Mayıs 2015
Orijinal Adı:
Emanet Gelin

Kalbin Sessiz Çığlığı
2025 178. kitabı
Şehnaz Haşimoğlu ’nun kalemi, duygunun en ince yerinde gezinmeyi biliyor. Ne bir kelime fazla, ne bir cümle eksik. Her satırda bir kadın var. Susmuş, kabullenmiş, ama içten içe direniyor. Emanet Gelin adını her okuduğumda içimden aynı soru geçti: Bir kalp ne zamana kadar emanet kalabilir? Bu kitapta beni en çok etkileyen şey, karakterlerin duygularındaki çıplak gerçeklikti. Her biri bir şekilde yaralı, ama o yaralar birbirine dokununca sanki biraz şifa buluyorlar. Hikâyede sadece aşk yok; teslimiyet var, kaderle pazarlık var, sessiz çığlıklar var. Bazı cümlelerde uzun uzun durdum, bazen nefes almak bile zor geldi. “Üşüyen kalbi ısıtır bazen sımsıcak bir tebessüm.” Bu cümleye rastladığımda kitap elimde durdu, ben durdum. Bazen gerçekten bir tebessüm her şeyi onarabiliyor. Emanet Gelin , bir kadın hikâyesi gibi görünse de aslında hepimizin hikâyesi. Sevmek, susmak, dayanmak ve sonunda kendi gücünü fark etmek… Yazar, duyguyu öyle bir dokunuşla veriyor ki, okurken içinden geçip giden sessiz bir dua gibi kalıyor kelimeler. Kitabı bitirdiğimde hissettiğim şey bir boşluk değil, bir doluluktu. Çünkü bazı hikâyeler biterken içimizde bir kapı aralar. “Sevda bazen bir ömrü yakar, ama bir kalbi diriltir.” Bu kitap bana, kırılmanın da bir onarılma biçimi olabileceğini hatırlattı. Keyifli okumalar dilerim
Emanet Gelin
2026 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 00:22
Kitabı çok beğenerek ve severek okudum. Televizyon karşısına geçip dizi izlemesini pek sevmem ama bu kitap bana tam bir dizi izliyormuşcasına heyecanla okumama neden oldu. İlk kez kalemiyle tanıştığım Şehnaz Haşimoğlu akıcı ve sürükleyici anlatımıyla kitabın içine beni adeta hapsetti. İstanbul ve Mardin'de geçen yolculuğum ne yazık ki kitabın elimden düşürmeyerek okuyuşumla kısa sürdü. Neyse ki kitabın ikinci serisi var diyerekten de kendimi tesselli ettim bir yandan. Abartmıyorum ama okurken çayımı ve kahvemi soğuttum kitaba kendimi kaptırmaktan:) Emanet Gelin Ben de bıraktığı en güzel etki Anadolu kadınının bir direnişini, aşkını, azmini, sabrını, zulüm ve acının karşındaki dik duruşunu ve metanetini bir kez daha gösterdi. İçimi en çok parçalayan Berçem'in bitmek bilmez çilesi ve zalim diyerek hitap ettiği Barzan Hezeroğlu'nun akıl almaz vicdansızlığına rağmen en sonunda gönlünü de kaptırması. Bir kinle başlayan hikâyenin aşkla devam edişi. Zalim Hezeroğlu'nun iki kadın arasında kaldığı, abisi Ciwan'ın düğün gecesinde öldürülmesi ve emanet gelin olarak geride bıraktığı Berçem'e aşık olması, eski sevgilisi Azra'yı terk edip emanetine sımsıkı sarılıp bırakmayan aşık bir adama dönüşmesi şaşırttı beni doğrusu. Abisinin ölümünden sonra önce üstüne belalı bir yük gibi gördüğü, töreleri gereği evlenmek zorunda kaldığı Berçem güzelliğiyle aklını başından almış, ilk başlarda nefret ettiği bu kadından vazgeçemecek dereceye gelene kadar canını siper etmiş bir kör kütük aşık olan Hezeroğlu'nu bakalım kitabın ikinci serisinde Emanet Gelin II nelerle karşılaşacak merakla bekliyorum açıkçası. Tavsiye ederim, keyifli okumalar. Vesselam...
2024 16. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2024 07:50
Saçma da gelse, çocukça da gelse, okuyana hiç bir şey katmasa da ben seviyorum vallahi bu tarz kitapları. Hatta bitirene kadar elimden bırakamıyorum. Doğu bölgelerimizin törelerine kurban giden iki genç yürek Berçem ve Barzan. Klasikoooo :)) ölen abisinin karısıyla evlenmek Barzan Hezeroğlu emanet diye baktığı gelini yerden yere vurup örseledikten sonra aşık olduğunu farkeder . Barzan'ın sevdası, Berçem'in gücü son sayfaya kadar devam etti ve sonunda kazanan aşk oldu. Vallahi en başta dediğim gibi bir çok bölümü saçma gelse de, hayatımdaki onlarca saçmalık içerisinde ben çok sevdim bu ikiliyi ve bitirir bitirmez serinin ikinci kitabına başladım.
2024 5. kitabı
Verdiğim 1 puan bile çok. Aşırı derecede berbat bir kitap. Kadın 2. plana bu kadar çok atıldığı başka bir kitap okumamıştım. Doğu kültürünü yansıtacak diye kadın bu kadar aşşağılanmaz daha kötüsü kitapta kadın bundan memnun bırakılmaz. Zaten anlatım dili de çok kötü ve yazar bazı yerleri yazmayı unutmuş sanırım çünkü o bölümler yok. 1 ayda falan bitirdim ama zar zor. Son 20 sayfa bile berbattı. Kesinlikle para verip okumayın evde varsa da ya da bir yerlerde elinize bulaştıysa okumayın onun yerine şampuanın arkasında yazanları okuyun eminim daha faydalı ve daha akıcıdır
·448 syf.·
2021 41. kitabı
O kadar diyeceğim şey var ki. Töre kitabı olması kadını böylesine aşağılamasını gerektirmiyor. Onca laf yiyen kadın bir anda her şeyi affetti mesela? Çok kötü. 0 verebilsem 0 verirdim.
2022 35. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2022 17:21
Birden kendini kayınbiraderiyle evli bulan Berçem, evlenmeyi düşündüğü sevgilisinin aniden evlendiğini öğrenen Azra, töreleri ve hayatı, Azra ve Berçem arasında kalan Barzan... Dizi tadında kolayca okunuyor. Arada böyle çerez niyetine kitapları tavsiye ederim dinlendiriyor.
2017 15. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2017 14:36
Dizi tadında bir çırpıda okunabilen bir kitap. Bazen böyle molalar vermek iyi geliyor. Doğu kültürü güzel bir hikaye ile anlatılmış. Bazı yörelerde ölen kardeşin eşini diğer kardeşin alması bana hep tuhaf gelmiştir. Kitap da bu kader le açıklanıyor ama burada bir aşk hikayesi var. Okunabilir.
2017 20. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2017 16:46
Okudum, okudukça elimden bırakamadım, bir yandan okurken diğer yandan bitmese keşke diyordum....Bu duygularla okuduğum nadir kitaplardan birisi.... MUTLAKA OKUYUN.Mardin- İstanbul arasında güzel bir yolculuğa çıkın... İstanbul’un arsız Erkut’u, Mardin’in Barzan Ağa’sı… Yaşadığı iki hayatı da parmağında çevirebilen Zalim Hezeroğlu. Yaşadığı bu iki hayat, nihayetinde başına bela olmuştu. Belası da emanet bir gelindi. Güzel, uysal, günahkâr; Berçem Dağdelen. Kimsesiz Berçem, düğün günü kocasının ölümüyle kayınbiraderiyle evlendirilmiş ve böylece bir darbe daha almıştı. Nelerle karşılaşacağını bilmeyen Berçem Nasıl bir hayat yaşayacağından habersizce koparılmıştı doğduğu topraklardan. Hayat ona zehir olacaktı. Bir günah keçisiydi o. Emanet edildiği zalim adamın ellerinde, işkence altında bir ömür geçirecekti. Kocasının sevdiği kadınla aynı evde nefes alabilecek miydi? Hayatı darmaduman olan Barzan, bir yanda sevdiği kadın, diğer yanda emanet karısıyla vereceği savaştan galip çıkabilecek miydi?
Puan vermedi·448 syf.·
2021 43. kitabı
Bu zamana kadar okuduğum kitaplar arasında belki de en kötüsü. Anlatım aşırı kötü. Kim kime ne dedi anlamak mümkün değil. Daldan dala atlayıp birşeyler yazılmış, olmamış. Tavsiye etmem mümkün değil.
Okurken Zorlayan Bir Deneyim
Emanet Gelin, aşiret ve berdel gibi konuları ele almasına rağmen benim için oldukça hayal kırıklığı yaratan bir kitap oldu. Okurken yer yer kendimi rahatsız ve hatta öfkeli hissettim; özellikle bir kadın olarak bazı anlatımlar bana fazlasıyla aşağılayıcı geldi. Bu yüzden kitaba devam etmekte zorlandım. Oysa benzer temalarda çok daha güçlü ve etkileyici kurgular okumuştum. Bu kitap için yapılan yoğun övgüler nedeniyle beklentim yüksekti, ancak karşılaştığım içerik bu beklentiyi karşılamadı. Kurgusunun iyi olduğunu söylemek isterdim fakat benim açımdan elde tutulur, etkileyici bir yön bulamadım. Hatta bu sebeple kitabı yarım bırakmak zorunda kaldım ve tekrar dönmeyi de pek düşünmüyorum. Tüm bunlara rağmen, her eserin bir emek ürünü olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden yazarın emeğine saygı duyuyorum; ancak bu kitap benim okuma zevkime hitap etmedi. Şehnaz Haşimoğlu
Düşünce