Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefeye Giriş

Felsefe Konuşmaları

Karl Jaspers

Felsefe Konuşmaları Sözleri ve Alıntıları

Felsefe Konuşmaları sözleri ve alıntılarını, Felsefe Konuşmaları kitap alıntılarını, Felsefe Konuşmaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefeden kaçılamaz. Soru şu olmalıdır: Bilinçli mi yapılmaktadır yoksa bilinçsiz mi? İyi midir yoksa kötü mü? Darmadağınık mıdır yoksa açık-seçik mi? Felsefeyi reddeden de aslında bilincinde olmasa da felsefe yapar. Öyleyse bu kadar evrensel ve bu kadar çok kılıkta ortaya çıkan felsefe nedir?
Felsefe şu soruyla başlamıştır. Ne vardır? Her şeyden önce çok çeşitli varlık, Dünyada nesneler, canlı ve cansız şekiller-kalıplar, sonsuz çoklukta şeyler vardır, hepsi gelir ve gider. Ama asıl var olan, her şeyi bir arada tutan, her şeyin temelinde olan, var olan her şeyin kendisinden ortaya çıktığı varlık diye isimlendirilen şey nedir?
Reklam
Hâkîkâte sahip olmak değil; hâkîkâti aramak felsefenin özüdür.
Sayfa 11
Seneca, Boethios, Bruno zayifliklariyla, başarısızlıklarıyla, tıpkı bizim gibi insanlardır. Önce kendilerini kazandılar. Bundan dolayı gerçek yol göstericilerdir.
Felsefe vermez, yalnızca uyandırabilir; daha sonra hatırlamaya, sağlamlaştırmaya, korumaya yardım edebilir. Felsefede her bir kişi, aslında kendisinin önceden bildiğini anlar.
Felsefe yolda olmaktır. Felsefenin soruları verdiği yanıtlardan daha önemlidir ve her yanıt bir soruya dönüşür. İnsanın kaderi olan bu “Yolda Olmak” kendisinde derin bir tatminin, bazı yüce anlarda kemale ermenin olasılığını barındırır.
Reklam
“İnsan aslında, kendisi hakkında bilebildiğinden çok daha fazlasıdır.”
Sayfa 55 - Pinhan Yayıncılık
Felsefeden kaçılamaz. Soru şu olmalıdır: bilinçli mi yapılmaktadır yoksa bilinçsiz mi? İyi midir yoksa kötü mü? Darmadağınık mıdır yoksa açık seçik mi? Felsefe reddeden de aslında bilincinde olmadan felsefe yapar... Öyleyse bu kadar evrensel ve bu kadar çok kılıkta ortaya çıkan felsefe nedir? Başlangıçta Tanrı gökleri ve yeri yarattı. Hemen soru gelir: Öyleyse başlangıçtan önce ne vardı? Dünyadaki tek bir nesne mi yoksa Varlık ve bütünüyle bizim var olmamız mı söz konusudur? Felsefe yapmak yaşamın doğal gereksinimlerine bağlılıktan bir tür uyanıştır. Bu uyanış eşyaya göğe dünyaya belirli bir amaca yönelik olmayan bakışta gerçekleşir. Var olan bunca şey nedir? Bütün bu şeyler neredendir? Gibi belirli bir yarara yönelik olmayan ancak kendi tatminimiz için sorulan bu sorularla uyanış ortaya çıkar. Ölüm tesadüf suç ve dünyanın güvenilmezliği gibi sınır durumlar bana yenilgiyi gösterir. Dürüstçe tasarımladığımda anlamaktan kaçamayacağım bu toptan yenilgi karşısında ne yaparım? Özgürlüğümüzden eminsek kendimizi tanıma yönünde hemen ikinci bir adım atılmıştır. İnsan tanrı ile ilgili bir varlıktır. Ne demektir bu? Zorunlu olan da biz tanrının idaresini duyumsadığımıza inanırız peki ama eğer Tanrı bedensel ve hiçbir biçimde bizzat Tanrı olarak açık seçik değilse bu nasıl mümkündür? Eğer Tanrı idare ediyorsa tanrının ne istediğini insan ne yolla duyar? İnsanın Tanrı ile karşılaşması var mıdır?
344 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.