Şubat 2017
Orijinal Adı:
Kuma II

2022 6. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 17:46
Merhabalar efenim öncelikle kitapla ilgili yorumlarımın net olmasa da az çok spoiler bildireceğini baştan belirtmek ister, ve daha fazla oyalanmadan konumuza dönmek isterim. Kitaplardan çabucak etkilenen biriyseniz okumanızı önerdiğim bir kitap olmadığını baştan söylemeliyim. İkinci kitap tereddütsüz en çok sinirimi bozan kitap oldu sanırım. İlk kitapta iki kadına da hak verirken ikinci kitapta özellikle Beritan'ın tavırları çok sinir bozucuydu. Sanki ikinci kadın Ezoymuş da Şerwanla aralarına o girmiş gibi davranması aşırı irite ediciydi. Hep isyankar tavırlar takınması, aslında ilginin büyük bir bölümüne sahip olmasına rağmen sürekli kendi kendini aşağılaması bende kafamı duvarlara sürtme isteği uyandırdı resmen. Ayrıca özellikle değinmek istediğim bir konu da Serhad'la Beritan arasındaki ilişkidir. Abla - kardeş gibi olmaları kesinlikle çok hoştu ama ben durmadan Serhad'ın Beritan'ı Ezodan daha çok sevdiğini içten içe sürekli dillendirmesinden rahatsız oldum diyebilirim. Ezo, yengesi olmaktan da öte başta teyzesinin kızıydı ve Beritan'a gösterdiği ilginin yarısı kadarını Ezo'ya gösterdiğini görmedik bile. Sırf bu yüzden asla Serhad'ı sevemedim. Gelelim diğer kardeşlere. Sanırım benim kendime en yakın bulduğum ve en sevdiğim karakter kuşkusuz Vedat Eroğluydu. Gerek ağırbaşlı olması, gerekse Bermal'e olan aşkı kitapta okumadan en keyif aldığım noktalardı belki de. Neçirvan Eroğlu ve Zilan Eroğlu ağzım kulaklarımda okuduğum bir ikiliydi. Evin neşesi olmakta Serhad'dan sonra başı çekiyorlardı. Botan ve Dilek.. Ah kanayan yaralarım.. İkisinin aşkı üçüncü kitapta ele alınmaya başlarken ikinci kitaptaki hallerine (çok rastlaşmasalarda) şükür edeceksiniz. Jiyan ve Caner ise en merak ettiğim ve kesinlikle okumaktan keyif alacağıma emin olduğum bir çiftti yalnız onlar da
Yorumm
2022 12. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2022 23:12
Kuma 2 Yazarı: Şehnaz&Gülşen Sayfa Sayısı: 544 Yayınevi: Dokuz Yayınları Merhaba ️ Serinin tanıtımına devam diyelim mi 2.kitapta neler var? Şerwan Ağa eşitliği sağlamakta bir adım attı mı? Ezo ve Beritan her güne ayrı bir hüzün ve yürek yangınıyla uyanırken beklenen bebek nihayet Eroğlu konağına huzuru getirecek mi? Kitaptan Alıntılar Bir kadın, isteyen adama açıldığı deniz, sığındığı liman olabilirdi. Bir kadın, isteyen adama geçici mutluluk, acıdan sakındığı sığınağı da olabilirdi. Bir kadın, isteyen adama ısıttığı güneş, yaralarını örttüğü gece de olabilirdi. Bir kadın, isteyen adama merhem de olabilir, bir kadın İstediği adama yara da olabilirdi. Bir kadın adama her şey olabilirdi. Bir adam iki kadının her şeyi olamazken! Anne olmak kutsal kılınmıştı dünya üzerinde. Aslında her kadın anneliği hak ediyordu. Hoş, herkes annelik gibi kutsal kavramın kıymetine varamıyor, evladına anne olamıyordu. Ancak isteyip olamayanların sanrısı daha fazlaydı. Doğum korkusu, sancısı, hormonlar, aşermek, sürekli duygusal bir halde gezmek ve dokuz ay karnında bir canlı büyütmek... Bu her kadına nasip olamıyordu ne yazık ki! Hayatına giren bir tohumun büyüdükçe çiçeklerini vermesi, seni baktığın her seferde huzura kavuşturacak kadar muhteşemdi. Kendi çocuğun için sarf ettiğin hiçbir çabadan pişmanlık duymayışın da anneliğin fıtratından akan bir güzellikti. Yere düşüp dizini yaralasa, öpüp geçti, diyerek bütün acısını kendi şefkatiyle alabiliyordu anneler. Annelik, kıymetini bilene güzeldi vesselam. Telaş saatleri kovaladı, ancak zaman telaşa inat yavaş aktı. Dakikalar ömür gibi geçti. Ya saatler asri bulsa. Hangi biri bu kadar beklentiyle sakin kalırdı? Mesele ağa, aşiret değildi. "Ağalar da geldi, ağa oğulları da geldi. Ne olduğun önemli değil. Cebine bakmıyorum ya da mevkiine
1000k
2018 295. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2018 22:34
Emanet Gelin serisini daha çok sevmiştim. Kuma serisi beni biraz kötü etkiledi. Bir adamın iki kadını birden sevmesini anlayamıyorum ve bence ilk kadına haksızlık yapıldığını hissediyorum. Ve kitabın sonunda öyle bir yer de bitiyor ki ister istemez 3. kitabı merak için okuyacağım. Beni resmen depreyona soktu bu seri ya..
KUMA OLMAK ÇARESİZLİK DEĞİL SEÇİMDİR
2024 4. kitabı
Kuma II kitabında kuma olmanın kabulleniş değil bir seçim olduğunu bir kez daha anladım. Kitapta olaylar anlatırken resmi nikahlı ve dini nikahlı eşlerin duygu durumundan yola çıkarak bu neticeye vardım. Kuma olarak çektiği bütün eziyetler karşısında babasının onu bağrına basacağını bildiği halde gitmemek bir nevi yaşadıklarını hak etmek demektir. Kuma olmak isteyip istemediği sorulduğunda karşı çıksa babası gitmesine izin vermeyecekken gitmek (üstelik başkasıyla sevdalıyken) aptallıktan başka bir şey değildir. Evet ne yazıkki bizim toplumda hala bu rezil gelenek devam ediyor. Ancak kuma zihniyetini onaylayan bir aile bu kitaptaki karakterler gibi kızlarının arkasında durmuyor, kız çocuklarına evlat gözüyle bile bakılmıyor. Yani kitap ah vahlık bir durumu değil de bile bile ladesi anlatıyor.
Hayat ve İnsan
Puan vermedi·544 syf.·
2025 30. kitabı
Şimdi bitirdim sinir krizi geçiriyorum. Umarım gerçekten böyle şeyler bir yerlerde yaşanmıyordur. O kadar iğrenç ki her şey kimsenin tarafında olamıyorum herkes ayrı çok kötü..
Okunmalı mı? Devam
2021 3. kitabı
Okunma: 08 Mart 2021 23:54
3 kitaplık serinin ikinci kitabı. İlk kitapta çok fazla sinirlenirken bu kitapta biraz daha yatıştım.Ama altını çizmek istiyorum sadece BİRAZ.Gelişen olaylar kitabı biraz daha duygusal anlamda katlanır kıldı.Fakat sürekli kitabın içinde olsaydım ne yapardım demekten kendimi alamadığım bir kitap oldu.Şöyle ki kitapta herkes haklı ama bir yandan da haksız.Hepsine sinirlisiniz ama bir yandan da hak vermekten kendinizi geri alamıyorsunuz çünkü bulunduğu durumda bu halde olmaktan başka çaresi yok.Üçüncü kitabın incelemesinde görüşelim.
2018 93. kitabı
Hikayenin gerçekliği, bütünlüğü ve karakterleri beni müthiş etkiliyor.Her kitapda ayrı bir heyecan var.Okudukça kime hak vereceğime şaşırıyorum.şimdi sabırsızlıkla 3.kitabı okuyacağım.
2024 7. kitabı
Okunma: 07 Mart 2024 12:10
İlk kitaptan daha heyecanlıydı. Şerwan'ın Beritan'ı dinlemeyip sinirini hep ondan çıkarması baydı biraz. Kemal ve Jiyan da çok sürpriz oldu. Caner'i okumak istiyorum.
2025 99. kitabı
Yazarların kaleminden kendimi alamıyorum öyle güzeldi ki. Özellikle o arada tutulan ince çizgiyi çok güzel korumuşlar bayıldım! Serinin ikinci kitabı beni çıkmaza soktu öyle çok olaylar oldu ki Ezo ve Beritan her ne kadar birbirlerine saygı duymaya çalışsa da olaylar ilerledikçe iki kadında kendini çıkmaza sokmuş adeta düşman kesilmişlerdi. Konaktaki herkes gib biz okurlarda şaşkınız çünkü ikisi de kendine özgü mesafesini her daim korumaya çalışıp durması gereken o çizgiyi biliyor ve saygısızlık yapmamaya özen gösteriyordu. Beritanın hamilelik süreci kolay geçmemiş Ezo’da bu durumda ne olursa olsun iyiliğini düşünerek her şeyi bir kenara koyup olayların gidişatını izlemiş elinden geldiği kadar destek olmaya çalışmıştı. Ama ne Beritan ne Ezo Şerwan’dan geçemiyordu. Ezo elinde sadece sevdası olan adamı kaybetmek istemiyor Beritan Şerwan adına da ikisini sevmeye çalışıyordu. Her ne kadar uzak durmak istesede bu adamdan gün geçtikçe daha çok bağlanıyordu. Olan olmuştu Beritan Şerwan’a aşık olmuştu. Bu yüzden ondan bunu durdurmasını istemişti. Şerwan iki kadın arasında kalmış eşitliği korumaya çalışsa da başarılı olmamıştı. Arada tükenip gidiyordu bu hükmü kendisi değil Ezo kabul etmişti ama sevdiği kadın gözleri önünde eriyip gidiyor onu kaybediyordu. Bir tarafta oğlunu taşıyan kuma karısı Beritan vardı her ne olursa olsun bu kadından hoşlanıyor ondan uzak olmak istemiyordu. Ama yer yer ettikleri kavgalarda ikisinin inadı da zirveye ulaşıyor bundan hoşnut olmasalarda uğraşmak hoşlarına gidiyordu. Hamilelik karısına çok yakışmıştı. Ezo gözleri önünde karnı büyüyen ve kocası tarafından mutlu edilen kadına cephe almamak için zor duruyordu oda karısıydı onunda hakkı vardı ama Şerwan’ı kaybetmek onu öldürürdü. Hâlâ yaşıyorsa bu adam içindi biliyordu ki kendi ölürse sevdiği adam
2021 3. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2021 02:07
Hayatımda ilk kez böyle hissettiren bir kitap okudum. Böyleden kastım şu, sonunu deli gibi merak ettiğim ama okurken hiç keyif almadığım adeta nefret ettiğim bir kitaptı. Hatta bir kitap karakterinden hayatımda ilk kez bu denli nefret ettim. Beritan... Senden öyle nefret ettim ki sanırım seni hiç unutmayacağım. Dağdan gelip bagdakini kovmalar, hep bi trip hali, kendini acındırma... Okurken fenalık geçirdim resmen. Hala kitaba baktıkça bi tiksinme geliyor sirf bu karakterden ötürü. Şerwan... Al Beritan'ı vur Şerwan'a. Ne istediğini bilmeyen saçma sapan bir "adam". Kitabı okuma sebebim tamamıyla Ezodur. Çekip o evden kurtarasım geldi seni Ezo. Sırf sonunda sana ne olacağını öğrenmek için bitireceğim seriyi. Yazarın Ezo karakterindeki gururu one çıkararak yazmasını daha çok isterdim. Ay Beritan sahnelerini gözümün ucuyla geçeceğim üçüncü kitapta. Zira isminin fonetiği bile midemi kaldırıyor. Hem de gerçek anlamda...