Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe Tarihi

Macit Gökberk

Felsefe Tarihi Gönderileri

Felsefe Tarihi kitaplarını, Felsefe Tarihi sözleri ve alıntılarını, Felsefe Tarihi yazarlarını, Felsefe Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski Stoa/Zenon
Doğaya, akla uygun bir hayat yaşamak bir ödevdir. Bilge kişi, maddi yönüne karşı gelerek, aklın yasasına uyarak bu ödevi yerine getirecek, gerçekleştirecektir.
İnsanlar arasındaki beraberliğin bilgeye yakışan biricik şekli ancak DOSTLUK olabilir. Dostluk da Epikuros'a göre, tabi yine karşılıklı yarar hesabına dayanır. Yalnız, dostluk bilgi ve erdemli kişiler arasında yarar, çıkar gözetmeyen, karşılık beklemeyen bir hayat beraberliği şekline yükselir. Bu çeşit beraberlikte de insan mutluluğun en yüksek derecesine ulaşır.
Reklam
Epikuros Öğretisi/Ölümden korkma!
"Ölünce ruh çözülür. Ne ölümsüzlük ne de ruh göçmesi mümkündür. Korku ve ürkü de ölünce gider. Yaşadığımız sürece ölüm yok, ölüm geldiğinde biz yokuz.."
Sayfa 87 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Ancak, bir yerde ve bir zamanda öyle bir an gelir ki, bu yanıtlar insanı artık kandıramaz olurlar, insan, son sorular üzerinde artık kendisi de dü­şünmeğe başlar; din ile geleneğin verdiği yanıtlarla yetinmeyip bilmek, an­lamak istediğine kendi aklı ile, kendi görgüleriyle ulaşmağa çalışır.
560 syf.
10/10 puan verdi
·
45 günde okudu
İnceleme
Sayın Prof. Macit Gökberk İlkçağ felsefesinden başlayarak 19. Yüzyıl felsefesi dahil felsefe tarihini akıcı ve anlaşılır bir dille anlatmış. Metni, teknik terimlerle boğmamış. Felsefe tarihini okurun zihnine ilmek ilmek işlemek istemiş sanki. Okurken hocanın emeğine sık sık minnet duydum. Felsefeye ilgisi olan muhakkak okumalı.
Felsefe Tarihi
Felsefe TarihiMacit Gökberk · Remzi Kitabevi Yayınları · 2019439 okunma
Descartes'e göre, bilincin dışında bulunan bir obje vardır ki, onu biz tam bir güvenlikte bilebiliriz. Bu da Tanrı 'dır. Bununla da Descartes, kendi benimizin varoluşunu tanıtladıktan sonra ikinci bir adım olarak, Tanrı'nın varoluşunu tanıtlamaya geçer ve bunun için ikisi de bizdeki "Tanrı düşüncesini" çıkış noktası olarak
Reklam
Descartes
Descartes'a yeniçağ felsefesinin "kurucusu", "babası" denir. Descartes'ı böyle anlamak doğrudur, yerindedir; gerçekten de o yeniçağ felsefesinin ilk büyük sistemcisidir, çünkü Renaissance'ın başından beri yeni bir kültürü, yeni bir bilimi kurmaya çalışan düşünceleriyle görüşler onun felsefesinde derlenip toparlanarak büyük bir senteze ulaşmışlardır. Descartes felsefesi, yeniçağ kültürünün ilk büyük bağlantısını ortaya koymuş olan bir sistemdir. Bundan sonraki iki yüzyılda felsefe ile öteki bilgi kollarındaki çalışmalar hep bu bağlantıyı çıkış-noktası olarak alacaklardır; bunlar, Descartes'ın ortaya koyduğu sorunları ileriye götürmeye çalışacaklar, bu sorunları çözmede karşılaşılmış olan güçlükleri yenmeye uğraşacaklardır. Denilebilir ki, 17. yüzyıl felsefesi ana çizgileriyle Descartes'ın çizmiş olduğu çerçeve içinde çalışıp gelişmiştir; 17. yüzyıl felsefesi bir Descartes'çılıktır.
Sayfa 292Kitabı okudu
Göklerin de bir musikisi vardır ama bunu sıradan ölümlüler işitemezler.
Herakleitos, yığını hor görür. Ona göre yığın anlayışsızdır, her şeyin dış yönüne takılıp kalır, boş inançlar içinde yuvarlanıp gider.
Philosophia; bilgiyi bir sevmedir, ona varmak özleyişiyle yoluna bir düşmedir, onu elde etmek için bir çabadır.
Sayfa 13
509 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.