Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme

Samir Amin
8/10
4 Kişi
13
Okunma
Beğeni
934
Görüntülenme
Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden) Samir Amin’in 40 küsur yıl önce yayımladığı Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme, yıllar içerisinde çağdaş Marksizmin klasik eserleri arasına katılmış, çokça tartışılmış, konu hakkında başka kitap ve makalelere esin kaynağı olmuştur. Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme, yazarın sözleriyle “Ekonomizme ve Batı-merkezli bakış açısına karşı olan ilk çalışmanın düşünce çizgisini izlemekte; antiemperyalist mücadelelerin radikalleşmesinin bir sonucu olan Marksizmin yeniden doğuşu genel perspektifi içinde yer almaktadır.” Dönemin Stalinizm, Troçkizm ve Çin Devrimi kutuplaşmaları içerisinde siyasi tavrını da belirterek yola çıkan Amin, bu önemli çalışmasına mikroekonominin eleştirisi ile başlamakta ve ardından tarım ve toprak rantı sorununa eğilerek, kapitalist üretim tarzının tarım üzerinde kurduğu egemenliği anlatmakta ve azgelişmişlik sorununa uzanmaktadır. Azgelişmişlik olgusunu, emperyalizmin farklı evreleri ve bunalımları bağlamında değerlendiren Amin, bir dönem önemli tartışmalar uyandıran merkez-çevre ülkeleri ayrımına ve uluslararası ticaretin rolüne de değinerek geçiş sorunları ve sosyalizmin inşası konularını ele almaktadır. Samir Amin, Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme’de teknoloji transferi, eğitimin işlevi, ücretin belirlenmesi, eşitsiz değişim ve eşitsiz gelişme gibi temel konularını kapsamlı bir şekilde tartışırken, son bölümde “değerlerin fiyatlara dönüşümü” ve “kâr oranlarının düşüşü” gibi Marx’ın Kapital’inden hareketle sıkça tartışılan sorun alanlarına da girmektedir. Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme, Bağımlılık Okulu’nun kurucularından ve çağdaş Marksizmin en önemli yazarlarından Samir Amin’in muhakkak okunması gereken klasik bir yapıtıdır…
Yazar:
Samir Amin
Samir Amin
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Basım Tarihi: 2018İlk Yayın Tarihi: 1992Yayınevi: Yordam KitapOrijinal Adı: Imperialism and Unequal Development
ISBN: 9786051722535Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
7/10 puan verdi
·
49 günde okudu
İyi Kitap
İyi bir çalışma olmuş.. Emperyalizmin işleyişini periferi ülkelerdeki biçimini , ilişkiler ağını çok güzel ortaya koymuş... Kamboçya örneği kapitalist hegemonyaya karşı bir direniş biçimi olarak iyi örneklendirilmiş. Marksizmi yalnızca bir ekonomizm olarak algılama yanılgısına düşülmemesi gereğini net ortaya koymuş.. Aslında toplumda oluşmuş olan katmanları ve her geçen gün sömürülen noktasında birbirine yaklaşan kitleleri de iyi analiz etmiş Samir Amin.. Kırk yıl önce yazılmış olmasına rağmen bugün hala diri kalmış bir metin olması da takdire şayan.. İnsanlık için çıkış aralığı kurtuluşa giden açıklık her gün daralırken akla gelen cümle aynı " Ya sosyalizm, ya barbarlık "
Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme
Emperyalizm ve Eşitsiz GelişmeSamir Amin · Yordam Kitap · 201813 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.