Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

En Eski Devirlerden Pers İstilasına Kadar

Eskiçağ Türkiye Tarihi

Ekrem Memiş

Eskiçağ Türkiye Tarihi Gönderileri

Eskiçağ Türkiye Tarihi kitaplarını, Eskiçağ Türkiye Tarihi sözleri ve alıntılarını, Eskiçağ Türkiye Tarihi yazarlarını, Eskiçağ Türkiye Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
342 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Eskiçağ Türkiye Tarihi
Eskiçağ tarihi ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız, gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir eser. İçerdiği bilgiler ne çok derinine inerek sıkıyor ne de yüzeysel nitelikte olup doyumsuzluk yaratıyor. Tam kıvamında diyebileceğim bir kitap olmuş. Eskiçağa yönelik gelişmiş olan merakımı gidermek için faydalanmış olduğum, akademik nitelikte hazırlanmış olan bu kitap merakımı doyurmak noktasında beni çok memnun etti. İlgisi olan her okura gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Özellikle içerisinde bulunan bazı bilgilerin çok önemli olduğunu ve herkesçe öğrenilmesi gerektiğini hatta eğitim-öğretim müfredatlarımızda da mutlaka yerini alması gerektiğini düşünüyorum Kitabın İçeriğine bakacak olursak sırasıyla; Anadolu'nun tarihi coğrafyası hakkında bilgi vererek başlıyor ve Taş Devirleri(Paleolitik, Mezolitik, Neolitik), Kalkolitik Devir, Tunç Çağı(Eski, Orta, Yeni), Şartamhari Metinleri, MÖ 3. Binyıl Anadolu Kavimleri, MÖ 2. Binyıl Anadolu Kavimleri, Asur Ticaret Kolonileri Devri, Hitit Siyasi Tarihi, Hiti Tarihi'nin Orijinal Meseleleri, Ege Göçleri, Geç Hitit Şehir Devletleri, Eski Anadolu Kültür Tarihi, Haritalar ve Yazılı Tabletlerin Türkçe Tercümelerini içermektedir. Eskiçağdaki Anadolu'nun tarihini Pers istilalarına kadar başarıyla aktaran bu eseri herkese tavsiye diyorum. İyi okumalar dilerim.
Ekrem Memiş
Ekrem Memiş
Eskiçağ Türkiye Tarihi
Eskiçağ Türkiye Tarihi
Eskiçağ Türkiye Tarihi
Eskiçağ Türkiye TarihiEkrem Memiş · Ekin Basım Yayın · 2011104 okunma
O halde şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Anadolu, 26 Ağustos 1071'de kazanılan Malazgirt Zaferi'nden sonra Türk yurdu olmuş değildir. Türkler, günümüzden yaklaşık 4200 yıl önce Anadolu'ya yerleşerek, bu memleketi kendilerine yurt edinmişlerdir.
Sayfa 24 - Ekin Basın Yayın
Reklam
Neolitik devre kadar, yiyeceğini doğadan temin eden insanoğlu, bu devirde ilk defa ekip biçmeye başlamıştır.
·
Puan vermedi
Krallıklar, imparatorluklar, şehir devletleri derken âdeta bir medeniyet endüstrisi olan kadîm toprakların tarihini anlatan Eski Çağ Türkiye Tarihini okudum. Anadolu ve Önasya'da irili-ufaklı devletlerin hikayelerini okumak çok bilgilendiriciydi. Ağzına kadar bilgi dolu bir kitabı özetlemek kolay değil elbetteki. Devlete, topluma, milletlere, coğrafyalara, askerî ve siyasi ilişkilere dair ne varsa yazıtlar üzerinden incelenmiş kitapta. Mektuplar, anlaşmalar, yaşam ve mimarî biçimleri, savaşlar, göçler, istilâlar, inançlar, coğrafyaların bir kaç bin yıl önceki isimleri, haritalar, kavramlar, sanat ve edebiyat tarzları ve iç içe geçmiş Önasya memleketlerinin ilişkilerini bulabilirsiniz. Kitapta konular bahsedilirken daha fazla harita kullanılsaydı kitabın verimliliği daha fazla olabilirdi. 320 sayfalık eser baştan sona kadar akademik bilgiyle dolu. Nasıl ki şehrin en işlek caddesi dükkanlarla doluysa, Anadolu ve Önasya toprakları da devletlerin işlek caddesi olmuş. Tezgâhını kapan, sergisini bu topraklara açmış âdeta. Meraklısına tavsiye ederim. Gerek bu kitapla gerekse de daha önceden edindiğim kanaati tekrar söyleyeyim: Herkes, herşey ve her yer birbirine benziyor tarihte. Çünkü tarihin öznesi insan. Sanki tekrarları yaşıyoruz. Tarih okumak, Deja vu' yu yaşatıyor. Toplumsal ve tarihsel hafıza sıfırlanınca her şey orijinal gelir ve bu döngüsellik ve benzerlik fark edilemez. Zaten buna da bilinç deniyor.
Eskiçağ Türkiye Tarihi
Eskiçağ Türkiye TarihiEkrem Memiş · Ekin Basım Yayın · 2011104 okunma
Anadolu'nun İlk Sakinleri
(...) Anadolu'nun en eski paleolitik çağ yerleşmelerinden ilki, Gaziantep yakınlarında yer almaktadır. Gaziantep'deki Dülük köyünün Keber tepesinde yapılan bilimsel kazılarda, alt paleolitik döneme ait çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuştur. Bu kalıntılar ışığında, Dülük MÖ. 600.000 yıllarına tarihlenerek dü9nyanın en eski yerleşimlerinden biri olarak gösterilmiştir.
Sayfa 9
GEÇ HİTİT ŞEHİR DEVLETLERİ ZAMANINDA ANADOLU KÜLTÜRÜ
“Eski kavimlerin dinlerinin teşekkülünde ikinci bir önemli faktör de o memleketin eski gelenek ve görenekleridir.Bir memleketi istila eden yeni bir kavim,kendi tanrıları yanında,oradaki mevcut tanrılara da tapıyordu.Çünkü yeni idareciler,yerli halkı hakimiyetleri altında tutabilmek için,onların manevi değerlerine de kıymet vermek zorunda idiler.Örneğin Hititler’in kendi tanrıları yanında, kendilerinden evvel Anadolu’da yerleşen Hattiler’in, Luwiler’in ve diğer kavimlerin tanrılarına da taptıklarını,aynı şekilde hakimiyetleri altına aldıkları Hurriler’in, Mitanniler’in tanrılarını da benimsediklerini görmüştük.
Sayfa 279Kitabı okudu
Reklam
GEÇ HİTİT ŞEHİR DEVLETLERİ ZAMANINDA ANADOLU KÜLTÜRÜ
Geç Hitit Şehir devletlerindeki dini inançlara gelince; şunu hemen belirtelim ki, herhangi bir memleketin dini inanışları üzerinde çevrenin,iklimin,yani coğrafi şartların etkisi vardır.Eski Önasya kavimlerinin dinlerini bu noktadan değerlendirdiğimizde,örneğin Mısır’da memleketin ekonomik hayatında en önemli faktör olan iki unsura, ‘Güneş’e ve Nil’e tapıldığını gördüğümüz gibi,topraktan iyi bir ürün alabilmek için yağmur bekleyen Anadolu gibi bir memlekette ise Fırtına ve Hava tanrısının en başta geldiğini görüyoruz.
Sayfa 278Kitabı okudu
Kraliçeler
Hitit kraliçelerinin en ilgi çekicisi ve şahsiyeti en kuvvetli olanı, çağının belgelerinde sık sık adı geçen, Büyük Kral III. Hattuşili’nin eşi Büyük Kraliçe Puda-Hepa’dır.Bu kraliçeye ait birçok mektup,adak ve vakıf vesikaları mevcuttur.
Sayfa 238Kitabı okudu
Kraliçeler
Sarayda Büyük Kraldan sonra en nüfuzlu şahsiyet, kralın annesi idi.Metinlerde ana kraliçelere “Tavananna”, yaşayan kralın zevcesine ise “Şakuvaşşar” denilmekte idi.
Sayfa 236Kitabı okudu
269 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.