Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefe Tarihi

Macit Gökberk

Felsefe Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Felsefe Tarihi sözleri ve alıntılarını, Felsefe Tarihi kitap alıntılarını, Felsefe Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İdealist-romantik açı, Alman İdealizmi filozoflarının bir özelliğidir. Bunların hepsinin romantizm ile az ya da çok yakın ilgileri var: Berlin’deki Romantikler Çevresi ile sıkı ilişkileri olan Fichte’nin son dönemi romantik dünya görüşünün etkisi altındadır. Schelling ise doğrudan doğruya romantizmin filozofudur. Hegel’in de tarih ve kültür öğretisi pek çok romantik renkler taşır. Örneğin «ulus» kavramı Hegel’in tarih felsefesinde önemli bir yer alır. Kendine göre bir bireyliği, bir kişiliği olan bir insan topluluğu anlamındaki «ulus» kavramı romantik dünya görüşünün bir ürünüdür. Scheleiermacher’in din anlayışı da yine bu romantik dünya görüşünden beslenmiştir. Schleiermacher için din bilinci, estetik bilince en yakın olanıdır; çünkü her ikisinde de esas olan duygudur. Duygu da romantiklerin en çok güvendikleri, bağlandıkları bilgi yetisidir. Aydınlanma’nın tek yanlı rasyonelizmine bir tepki olarak ortaya çıkan, insan ruhunun duygu, içgüdü, hayal gücü, esin vb. akıldan başka yönlerini de değerlendirip insanın bütünlüğünü arayan romantizm bir irrasyonelizmdir.
Sayfa 443Kitabı okudu
Herakleitos
Logos’u bilmek, tanımak aklın ödevidir. Logos’ tanıyıp öğrenen kimse de doğadaki bu akıl yasasını kendi eylemine de ölçü olarak alacaktır; eylemine aklı kılavuz yapmakla da bu kimse “genel”e bağlanmış olacaktır
Reklam
Spinoza’ya göre, düşünce attributumu (ruh) içindeki olaylar da oluşlarında sıkı bir zorunluluğa bağlıdırlar. Ruhta olup bitenler de matematik bir zorunlulukla birbirinden çıkarlar; burada da hiç bir olay —bir tasarım ya da istençli bir karar— yoktur ki, kendisinden önceki bir olay tarafından belirlenmemiş olsun. Bu düşüncesi de Spinoza’yı, doğal olarak, istenç özgürlüğünü tamamıyla redde götürmüştür. İstenç özgürlüğünü onun gibi hiç bir kimsenin böylesine sert ve kesin biçimiyle reddetmemiş olduğu söylenebilir. Spinoza «özgürlük» denilen şeyi bir kuruntu sayar. Bu kuruntuya eylemlerimizin gerçek nedenlerini bilmememiz yüzünden kapılırız. Havaya fırlatılmış olan bir taş düşünebilseydi, kendi özgür istenciyle yere düşmekte olduğunu sanırdı. Ayrıca, kararlarımız pek çok da hatırlamalarımıza bağlıdır; hatırlama da kendisine öyle pek kesin olarak egemen olabildiğimiz bir şey değil. Gerçek özgürlük, Spinoza’ya göre, kendi doğamızın zorunluluğuna ayak uydurmaktır.
Sayfa 300Kitabı okudu
Galilei
Yapılacak şey: Fenomenleri matematik ile çözümlemektir. Gözlerimizin önünde serili bulunan doğa, büyük bir kitap gibidir; ancak yazılmış olduğu dili biliyorsak, bu kitabı okuyabiliriz; bu kitap da matematik diliyle yazılmıştır; onun harfleri üçgenler, kareler, daireler ve öteki geometrik şekillerdir; bu şekilleri bilmeden doğanın hiç bir şeyini anlayamayız.
Sayfa 239Kitabı okudu
Felsefenin ödevi, hayatı, son ereği olan mutluluğa göre düzenleyebilmek için doğruyu, gerçeği tanımaktır
Geri132
485 öğeden 481 ile 485 arasındakiler gösteriliyor.