1961
Remzi Kitabevi

EMMİOĞLU (1961) / TALİP APAYDIN
2022 31. kitabı
1950’lı yıllarda Orta Anadolu’nun bir köyünden kasabaya giden bir gencin ve başka bir köydeki çiftliğe ortakçı olarak giden bir bölük köylünün hayata tutunma çabalarını anlatır roman. Hasan ve Battal amca çocuklarıdır, Anadolu deyişiyle emmioğludurlar. Battal, Hasan’dan birkaç yaş büyüktür ve annesi, babası öldüğü için amcası, Hasan’ın babası Osman’ın yanında yaşamaktadır. Asidir, disiplinsizdir, hiçbir işte dikiş tutturamaz. Hasan ise daha munis bir gençtir, babasının sözünden çıkmaz. Köyde geçim zor olduğu için içinde Battal ve Hasan’ın olduğu bir grup köylü, başlarında Kır Osman olduğu hâlde bir çiftliğe ortakçı olarak giderler. Battal meteliksizdir, parayı denkleştiremediği için çiftliğe gidemez ve yük trenini kaça binerek kasabaya gider. Diğerleri Kır Osman riyasetinde çiftliğe varıp ortakçılık işlerini görmeye başlarlar. Bu andan itibaren kasabadaki Battal ile çiftlikteki köylülerin hikayesi eş zamanlı olarak anlatılmaya başlanır yazar tarafından. Battal kasabada önceleri çok sıkıntı çeker, yarı aç yarı tok günler geçirir ancak tanıştığı bir seyyar kebapçı ona geçim yolları öğretir. Diğer köylüler ise pestilleri çıkana değin çalışırlar. Hikâyenin sonunda ise Battal işinde gücünde, iyi bir seyyar kebapçı olur, iyi para kazanır. Köylüler ise hem Kır Ağa hem de toprak ağası tarafından aldatılırlar, ürettikleri masraflarına ancak yeter. Roman 50’li yıllardaki köyü resmetmesi bakımından önemlidir. Kırsal ve kentsel yoksulluk, emek sömürüsü, tarımda makineleşme gibi önemli sosyolojik meselelere değinir. Hem iyi bir kurgusu hem de önemli mesajları olduğu için okunmaya değer olduğunu düşünüyorum.
EmmioğluTalip Apaydın · Remzi Kitabevi · 196111 okunma
2013 14. kitabı
Talip Apaydın'ın Emmioğlu adlı romanında emmisi tarafından evden kovulan ve parasız olması nedeniyle köylülerle porsuk ovasına çerçilik yapmaya gidemeyen Battal'ın kasabaya giderek burada verdiği yaşam mücadelesi konu edilir.
EmmioğluTalip Apaydın · Remzi Kitabevi · 196111 okunma

Talip ApaydınYazar · 33 kitap
Talip Apaydın, Köy Enstitüsü mezunu yazarlardan biri olan ve Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, roman, hikâye, hatıra, piyes, deneme, radyo oyunu ve makale gibi türlerde toplam 42 eser yazmış Türk hikaye yazarı, roman yazarı, yazar, şair ve öğretmendir. Talip Apaydın, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nü bitirmiştir. Anadolu'nun birçok yerinde öğretmenlik ve gezici başöğretmenlik yapmıştır. Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın yönetim kurulunda yer alan ve Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine kabul edilen Talip Apaydın, Millî Eğitim Bakanlığı danışmanlığı görevini de üstlenmiştir. Talip Apaydın'ın biyografisi incelendiğinde eserlerinin İngilizce, İtalyancaya, Macarca, Rusça, İspanyolca, İngilizce ve Almanca gibi birçok dile çevrildiği görülmektedir. Talip Apaydın'ın yaşam özeti ile eserleri arasında paralellik bulunmaktadır. Anadolu gerçekliğini içeriden bir bakışla yansıttığı eserleriyle toplumcu gerçekçi edebiyat anlayışını sürdürmüştür. İlkokuldan sonra Çifteler Köy Enstitüsü'ne ardından Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'ne kaydoldu. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nü bitirdi. Yüksek Köy Enstitüsünden arkadaşı Halise Sarıkaya ile evlendi. 1979 yılından emekliliğine kadar Turhal ve Amasya'da öğretmen olarak görev yaptı. Edebiyata şiirle başlayan Apaydın daha sonra öykü ve romana yöneldi. İlk şiirleri ve öyküleri Köy Enstitüsü Dergisi'nde yayımlandı. Ayrıca Fikirler, Yeditepe, Beraber, Yeni Ufuklar, Varlık, İmece ve Türk Dili dergilerinde de yazıları şiirleri yayımlandı. Köy Edebiyatı akımının temsilcileri arasında yer aldı. İlk romanı Sarı Traktör ile tarımda makineleşme konusuna bir umut olarak yaklaştı. Yarbükü'nde ise köylüler arasında toprak ve su paylaşımı ile ilgili çekişmelerin olduğu zorlu yaşam koşullarını anlattı. Öykü ve romanlarında doğa betimlemeleri ve insan ilişkilerini tüm doğallığı ile yansıttı. Anı, oyun, çocuk edebiyatı türlerinde de eserler verdi. 27 Eylül 2014 tarihinde vefat etmiştir.