Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kılık Değiştirmekle İnsan Batılı Olmaz

Falih Rıfkı Atay

Burak Orhan

Falih Rıfkı Atay Gönderileri

Falih Rıfkı Atay kitaplarını, Falih Rıfkı Atay sözleri ve alıntılarını, Falih Rıfkı Atay yazarlarını, Falih Rıfkı Atay yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halkın SCF'ye (Serbest Cumhuriyet Fırkası) ilgisi en açık şekilde Fethi Okyar’ın İzmir gezisinde ortaya çıktı. 4 Eylül 1930’da Fethi Okyar, büyük bir kalabalığa yaptığı konuşmasında hükümetin özellikle iktisadi alandaki politikalarını eleştirdi. SCF’nin halkın büyük desteğini aldığı İzmir’deki gezisi olaylı bir şekilde son buldu. İzmir’de
Sayfa 115Kitabı okudu
160 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabın adı:Falih Rıfkı Atay (Kılık Değiştirmekle İnsan Batılı Olmaz) Yazarın adı:Burak Orhan Sayfa sayısı:160 İyi bir gazeteci olan Atatürk hayranı olan Falih Rıfkı daima Ata'nın yanında olmuş O'nu desteklemiş O'nun ilkelerini benimsemiş ve yardımcı olmuş. Atatürk 'ün yaptığı tüm yenilikleri desteklemiş gazetede yazarak bütün herkesin öğrenmesini ve uyulmasını sağlamış. Milletvekilliği yapmış 27 yıl Milletvekilliği yaparak bunun yanısıra gazetelerde yazarak Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük katkı sağlamıştır. Ruhu şa'd olsun....
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı AtayBurak Orhan · Siyah Beyaz Yayınları · 202013 okunma
Reklam
160 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Açıkçası öyle bilerek aradığım, aldığım bir kitap değildi. Evde karmakarışık rafları düzenlerken rasgele denk geldi karşıma çıktı, kim bilir nereden geldi oraya... O yüzden pek beklentim olmadan başladım kitaba. Hani düşük beklentiyle başladığın şeyin seni normal bir zamanda tüketsen ortalama bulacağın şeyden daha fazla tatmin etmesi durumu var ya, onu yaşadım galiba okurken. Öyle ahım şahım müthiş bir kitap değil, yani okuyup bitirdiğimde böyle ufkumu ikiye katladığı olmadı. Ama yine de okuduğuma sevindim. Öncelikle belirteyim bu kitap bir biyografi kitabından çok bir tarih kitabı. Falih Rıfkı'nın gözünden Osmanlı'nın dağılış süreci ve Cumhuriyet'in kuruluşu ve ilk yılları sırasında yaşananların Falih Rıfkı'nın düşünceleri üzerinden anlatıldığı bir kitap olmuş bu kitap. Aslında o dönemi merak edenler için oldukça da iyi bir giriş kitabı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Feroz Ahmed'in Modern Türkiye'nin Oluşumu kitabıyla birlikte ya da art arda okunursa döneme ilişkin oldukça yeterli bir giriş temeli oluşturacağını düşünüyorum tarih sevenler için. Dediğim gibi kitap Falih Rıfkı'nın biyografisinden çok onun gözünden 1893-1950 arasında yaşanan süreci Falih Rıfkı'nın bakış açısıyla anlatmış. Ben de bilgilerimi tazelemiş oldum. Üzerine çok da fazla konuşmaya gerek yok. Eğer dönem hakkında bilginiz yoksa sizin için uygun bir kitap olduğunu söyleyebilrim. 7.5
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı AtayBurak Orhan · Siyah Beyaz Yayınları · 202013 okunma
Sovyetlerin Ocak 1945'te Moskova'da Boğazlar üzerindeki isteklerini Ingiltere ve ABD'ye iletmesi, ayrıca her iki devletin de bu konuda Sovyetleri destekleyeceği yönündeki açıklamalar, Türkiye'nin tedirginliğini daha da artırdı. 4-11 Şubat tarihleri arasında toplanan Yatla Konferansı'nın 10 Şubat 1945'te yapılan oturumunda Sovyetler, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Antlaşması'nın değiştirilmesini istedi.
Sayfa 131 - siyah beyazKitabı okudu
Bu arada Refet Bele Paşa komutasındaki Türk Ordusu'nun İstanbul'a girmesi büyük bir sevinçle karşılandı. Mudanya Mütarekesi'nden sonra Ankara Hükümeti, bütün dikkatini barış antkaşmasının esaslarının belirleneceği Lozan Konferansı'na yöneltti. İtilaf Devletleri'nin Lozan Konferansı'na Ankara Hükümeti ile birlikte başında Tevfik Paşa'nın olduğu İstanbul Hükümeti'ni de davet etmesi Ankara'da büyük tepki ile karşılandı. Bu ikiliğe son vermek için TBMM'de 1 Kasım 1922'de alınan bir kararla saltanat kaldırıldı. Saltanatın kaldırıldığı haberi Falih Rıfkı tarafından yeni Türk Devleti'nin habercisi, son derece önemli bir inkılâp olarak halka duyuruldu. 17 Kasım'da da Sultan Vahdettin bir İngiliz gemisi ile İstanbul'dan ayrıldı. Bunun üzerine TBMM, Veliaht Abdülmecit Efendi'yi yeni Halife olarak seçti.
Sayfa 67 - siyah beyazKitabı okudu
Erzurum Kongresi'nde oluşturulan Heyeti Temsiliye ise, tüm yurdu temsil edecek bir şekilde yeniden yapılandırıldı. Manda meselesi ve Amerikan Mandası düşüncesi burada kesin olarak reddedildi.
Sayfa 49 - siyah beyazKitabı okudu
Reklam
21-22 Haziran 1919'da bir "ihtilal bildirisi" niteliğini taşıyan Amasya Genelgesi'ni yayınladı. Milli Irade kavramının ilk kez gündeme getirildiği, milli häkimiyet ve milli istiklale dayanan milli bir hareketin başladığının açık bir şekilde ifade edildiği bu genelge.
Sayfa 48 - siyah beyazKitabı okudu
Artık Osmanlı manen Suriye ve Filistin'i kaybetmişti. Göz göre göre Anadolu'nun öz evlatları ve Türk enerjisi çöle gömülmüştü. 4'ncü Ordu Komutanı Cemal Paşa, bölgedeki tüm imar ve ıslah siyasetine rağmen, Araplık cereyanını ve Arap bağımsızlık hareketlerini önleyememişti. Verilen ağır kayıplar karşısında son derece tepkili olan Falih Rıfkı, bu yüzden Araplara karşı fazlasıyla tepkiliydi. Arapların Osmanlı hükümetinin savaşın başında yaptığı cihad çağrısına uymayarak İngilizlerle işbirliği yapması ve bu yüzden Kanal harekatında Osmanlı ordusunun zor durumda kalması Falih Rıfkı üzerinde olumsuz yönde ciddi bir etki oluşturmuştu.
Sayfa 39 - siyah beyazKitabı okudu
Osmanlı Hükümeti 5 Eylül 1914 tarihinde kapitülasyonların kaldırılması yönünde karar aldı. Kapitülasyonların İmparatorluk için ağır bir yük olduğunu, Türklerin ekonomik hayatta daha fazla yer alması gerektiğini düşünen ve milli iktisat politikasını savunan Falih Rifki, bu kararı memnuniyetle karşılayanlar arasındaydı. Ancak karardan Imparatorluğun müttefiki olan Almanlar da dahil olmak üzere tüm büyük devletler rahatsız oldu.
Sayfa 36 - siyah beyazKitabı okudu
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.