Kasım 2016
Orijinal Adı:
Kuma

2023 54. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2023 21:41
Şervan Ağa kitabın baş kahramanı. İsminden de anlaşılacağı gibi kuma bir kadının yaşadıkları (Beritan),çocuğu olmadığı için üstüne kuma gelen kadının (Ezo)hissettikleri aynı zamanda bir arada yaşamak zorunda olmalarının verdiği zorlukları anlatan bi kitap.Aşiret dizilerini izlemeyi sevenler bu kitabı okumayı da seveceklerdir çünkü tamamen izlediğimiz aşiret dizilerinde yaşanan konular yazıya dökülmüş (ağalık,kuma,zorbalık vs.) Kitabı ne beğendiğimi nede beğenmediğimi söyleyebilirim.Bu tür konuları sevenler için güzel olabilir.
KumaŞehnaz Haşimoğlu · Dokuz Yayınları · 20161,096 okunma
Yarım bıraktığım ilk kitap.
Selam, kitabı yarım bıraktım aslında okurken zorlanacağımı biliyordum. Fakat denemek istedim, ama olmadı okuyamıyorum kitap bana kötü hisetiriyor her bir kelimesi içimde kötü bir hisi uyandırıyor. "Kuma" kelimesinin anlamını hepimiz biliyoruz çok ağır bir şey bunu yaşayan kadınların olduğunu bilmek ve görmek hala çok zor geliyor bana. Kitap kötü değil ama "kuma" gerçekten çok zor bir kitap ben okuyamadım.
2021 13. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2021 15:50
Bir kadın olarak kadınca hislerimle zorlansamda üzülerek ve severek okuduğum bir kitap oldu. Yazar duygu geçişlerini öyle güzel hissettirmiş ki içinizdeki volkanın kaynamasına engel olamıyorsunuz. Yazıklar olsun bu zihniyete. Töre diye kadınları çocuk doğurma fabrikası görenlere. Aşiret, ağa kisvesi altında kadınlara mal gözüyle bakan zihniyete YAZIKLAR OLSUN. Hikayemiz; Şerwan ağamızın sevdiği karısı Ezo'nun 6 yıldır çocuğu olmayınca çocuk doğurması için aldığı Beritan ile oluşan Şerwan-Ezo-Beritan üçgeninin hikayesidir. Şerwan Ezo'yu çok sever ama koynuna gencecik bir kız konunca erkek ya ona da ona da demekten kendini alamaz. Ezo'nun onuru kırılmış , ayaklar altında çiğnenmiş kimin umrunda ki böyle gelmiş böyle gider.Akıllanır inşallah özellikle doğudaki kadınlarımız. Mal olmaktan kurtarırlar kendilerini. Ezo çaresiz maalesef törelerimizin kurbanı. Ama Beritan tam bir gerizakalı ahmak. Güya fedakarlık yaptı sevdiğine hayır dedi ama babası o na sordu kızım istiyor musun diye.Hayır diyemedi. Ya anası babası onlar ayrı bir gerizekalı. Gül gibi kızlarını kuma vermek ne demek ya. Öfkelenmemek mümkün değil. Ezo için çok üzgünüm ama Beritan gibi dangalaklar varsa beter olsunlar. Hikaye ikinci kitapla devam ediyor. Merak ediyorum elbette. Bakalım yeni gün nelere gebe. Keyifli okumalar.
2024 29. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2024 10:53
Ah ah Beritan hem sana çok kızgın hem çok üzgünüm kuma olmayı nasıl kabul etin bunca şeyi nasıl göze aldın aklım almıyor ya sen şerwan ağa bu egon ön yargın ne olucak bilmiyorum sana şu an ne kırgınım ne sinirli sadece nefret var öbür kitap lar da ne olur senı severmiyim bilemem
2021 23. kitabı
Okunma: 12 Mart 2021 17:28
Örfler,adetler,gelenekler...güzel ülkemiz farklı kültürleri içinde barındıran yaşanası ülke...kuma bazen güldürür bazen ağlatır ve insanı hayatın gerçekleriyle karşılaştırır.Kadın her türlü acıya,sevgiye kısacası herşeye katlanır.Buyuk keyifle okuduğum bir kitap.çocugu olmayan kocası tarafından çok sevilen bir kadın ve çocuk dünyaya getirecek kacası tarafından sadece doğuracak kadın olarak görünün bir kadın yaşanan kalp kırıklıkları hüzünler....Keyifle okuyacağınız güzel bir kitap.keyifle okumanız dileğiyle
2021 2. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2021 21:19
Sürekli raflarda görüyordum ama ilgimi çeken bir konusu olmadığı için almamıştım. Tavsiye üzerine aldım okudum. Yani ülkemizde evet boyle bir gerçek var lakin insan aklıyla her şeyin çözümünü ve çaresini bulur diye düşünüyorum. Kızın kuma olmayi kabul etmesi kitapta kader olarak ele alınmış ama aklım almıyor bir insan hayir deme şansı varken nasil kabul eder diye. Karakterlere empati tabi ki kuramadım çünkü düşüncede bile böyle şeyler yaşayamayı göze alamadim. Bu kültürde yaşayan vatandaslarimiz var evet ama bence bu kadar kati ve anlasilmaz insanlar degiller doye düşünüyorum. O kültüre cok hakim degilim sadece bir yil gorev yaptim doğuda orada yasadiklarimdan sonra bakis acim değişti ve dizilerde, kitaplarda bu konunun fazlasıyla abartıldığıni gördüm. Tabi ki geçmişte daha zor yasantilar gelip gecmis olabilir ama en azindan geldiğimiz su noktada insana verilen degerin arttığını düşünüyorum o kültürlerde. Öncelikle ağa, töre, aşiret kavramları insan olmanın önüne geçemez. "Aşiret ağası " olarak adledilen insanlar her şeyden once insan ve onlar birer anne baba. Hic bir anne baba evladını bu sekilde bir yaşama mahkum etmez edemez diye düşünüyorum. Töreyi, namusu bir kenara birakip oglunu kizini bagrina basar . Her sey dizilerdeki kadar basit ve katı değil. Kitaba gelecek olursam tabi ki cok garipsedim bu insanlar nasil şeyler yaşıyorlar diye. Ama kendimi Ezo karakterine yakın hissettim. Onun yaşadıklarının cok daha zor olduğunu hisettim kitapta. Beritanı bir türlü sevemedim kendisiyle çelişen bir karakter. Şerwandan ise nefret ettim. Kalp tek kişiliktir. Kitapta bahsedilen dillere destan bir aşk ile karisina bağlı olan bir adam kumasi zorla getirilmis de olsa el sürmeden evine götürüp bırakabilir, karısını da alip
2017 149. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2017 12:14
Her kes üzerini örtsede bir yaşam gerçeğini o kadar ince anlatmış ki empati kurmak dan öte yaşıyorsunuz. Gelenek ya da töre gibi saçma isimlerle kadınlara dayatılan çocuk yoksa kuma var gibi bir mantığın taraflara neler yaptığını görüyoruz. Toplumumuzda sadece çocuk olmaması değil, erkek çocuk olmadığı için de kuma getiren örnekler var. Şükür ki biraz azaldı artık. Yazar iki kadının ve arada kalan erkeğin davranış ve duygularını çok güzel analiz etmiş.okunabilir bir kitap
2017 9. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2017 23:50
Evet kitabı bitirdim ama ben de bittm. Kadın bir okur olarak okumak ister istemez empati yaparak okumanıza neden oluyor. Arkadaşımın yoğun tavsiyesi üzerine okuduğum bu kitabı empati yapmaktan sinirlerim alt üst olarak okudum. Anlatılmak istenen duygular öyle inandırıcı bir dille betimlenmişki Eroğlu Konağı'nda yaşayarak okudum resmen. Ben kitap baş karakterlerinden Ezo 'cuyum arkadaş. Evet Beritan için de çok sıkıntılı günler geçti ama yine de Ezo taraftarıyım .İkinci kitabı da sabırsızlıkla bekliyorum
2021 77. kitabı
Kime üzüleceğimi kimi haklı kimi haksız bulacağımı bilemediğim ama hayatın her daim adaletsiz ve başka planları ortaya koyduğunu gördüğüm kitap oldu. Beritan ah Beritan o kadar şey yaşayan ama bunu kendi kaderine çizen Beritan. Ezo ise başka olay hiçbir günahı yokken kendini eksik sayan.. Okuyacak olanlar ağlayabileceğinizi bilerek başlayın.
2021 34. kitabı
Kitabı elimden bırakamadım. Açıkçası ilk başta biraz ön yargılıydım lakin kitap beklediğim gibi değildi. Sevmeyeceğimi düşünmüştüm. Kitabın anlatımı konusu kadınlara olan vurguyu sevdim. Kitap okumaya değer bir kitap.