Bir Savaş ve Ayrılık Romanı

Çınaraltı Yayınları
Sıralamalar

2022 212. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2022 13:25
Hasan İstanbul'daki medrese eğitiminden sonra memleketi Bulgaristana döner 18 yıl sonra ve camide imamlığa başlar.Koca bir yaşanmışlığı sığdırmış kitaba yazar savaş yıllarıda dahil.Dili çok acıkıcı bir kitap . Severek okudum. Okuyacaklara Keyfli okumalar ...
2020 25. kitabı
Ben kitabı okurken yaşadım diyebilirim. Okumanız gereken bir kitap. Hasan'a kendinizi kaptırın kahvenizi yanınıza alın ve Hasan'ın hayatına ortak olun. Benim de tavsiye üzerine okuduğum bir kitaptır. Daha çok tarih kitapları okumayı sevdiğimden bayılıyorum bu tür kitaplara.
2020 26. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 14:30
Her ne kadar kitabın üstünde Savaş ve Ayrılık yazıyor olsa da, sadece savaşı anlatan bir kitap değil aslında. Cok seviyeli ve çok güzel yazılmış, özellikle gercek yasanmis oluşu kitabi daha da değerli yapıyor... Savaş ve yaşanmışlık içeren kitaplar beni her zaman cezbeder. Yazarımızı kalemi gerçekten kuvvetli ve cümleler çok yerli yerinde kullanılmış. Kitapta 93 harbine ve Balkan Savaşı'na yer verilmiş olsa da; daha çoğunlukla Hasan Beyin egitimi, mezuniyet sonrası, çiftlikteki aile hayatı, esir düştüğü zamanlar ve müftülüğe yükselişini, babasinin hac yolculuğunu, kolera salgınını, ölümler ve ayrılıkları anlatiyor. Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ, Yunanistan ülkelerinin Osmanlı Devletinde karşı savaşan ve burada yaşayan iki büyük ailenin geçimsizliğin den bahsederken bile, aslında bize şunu anlatıyor: Kötü günde yine herkes birbirine dost olabilmeli. Emine gelin hic sucu yokken, kaynanasından ve görümcesinden çok çekiyor olsada sabrı ile takdirlik bir insan örneği. Genelde kitaplarda esir kamplarında yaşanan olaylardan çok kötü bahsedilir. Hasan Bey' in düştüğü  esir kampında kötü günler geçirse de; dine saygı var.  Öyle ki Hristiyan veya Müslüman diye ayırt etmiyorlar herkesin dinini yapılabilmesi için ve ibadet yeri inşa etmelerine izin veriyorlar. Daha fazla bilgi vermek yerine, herkese okumanızı tavsiye ederim ❤
2021 13. kitabı
Ramis Çınar Elveda Rumeli "Haydutlar çiftliği bastı, Hüseyin ağabeyi ve oradaki herkesi vurmuşlar!" Diye cevap verdi genç adam, Hasan alelacele ayakkabılarını giyip çiftliğe gitmek için hareketlendi. Konuşmaları duyan Azize hanım ve Meliha da onun arkasından ayaklandı. Herkese merhaba Arzuokuyor01 moderatörlügünde demetinkitaptutkusu @kitapla_gelen_mutluluk @uyuyankitaplar @zeynep_itan.54 @ismihanari @nursemin_dogan ablalarım ile beraber Ramis Çınar 'ın Elveda Rumeli kitabını okuduk. Kitabın konusuna gelince Balkan savaşları ve 1. Dünya Savaşı'nın yaşandığı dönemde Bulgaristan'da yaşayan iki büyük aile'nin yaşamını konu alıyor, 18 yıl İstanbul'da eğitim gören Hasan'ın memleketine dönmesiyle de olaylar başlıyor... Tarih kitaplarına her zaman ayrı bir zaafım oldu benim, Elveda Rumeli kitabı beni gerçekten çok etkiledi. O dönemdeki insanların hayatı, yaşadıkları, dostlukları, sevdaları, aile bağları o kadar güzel ve akıcı anlatılmış ki okurken içiniz sıcacık oluyor, açıkçası ben kendimi o dönemde yaşamış gibi hissettim. Aslında kitapla ilgili anlatılacak çok fazla şey var ama spoi vermek istemediğim için anlatamıyorum. Böyle güzel bir kitabı herkesin okumasını tavsiye ediyorum ve yazarımız Ramis Çınar 'a bu güzel eseri kaleme aldığı için teşekkür ediyorum, kaleminiz daim olsun yazarım emeğinize sağlık
2025 12. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 00:00
Kitabın kişileri, olaylar, gidişat her şey çok hoşuma giderken, yazım dili biraz düz geldi. Okuması kolay evet ama senaryo okur gibi hissettim. Yine de başarılı bir kitap, bazen hüzünlü, bazen sıcacık bir roman
2021 12. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 23:11
Ocak ayını harika bir kitap ile bitiriyorum. Kitabın adı yıllar önce çok da severek izlediğim dizi ile aynı olması da konu itibariyle benzeşeceğini düşünerek almıştım. İyi ki de almışım diyorum. Konuları çok az benzese de hikayenin geçtiği yerler, yaşam biçimleri konu akışı çokça benziyor. Öncelikle gerçek yaşanmış bir hikaye olduğu için daha bir kiymetliydi. 1909 yıllarında onsekiz yıllık medrese eğitimini İstanbul'da tamamlayıp memleketi Silistre'ye dönen Hasan'ın roman şeklinde hayatını anlatan çok anlamlı ve güzel bir kitap. O dönemin yaşam şartları, ailevi sorunları, toprak ağalığı, aile bağlarının yanında, Türk, Bulgar mahallesi sakinlerinin birbirine karşı olan iletişimi, esir kamplarında her ne kadar açlık ve sefalet içinde yaşasalar da dine saygı açısından tüm esirlerin Kendi dinlerini yaşayabilmesi gibi okunmaya değer güzel bir kitap. Yazarın ellerine ve gönlüne sağlık olsun.
2025 17. kitabı
Okunma: 06 Mart 2025 10:35
Uzun zamandır bekleyen kitaplardan birini daha okumanın mutluluğu içindeyim. Gerçek yaşanmışlık barındıran kitapları okumayı ayrı bir seviyorum. Kitabı okurken kendinizi o atmosferde hissediyorsunuz. Balkanlarda yaşayan Türk toplumunun yaşadığı acı ve sıkıntılara şahit oluyorsunuz. Birinci ve İkinci Balkan Savaşları'nın sonucuna göre Türk toplumunun bir kısmının Anadolu'ya göçtüğüne, bir kısmının da kalıp mücadeleye devam ettiğine ve başlarına gelen onca olaya rağmen yaşama azimlerinin kırılmadığına tanık oluyorsunuz. Yazarın sade anlatımı kitabın su gibi geçip bitmesini, fakat hafızanıza kazınmasını sağlıyor. Kitapta 93 harbine ve Balkan Savaşı'na yer verilmiş olsa da; daha çoğunlukla Hasan Beyin egitimi, mezuniyet sonrası, çiftlikteki aile hayatı, esir düştüğü zamanlar ve müftülüğe yükselişini, babasının hac yolculuğunu, kolera salgınını, ölümler ve ayrılıkları anlatıyor. Genelde kitaplarda esir kamplarında yaşanan olaylardan çok kötü bahsedilir. Hasan Bey'in düştüğü esir kampında kötü günler geçirse de; dine saygı var. Öyle ki Hıristiyan veya Müslüman diye ayırt etmiyorlar herkesin dinini yaşayabilmesi ve ibadetlerini yerine getirmesi ibadethane inşa etmelerine izin veriyorlar. Gönülden tavsiyemdir...
"Silistre yolcusu kalmasın"
2021 28. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2021 15:33
Çok keyif alarak okudum sanki o yıllara götürüyor insanı benim ailemde Balkanlar'dan gelmiş sanki hiç görmediğim dedelerim ile sohbet ettim. Genelde dünya klasikleri okurum ama günümüz romanları da hiç fena değilmiş meğer. Ben herkese tavsiye ediyorum mutlaka okuyun bu romanı.
Roman
Puan vermedi·272 syf.·
2021 22. kitabı
Akıcı bir dil, sade bir anlatım. Yazarın dili hoşuma gitti ancak bir şeyler eksik geldi bana. Kitaptan bir tat alamadım. Anlatım ve dil güzel olmasına rağmen içerik zayıf geldi bana. Beklentimi karşılamayan bir kitap ne yazık ki...
2020 27. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2020 19:30
Osmanlı’nın Balkan yarımadasından çekilmesinden sonra “Osmanlının Ardılları” olarak kabul gören, Türk halkının emanet olarak kaldıkları bölgelerdeki var olma mücadelesinden bir kesit sunmaktadır; yazar eserinde. Osmanlı sonrasında yetim kalan Türk halkı, yaşadıkları bölgelerde rejimler değişmesine rağmen, onlar için değişmeyen tek şey; kendileri üzerinde uygulanan baskı unsurunun varlığı olmuştur. Kitabın başlığından hikayenin bir göç hikayesi olmasını beklerken, tam anlamıyla Osmanlı sonrasında azınlık durumuna düşen Türk toplumunun bir çözümlemesiyle karşı karşıya kaldım. Kendim de bir Balkan Türkü olmamdan kaynaklı, kitaptaki bölümleri okurken, aile büyüklerimin anlattıkları dönemsel sahneleri bu sefer de yazarın gözünden bakma fırsatını yakaladım. Yazar, olayları abartmadığı gibi genel itibariyle oralarda yaşam mücadelesi sunan Türk toplumunun tam anlamıyla duygularına tercüman olmadığını da açıkça ifade etmek gerekmektedir. Çünkü, yazar bölgede yaşanan rejimsel baskılara pek yer vermezken, konuda da görüleceği gibi “çiftlik basan” komitacıları acıların failleri olarak göstermeyi tercih etmiştir. Çalışmada, 93 harbi, Balkan harbi ve I. Dünya savaşı sürecini yazar iki aile üzerinden aile yapısı, feodalite, gelenek ve görenekleri örnekler üzerinden okuyucuya aksederken, arka planda da Osmanlı’nın son dönemine ve içerde yaşanan gelişmelere vurgu yapmaktadır. İstanbul’da eğitim almış olan ana karakterimiz, dönemin şartlarında esen moderniteden etkilenen ve bunu feodal yapıda yaşayan topluma empoze etmek isteyen bir şahıs olmakla birlikte, ataerkil aile yapısı arasında sıkışıp kalmaktan kurtulamamıştır. Osmanlı sonrası bölgede oluşan boşluğun doldurulması için yaşanan çekişmelere de yer veren yazar, bu olaylar üzerinden olayın temel bileşeni olamayan Türklerin de

Ramis ÇınarYazar · 7 kitap
Ramis Çınar, 1983 yılında Silistre’de doğdu. 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göç esnasında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. İlk, orta ve lise öğrenimini Tekirdağ’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü bitirdi (2004). Özel sektörde satın alma, kamuda basın-yayın alanlarında çalıştı. Üniversite yıllarında yazınsal çalışmalarına başlayan Çınar, buruk bir aşk hikâyesini konu alan Söylenmemiş Sözler adlı romanıyla 2009 yılında edebiyat dünyasına adım attı. Ekim 2012’de, Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda Rumelili kalabalık bir ailenin hikâyesini, dönemin atmosferiyle birlikte anlattığı Savaş ve Ayrılık & Elveda Rumeli adlı romanını yayımlayan Çınar, daha geniş bir okur kitlesine ulaştı. Bu eserin güncellenmiş 2. baskısı Parafiks Yayınevi tarafından Nisan 2014'te yeniden yayımlandı. Çınar'ın uzun yıllar üzerinde çalıştığı Aşk, Hayat ve Arayış adlı romanı Haziran 2014'te kitapseverlerle buluştu.