Es-Siyasetü'l-Medeniyye veya Mebadi ül-Mevcudat

Farabi

Es-Siyasetü'l-Medeniyye veya Mebadi ül-Mevcudat Sözleri ve Alıntıları

Es-Siyasetü'l-Medeniyye veya Mebadi ül-Mevcudat sözleri ve alıntılarını, Es-Siyasetü'l-Medeniyye veya Mebadi ül-Mevcudat kitap alıntılarını, Es-Siyasetü'l-Medeniyye veya Mebadi ül-Mevcudat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İradi iyilik(istenerek yapılan) ve iradi kötülük yani güzellik ve çirkinlik özellikle insanlardan kaynaklanır. İmdi, iradi iyiliğin ortaya çıkmasının bir tek yolu vardır; çünkü insan nefsinin güçleri beştir: Nazari düşünme,ameli düşünme, arzu, hayal ve duyum güçleri. Yalnız insanın düşüneceği ve bilincinde olacağı mutluluk hiçbir güçle değil ancak nazari düşünme gücü ile bilinir. İnsan mutluluğu, Faal Akıl tarafından kendisine verilmiş olan ilkeleri ve ilk bilgileri kullanmakla bilir. O, mutluluğu bilir, arzu gücü ile onu ister, ameli güçle onu elde etmek için gerekeni yapmayı düşünür ve arzu gücünün araçlarını kullanarak,düşünme gücü tarafından ortaya çıkarılmış eylemleri gerçekleştirir ve ondaki duyum ve hayal güçleri mutluluğu kazanması için gerekli eylemlere doğru atılımında düşünme gücüne yardımcı olur ve boyun eğer ise, bu takdirde,insandan meydana gelen her şey bütünüyle iyi olur. İşte sadece bu yola iradi iyilik ortaya çıkar.
Ahlak siyasete yardım etmelidir. Siyasetin gerçekten bu yardıma ihtiyacı var.
Reklam
Bazı insanların klavuzlanmaya az ihtiyacı olduğu halde bazılarının daha çok ihtiyacı vardır.
"Farabî'ye göre, Cahil Şehir halkının nazarında kuvvet, adalettir. Güçlü olan ve diğerlerini boyun eğmeye zorlayan kişi en mutlu insandır.."
Eflatun
Yüce mutluluğun elde edilmesi insan varlığının amacı olunca; insan, mutluluğun ne olduğunu bilmeye, onu amaç edinmeye ve göz önünde tutmaya ihtiyaç duyar. Ayrıca, mutluluğu elde etmek için yapması gereken şeyleri ve onları yapması gerekir. İnsanların yaratılışça farklılıkları üzerine söylenenlerin ışığında, denebilir ki, her insan, mutluluğun ne olduğunu ve bu konuda neler yapması gerektiğini kendi başına bilmez;onun, bu amaç için bir öğretmen (mu'allim) ve klavuza (murşid) ihtiyacı olur. Bazı insanların, klavuzlanmaya az ihtiyacı olduğu halde, bazılarının daha çok ihtiyacı vardır.
Sayfa 83 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okudu
87 öğeden 91 ile 87 arasındakiler gösteriliyor.