Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Düşünce Geleneğinden Hareketle Bir Değerlendirme

Evrim Risalesi

Ömer Türker

Evrim Risalesi Sözleri ve Alıntıları

Evrim Risalesi sözleri ve alıntılarını, Evrim Risalesi kitap alıntılarını, Evrim Risalesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evrim teorisi, ortaya çıktığı zamana kadar canlıların yaratılışı hakkındaki temel kabullere aykırı görüldüğü için Hıristiyan dünyada büyük tepki çekmiş ve pek çok ateşli tartışmaya yol açmıştır.
Sayfa 25 - Ketebe
Âdem'in bir anda mı yoksa belirli bir süreçte mi yaratıldığı farklı yorumlara konu olmuştur. İbn Abbas gibi bazı müfessirler, Âdem'in yaratılışının belirli bir sürede tamamlandığını düşünmüştür. Kuşkusuz onların sözünü ettiği süreç, daha önceki bir canlı türünün dönüşerek Âdem'in meydana gelmesi değil, toprağın insan suretini almak için geçirdiği süreçtir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Âdem'in belirli bir canlı türünden dönüşerek var olabileceği anlamında bir görüşün bulunmamasıdır. Nitekim Kur'an'da ve hadislerde özellikle Âdem'in diğer insan fertlerinden farklı şekilde yaratıldığı vurgulu olarak ifade edilmiştir.
Sayfa 135 - ketebe
Reklam
Tesadüf, Tevâfuk..
Filozofların terminolojisinde "tesadüf" terimi bulunur. Fakat filozoflar tesadüf kelimesini, sebebi belli olmayan veya rastgele meydana gelen şey anlamında değil, sebebi bizim tarafımızdan bilinmeyen şey anlamında kullanırlar.
Sayfa 55 - KetebeKitabı okuyor
Doğal seçilim ile kastedilen şey, en iyi uyum sağlama özelliğine sahip olanların hayatta kaldığı tezidir.
Sayfa 18 - Ketebe
İnsanlar bir bilginin yanlış veya işe yaramaz olduğuna karar verirken hata edebilir, propagandaların etkisinde kalabilirler.
Sayfa 9 - Ketebe
İslam düşünce geleneği kapsamında bulunan bilim gelenekleri, modern bilimin gelişmesiyle pek çok alanda ya açıklama gücünü yitirme ya da yeni dönemin bilimsel açıklamalarıyla uyumsuz duruma düşme sorunuyla yüz yüze kaldı.
Sayfa 10 - Ketebe
Reklam
Taberi'ye göre Allah ilk olarak "kalemi" yaratmış, sonra ona yazmasını emretmiştir. Kalem "Ey Rabbim! Ne yazayım?" diye sormuş, Allah da kaleme "Kaderi yaz," demiştir. Kalem de o vakitten ebediyete kadar olup bitecek şeyleri yazmıştır. Her ne kadar bazı rivayetlerde ilk önce yaratılanın nur ve karanlık olduğu belirtiliyorsa da Taberî en sahih rivayetin, kalemin yaratılanların ilki olduğunu söyleyen rivayetler olduğunu düşünür. Kalem yaratıldıktan sonra Allah su buharını yukarıya çekmiş ve bu buhardan gökleri yarıp almıştır. Diğer deyişle kalemden sonra yaratılan sudur. Taberî bu bilgiyi meşhur 'amâ' hadisine dayandırır.
Sayfa 79 - ketebe
Evrim teorisi, canlıların oluşum süreçlerinin bilinçli bir failin eseri olmadığını, tesadüf olduğunu iddia eder. Kelamcı, canlıların sonradan ve belirli bir düzen içinde meydana gelmesinin, bilen bir faili zorunlu kıldığını düşünür. Kelamcıya göre biyolojik düzene ve değişime ilişkin bulgular sadece ardışık bir olaylar dizisinin tespitinden ibarettir. Bu tespit sadece ilahi âdetin biyolojik seviyedeki bilgisini verir ve şayet uygun bir tasvirse âdet devam ettiği sürece de isabetlidir. Fakat buradan hareketle varlık ve oluş hakkında metafizik değerlendirmeler yapmak, en açık ifadesiyle aklın gereğine aykırı bir küstahlıktır.
Sayfa 47 - ketebe
Bilincimiz sürekli tamamlanmaya ihtiyaç duyar..
Sanki boşlukta var olan, geçmiş ve gelecekle teması olmayan bilinç parçaları gibiyiz.
Sayfa 69 - KetebeKitabı okuyor
İnsanın tarihi arayışı tuhaftır. Sadece fertler değil, bir bütün olarak insanlık, diğer karelerle irtibatı bilinemeyen bir film karesi gibidir. Evet, her birimizin birey olarak başlangıcı ve sonu vardır ama akışın bütününde nerede olduğumuza dair bireysel bir kanaatimiz yoktur. Sanki boşlukta var olan, geçmiş ve gelecekle teması olmayan bilinç parçaları gibiyiz. Bu sebeple bilincimiz sürekli tamamlanmaya ihtiyaç duyar.
Sayfa 69 - ketebe
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.