmaması, ailesine duydukları kini ondan çıkarmış olmaları beni de derinden etkiledi. Emine’nin o anki durumuna çok üzüldüm… Bunun üzerine Emine’nin ilenci “Bana bu acıları yaşattınız ya Allah da size ayrılık göstersin.” diye söyledikten sonra ‘Kolera Yıllarında Hac Yolculuğu’ bölümünde yaşananlar ve sonrasında Azize hanıma gelen haber sonrası ister istemez ilahi adalet dedirtiyor… İnsanoğlu ettiğini yaşamadan ölmüyor… Yazarımız diğer eserlerindeki gibi yine akıcı bir dille yazmış eserini. Bir film gibi… İki ailenin yaşadığı acılar, hüzünler, ayrılıklar üzerine gelen mutluluklara bile sevinememeleri… Hasan’ın 18 yıl İstanbul’da okuyup memleketine gelmesi ve oraya çiftçilik ile ilgili yenilikleri getirtip kabul ettirmesi sonucu işlerinin daha iyiye gitmesi Nazmi efendiyi
2020 140. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2020 09:55
Balkan savaşları, birinci Dünya savaşı ve göçler sırasında Rumeli’de kalıp yaşamaya çalışan bir ailenin başına gelenler tane tane anlatılmış. Kitap kahramanının kendi ağzından başına gelenleri, okulu, ailesi, sevdiği memleketini dinliyorsunuz
2024 2. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 09:23
İstanbul’da medrese eğitimi aldıktan sonra memleketine dönen Hasan, bir süre sonra bir ömre sığmayacak şeye şahit olur... Balkan Savaşları, esir kampları, I. Dünya Savaşı, salgın hastalıklar, göç yolları, ölümler ve bunlar arasında yaşanmaya çalışılan, yeniden kurulmaya çalışılan hayatlar. Gerçeklerden hareket eden, iyi yazılmış bir roman.
2021 30. kitabı
Yazar kitabı edebi dilden uzak, olayları adeta bir gazete haberi gibi anlatırmış gibi yazmış. Kitabın adı Elveda Rumeli olduğundan oralardan Türkiye’ye dönmeyi anlatacakmış gibi gelmişti ama sadece birkaç saat uzaklıktaki kasabaya taşınmaları anlatılıyor. Bana hiç etkileyici gelmediği için vasat bir kitap diyebilirim.
Elveda RumeliRamis Çınar · Parafiks Yayınevi · 2014289 okunma
Balkanlar daha iyi betimlenebilirdi.
2025 1. kitabı
Öncelikle beklentim daha yüksekti, beklenti altında kaldı fakat iyi yanları vardı o da Balkanlara ait olmasıydı. Oraları anlatmasıydı. Daha edebi bir dille yazılabilirdi. Bitirdim. Aklımda yer edinen kitaplardan biri olacak. Yazara da başarılar diliyorum.
2022 212. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2022 13:25
Hasan İstanbul'daki medrese eğitiminden sonra memleketi Bulgaristana döner 18 yıl sonra ve camide imamlığa başlar.Koca bir yaşanmışlığı sığdırmış kitaba yazar savaş yıllarıda dahil.Dili çok acıkıcı bir kitap . Severek okudum. Okuyacaklara Keyfli okumalar ...
Elveda RumeliRamis Çınar · Çınaraltı Yayınları · 2019289 okunma
2020 25. kitabı
Ben kitabı okurken yaşadım diyebilirim. Okumanız gereken bir kitap. Hasan'a kendinizi kaptırın kahvenizi yanınıza alın ve Hasan'ın hayatına ortak olun. Benim de tavsiye üzerine okuduğum bir kitaptır. Daha çok tarih kitapları okumayı sevdiğimden bayılıyorum bu tür kitaplara.
Elveda RumeliRamis Çınar · Çınaraltı Yayınları · 2019289 okunma

Ramis ÇınarYazar · 7 kitap
Ramis Çınar, 1983 yılında Silistre’de doğdu. 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göç esnasında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. İlk, orta ve lise öğrenimini Tekirdağ’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü bitirdi (2004). Özel sektörde satın alma, kamuda basın-yayın alanlarında çalıştı. Üniversite yıllarında yazınsal çalışmalarına başlayan Çınar, buruk bir aşk hikâyesini konu alan Söylenmemiş Sözler adlı romanıyla 2009 yılında edebiyat dünyasına adım attı. Ekim 2012’de, Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda Rumelili kalabalık bir ailenin hikâyesini, dönemin atmosferiyle birlikte anlattığı Savaş ve Ayrılık & Elveda Rumeli adlı romanını yayımlayan Çınar, daha geniş bir okur kitlesine ulaştı. Bu eserin güncellenmiş 2. baskısı Parafiks Yayınevi tarafından Nisan 2014'te yeniden yayımlandı. Çınar'ın uzun yıllar üzerinde çalıştığı Aşk, Hayat ve Arayış adlı romanı Haziran 2014'te kitapseverlerle buluştu.