Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Realizm-Modernizm Çatışması

Estetik ve Politika

Ernst Bloch

Estetik ve Politika Sözleri ve Alıntıları

Estetik ve Politika sözleri ve alıntılarını, Estetik ve Politika kitap alıntılarını, Estetik ve Politika en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gubbe
Söylemek bile gereksiz, soyutlama olmadan sanat diye bir şey olmaz. Aksi takdirde sanatta herhangi bir şeyin temsil değeri kazanmasına olanak kalmaz.
Sayfa 74 - Györg Lukacs, Gerçeklik Değerlendiriliyor, Alkım Yay. İstanbul, 2004Kitabı okuyacak
Reklam
Yazar, insanlıktan çıkmış bir insanla mı karşı karşıyadır?
Sayfa 140
Artık teknik ustalık diye bir şey yoktur: Yalnızca tekniğin kendisi garip bir teknikçiliğe hatta tekniğin despotluğuna dönüşmüştür.
Sayfa 139 - Berlolt Brecht, Györg Lukacs'a Karşı, Alkım Yay. İstanbul, 2004
Mütekammis
Bütün edebiyat ekollerinin oluşumları, ortaya çıkışları emperyalizm çağının ekonomisi, toplumsal yapısı ve sınıf mücadeleleri açısından açıklanabilir. Bu nedenle dışavurumculuğun zorunlu bir tarihsel olgu olduğunu söylemekte Rudolf Leonhard bütünüyle haklıdır.
Sayfa 88 - Györg Lukacs, Gerçeklik Değerlendiriliyor, Alkım Yay. İstanbul, 2004
Eyvah
Adorno'nun Lukacs'ın kitabı hakkındaki incelemesi "Die Monat Dergisi"nde yayımlandı. Bu dergiyi Batı Almanya'daki Amerikan Ordu Yönetimi kurmuştu ve CIA tarafından finanse ediliyordu.
Sayfa 305 - Fredric Jameson, Sunum IV, Alkım Yay. İstanbul, 2004
Reklam
Anlamın hüznü :
. Artık sanatla ilgili hiçbir şeyin, iç yaşamının, dünyayla ilişkisinin, hatta var olma hakkının bile apaçık olmadığı ortadadır. .
Sanatta başarısızlık ya da kısmi başarı gerçeği vardır. Metafizikçilerimiz bunu anlamak zorundadır. Sanat eserleri kolaylıkla başarısız olabilir; çok güçtür başarıya ulaşmaları. Kimisinin duyguları eksik olduğu için sesi kesilecektir; kimisinin duyguları fazla dile geldiği için. Bir üçüncüsü, kendini sırtındaki ağır yükten kurtarmak yerine, yalnızca bu tutsaklığın hissedilmesinden kurtarır. Bir dördüncüsü, araçlarını, çok uzun zamandır onlar aracılığı ile sömürüldüğü için kıracaktır. Dünya sulu gözlü olmak zorunda değildir. Yenilgilerle yüzleşilmelidir; ama insan, bundan, artık mücadele edilemeyeceği sonucu hiç çıkarmamalıdır.
Sayfa 149 - Bertolt Brecht, Gerçeklik Teorisinin Biçimselci Karakteri Üzerine, Alkım Yay. İstanbul, 2004
Kültür mirasımızı yönetenler şöyle buyururlar; "Mücadele içindeki insanların karşılıklı ilişkileri" olmadan, "insanlar gerçek etkinliklerinde" sınanmadan, "mücadele içindeki insanların yakın etkileşmesi" olmadan hiçbir kalıcı edebi karakter yaratılamaz.
Sayfa 153
. Sanat, toplumun toplumsal antitezidir, ondan doğrudan çıkarsanamaz. . . .
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.