Evren Nasıl Oluştu?

Halil Kırbıyık

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Toprağı bol olsun.
Çağımızın tanınmış astrofizikçilerinden Stephen W. Hawking
Zamanın Kısa Tarihi
Zamanın Kısa Tarihi
adlı kitabında, evrenin başlangıcı ile ilgili şunları söyler: "Uzay ve zamanın sınırı olmayan kapalı bir yüzey oluşturması fikri, aynı zamanda Tanrının evrenle ilgili işlerdeki rolü için derin imalar taşır. Bilimsel kuramların olayları tanımlamadaki başarısıyla, birçok kimse Tanrının, evrenin bir dizi yasalara göre evrimleşmesine izin verdiğine ve evrenin bu yasaları çiğnemediğine inanır. Bununla beraber, yasalar bize evrenin başlangıçta neye benzemesi gerektiğini söylemez; saati kurmak ve nasıl başlayacağını seçmek hâlâ Tanrının işidir. Evrenin başlangıcı olduğu sürece, bir yaratıcısının var olduğunu varsayabiliriz. Ancak eğer evren tamamen kendi içine kapalı, sınırı veya kenarı olmayan bir şey ise ne başlangıcı ne de sonu olacaktır; yalnızca olacaktır. O zaman yaratıcıya gerek olur muydu?"
Sayfa 56 - Odtü
Yoktan var olan evren ve madde-antimadde ikilemi
1920'li yıllarda geliştirilen ve mikro uzayda geçerli olan kuantum mekaniğine göre "boşluk" klasik fizikte anlaşıldığı gibi pasif,eylemsiz madde yokluğu değil, hem aktif hem dinamiktir. Kuantum mekaniğine göre hiçlikten bir şey yaratmak olasıdır. Aynı anda bir miktar madde ve karşı madde yaratırsanız ve bunları fark edemeyeceğiniz kadar kısa zamanda yok ederseniz, yoktan var ediyor ve vardan yoka geçebiliyorsunuz demektir.
Sayfa 32 - Odtü
Reklam
The Big Bang
Söz edilen kuramda, tekil bir başlangıç noktasından hareket edilmektedir. Tekil noktada evren yoktu. Büyük bir patlama ile evren oluştu. Genişleyerek evrimleşti ve bugün gözlediğimiz hale geldi. Peki, o tekil noktada ne vardı? Tüm evren sıfır hacme sahip bir noktaya sığdırılmıştı. EVREN YOKTAN VAROLMUŞTU.
Sayfa 39 - ODTÜKitabı okudu
Evrenin başlangıcı olduğu sürece, bir yaratıcısının var olduğunu varsayabiliriz. Stephan Hawking
Güneş, ay ve gezegenler eski dönemde, evrenle ilgili kavramların temelini oluşturmuştur. Esasen modern astronominin temelinde Mezopotamya astronomisi vardır. Dine ve mitolojiye dayalı astronomiden laik ve matematiksel astronomiye geçilebilmiştir.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.