Puan

8.210 üzerinden
3.500 kişi
2025 26. kitabı
Okunma: 31 Mart 2025 00:00
Kitabı çok sevdim. Tam benim sevdiğim türden, yani fantastik :) Kitap, Şeytan'ın(Mefisto) Tanrı'yla anlaşması ile başlıyor. Daha sonra, Mefisto dünyaya inip, Tanrı' ya en sadık kişiyi ayartmaya çalışması ile devam ediyor. Bu süreçte tüm canlı varlıkların şeytanla nasıl bir olup bozgunculuk yapmaya çalışmasını okuyoruz. Goethe bu kitap için şöyle demiş "Bu kitap tüm insanlığın bir dramdır. " Bence her insan içinde şeytandan bir iz taşır. Sadece bu ize nasıl yaklaştığın senin değerini ve karakterini belirler.
2018 90. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2018 23:17
DİKKAT: Bu inceleme, 1K incelemelerinden alıntı (veya çalıntı deyin bilemiyorum) içermektedir. Spoiler içermemektedir rahat olun, çünkü kitabı spoiler verecek kadar kendim de anlamadım zaten. "İncelemeye başlamadan önce sizinle bu kitapla ilgili çok şaşıracağınız, sıra dışı bir bilgi paylaşmak istiyorum: Goethe bu kitabı tam 65 yıl boyunca, yani neredeyse hayatı boyunca yazmış ve........  Kızmayın hemen, küçük bir şakaydı arkadaşlar... :) Bu kitap hakkında konuşurken bu bilgiyi vermeyenleri Sibirya'ya kürek cezasına gönderiyorlarmış... "* Kitapla ilgili en önemli bilgi buydu ve sizinle paylaşmış oldum. Aklımda kalan diğer bilgi, Faust'un şeytanla bir anlaşma yapması. Ki bu bilgiye kitabı okumadan önce de sahiptim, değişen pek bir şey olmadı. Bu konuyla ilgili pek çok eserin olduğu söyleniyor. Ben bu konuyu anlatan bir kitap okumamıştım. Sinema olarak aklıma Bradd Pit'in baş rolde olduğu Joe Black, komedi yapımı Şaşkın filmleri geliyor. Yerli yapım olarak da Mazhar Alanson ve Ali Poyrazoğlu'nun oynadığı "Arkadaşım Şeytan". Eserin ilk bölümü merak içerisinde kendini okuttururken, ikinci bölümde ilgi ve alaka seviyem oldukça düştü. Bu durum, yazım şeklinin değişmesinden kaynaklandı bence. Nasıl mı, hemen örnek vereyim: Yapraklar: Dallarda tutunuruz üzerimize kar tanesi düşer. Kar taneleri: Göklerde uçuşuruz, yaprağa düşüp eririz. Koro: Kalbimiz kırıldı, nelere mal oldu bu aşk. 1k korosu: Anlat şu kitabı anlatacaksan yoksa anket sorularını cevaplamaya gideceğiz haydi... Bu örnekle kitaptan aklımda kalanları anlatmaya çalıştım. Oldukça da başarılı olduğumu düşünüyorum (!) Gördüğünüz üzere kitapla ilgili incir çekirdeğini dolduran bir bilgi veremedim. 1k koro:  "Ne diyorsun sen ya? Ben: Ne bileyim herkes uzun uzun yazıyor ben de biraz uzatayım dedim hepsi bu. Okuyun
FaustJohann Wolfgang Von Goethe · İskele Yayıncılık · 202216,9bin okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Goethe -Faust
2023 10. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2023 13:23
Faust- Özet Kitap 332 sayfadan oluşuyor. Faust hukuk, felsefe, tıp ve teoloji alanında ilgilenen ve doktorasına yeni yapmış biridir. Ancak düşüncelerinde ilahi olanlara karşı halen şüpheler vardır. Her şeyi öğrendiğini düşünüyor. Artık canı sıkılıyor. Hayatta hiçbir şey onu mutlu edemiyor. Bu sırada şeytan (iblis) Mefisto Tanrı ile Faust hakkında konuşuyor ve onu saptırabileceğini iddia ediyor. Tanrı buna izin veriyor. Mefisto post ile tanışıyor ve ona aşkı tattırabileceğini söylüyor. Fausta onun peşinden gidiyor. Margaretha, 25 yaşında saf bir kız. Faust'a aşık oluyor.Mefisto onlara aşk iksirini içiriyor o. Ama zaman içinde o aşk da bitiyor. Daha sonra Helena adında biriyle tanışıyorlar. Ama aradığı mutluluğu onda da bulamıyor. Mefisto onu mutlu eden ruhu yani Faust'u mezara atar . Faust ölür .Ama Mefisto onun ruhuna sahip olamaz.
İnceleme
2021 8. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 16:58
Goethe'nin seneler içinde tamamlayabildiği eseri. Zordu, yer yer sıkıldım ama bitirebildim. Peki buna değdi mi, evet. İkinci tragedyanın sonu iyi bağlanmıştı. Yunan mitolojisine çokça atıfta bulunulmuş. Roma mitolojisi, İncil ve Goethe'nin kendi hayatından da birkaç kesit var eserde. Sakin kafayla, üstünde durup düşünülerek okunması gereken bir kitaptı ve öyle yaptım. Eserin bir oyun olduğunu göz önünde bulundurarak anlatılanları kafamda bir tiyatro sahnesinde canlandırarak okudum, bilmediğim mitolojik karakterleri de araştırdım ve tasvirlerini gözümün önüne getirdim. Bu şekilde kitabın üstesinden gelebildim. Eserin konusu çok çeşitli: Aşk, kibir, iddialaşma gibi bir sürü tema var ama bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Kıssadan hisse: Yüce Mefisto da olsan, Tanrı'yla iddialaşmaman lazım :)
2020 81. kitabı
Milli eğitimin yine saçma ve dayatma şekilde hazırlanmış temel eserler listesinde yer alan kitaplardan birisi... Elbette anlatım dili kaliteli ve insanı içine çekiyor. Konu basit, ilerleyiş güzel fakat belki de çok daha iyi kitaplarla karşılaştıkça, bu eserler eskisi kadar kaliteli gözükmüyor...