Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri

Emrah Safa Gürkan

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri Gönderileri

Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri kitaplarını, Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri sözleri ve alıntılarını, Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri yazarlarını, Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadınların Üniversite Mücadelesi
Kadınların üniversitelerde boy göstermesi için yirminci yüzyılı beklememiz gerekecek ancak burada bile feminizmin bastırması olmasaydı önleri açılmazdı. 1929'da Virginia Woolf'un Trinity College'in kütüphanesinin kapısından yanında erkek olmadığı için çevrilmiştir.
Sayfa 168Kitabı okudu
Eğitim sisteminin esas düzenbazlığı, ayrıcalığı yok sayarak yeniden üretmesi. Yani bir yandan durumu iyi ailelerden geldikleri için gerekli kültürel sermayeye sahip çocukların daha rahat ettiği bir ortam yaratırken öte yandan tüm şartlar eşitmiş gibi davranıp bu sermayesizlik yüzünden başarısız olan öğrencilere bunun kendi hataları olduğunu söylemesi.
Reklam
Kadınların Eve Hapsedilişi: Değişen Sosyo-Ekonomik Dinamikler
Kadınların bu eve hapsediliş sürecinin sadece inanç sistemleri ile değil; üretim ilişkileri, aile yapıları ve toplumsal hiyerarşi gibi sosyo-ekonomik parametrelerle de alakalı olması ya da başka bir deyişle yer ve zamana göre değişiklik göstermesi. Basit bir örnek vermek gerekirse, İslam'ın ilk yıllarında deve üzerinde savaşa katılabilecek kadar kamusal alanda yer alabilen Müslüman kadınların, onaltıncı yüzyıl İstanbul'unda tamamen ortalıktan çekildiklerini görmek mümkün.
Sayfa 158Kitabı okudu
Yahudilikten değişik bir dua:)
Beni kadın olarak yaratmayan alemlerin rabbi yüce Allah’ım, sana hamd ü senalar olsun..
Sayfa 164Kitabı okudu
Pandora nın kutusu..
Zeus’un emriyle Hephaistos’un yarattığı bu “ilk” kadın, eğer merakına yenik düşüp tanrıların kendisine verdiği kutuyu açmasaydı kötülük diye bir şey hiç olmayacaktı.
Sayfa 155Kitabı okudu
İlk kadın izolasyonu..
İlk kez Bronz Çağı’nın sonlarına doğru (MÖ 1200) karşımıza çıkan kadınların bu izolasyonunu, o günün mantığı içinde onları korumak için yapılmış bir şey olarak görmek gerek. Zaten bunun ilk gerçekleştiği Asur’daki yasalara göre, cezalandırılması gereken kafasını açan “iffetli” kadınlar değil, örtünüp namuslu gözükme derdine düşen “iffetsiz” ler ve kölelerdi. İlki zaten pek olası bir durum değildi; öyle ya, hangi aklı başında kadın örtüsüz dışarı çıkıp fahişe gibi dolaşmayı göze alırdı ki?
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.