Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aostalı Anselmus'tan Pomponazzi'ye

Felsefe Tarihi 3

Umberto Eco

Felsefe Tarihi 3 Sözleri ve Alıntıları

Felsefe Tarihi 3 sözleri ve alıntılarını, Felsefe Tarihi 3 kitap alıntılarını, Felsefe Tarihi 3 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Roger Bacon'a göre, artık kısırlaşmış olan bir otoriteye hizmet eden ve aktif araştırmalardan uzak olan dönemin kültürünün yıkılması gerekir.
Sayfa 96 - Alfa Yayınları
Cehaletimize rağmen ne kadar çok şey öğrenemeye çalışırsak, hakikate o kadar yaklaşacağız.
Sayfa 379 - Metinler: Nicolaus CusanusKitabı okudu
Reklam
Ölümsüzlük sadece tümel akla aittir ve kişilerüstüdür.
Sayfa 118 - Alfa Yayınları
Yedi liberal sanat, ortaçağ üniversite eğitimin temellerini oluşturur. Klasik kültürden miras alınan, katedral ve manastır okullarında işlenen bu dersler öğrencilere ''daha üst'' fakültelere geçişi sağlayacak hazırlık bilgileri sunmak amacıyla öğretilir. Bu amaçla bütün üniversitelerde, öğrencilerin ilk eğitimlerini aldıkları ''sanat fakültesi'' denilen bir bölüm oluşturulur.
Sayfa 129 - Alfa Yayınları
Abelardus'un Kutsal Metinleri yorumlamak için benimsediği yöntem, "anlamların kavranmasını" temel alır, "çünkü insanın anlamadığına inanması veya anlamadığını başkalarına öğretmeyi iddia etmesi gülünç bir şeydir." Bu durumda Abelardus'a göre teoloji Tanrı'nın kendini değil, Tanrı konusundaki söylemleri konu alır.
Sayfa 46 - Pierre AbelardusKitabı okudu
Meister Eckhart'ın imge öğretisi, bu özdeşlik ve fark dinamiğine açıklama getirir. Bir insanın aynadaki görüntüsü, aynı anda gerçek insanın hem aynısıdır hem de ondan farklıdır: Aynıdır, çünkü yansıtılmış imgesini oluşturur; farklıdır, çünkü aynadaki bir imgedir. Tanrı'nın insandaki imgesi de böyledir; akıl, insanı aynı anda hem Tanrı'yla aynı hem de ondan farklı kılar: Aynıdır, çünkü Tanrı'nın aklı insana yansır; farklıdır, çünkü bu imge zaman ve mekânda belirli, sonlu, somut bir insanda bulunur. Eckhart insanın özünün temelinde yatan, insanla Tanrı arasındaki bu yakınlık ilişkisine "Tanrı'nın ruhun içinde doğuşu" adını verir; bu süre Tanrı açısından sonsuzdur, ama insan açısından keşfedilmesi gereken bir olaydır.
Sayfa 253 - Eckhart ve Ren Bölgesi MistisizmiKitabı okudu
Reklam
İbn Rüşd, Gazali’nin inceleme yazısının Müslüman Doğuda yarattığı felsefe karşıtı tepkinin Endülüs’te, yani Müslümanların hakimiyetindeki İspanya’da da ortaya çıkmasından korkar.
Sayfa 116 - Alfa Yayınları
"Ey Tanrım, eğer ruhum seni bulduysa, seni neden hissetmiyor?
Aostalı Anselmus
Ronesans âlimlerinin olağanüstü çok yönlülüğünün en iyi örneklerinden biri olan Leonardo da Vinci'nin burada ele alınmasının nedeni, XV. yüzyılda ortaya çıkan ve "bilim ile "sanat" arasındaki ayrımı yeniden tartışmaya açan (ortaçağ kültüründe oldukça net bir ayrım söz konusuydu), hakikatin önyargısız olarak ele alınmasıyla, faydalı olanın arayışını karşı karşıya getirmeyi reddeden ve her tür dogmatizmle, "otorite" kültüyle ve bilginin seçkinci ve ezoterik algısıyla mücadele eden yeni bilgi kavrayışının eşsiz bir örneğini sunuyor olmasıdır.
Sayfa 392 - Bilimsel UyanışKitabı okudu
İbn Meymûn, kutsal metni, Aristoteles’in Fizik ve Metafizik eserlerinin ışığında yorumlarken, aynı zamanda geleneği mitolojiden arındırıp kutsal metnin tefsiri ile felsefe arasında bir diyalog oluşturmaya çalışır.
Sayfa 126 - Alfa Yayınları
Reklam
El-Kindi'ye göre beşeri bilgi, duyusal algıdan başlar, her şeyin ruhtaki imgesine kadar devam eder: duyularla erişilemeyecek maddi olmayan formları ancak insan aklı sayesinde bilebilir, çünkü aklı aracılığıyla onların anlaşılabilir doğasına ortak olur. İnsan aklı, anlaşılabilir formları bildiği zaman onlarla tek bir şey haline gelir ve bu şekilde gerçeğe dönüşür.
Sayfa 111 - İslam FelsefesiKitabı okudu
Müslüman filozoflar ve matematikçiler, Yunanlardan miras alınan bilgi dağarcığındaki bazı çelişkileri ortaya çıkarır.
Sayfa 80 - Alfa Yayınları
Dil, Tanrı'ya isim vermekten acizdir.
Sayfa 77 - Alfa Yayınları
Ortaçağ düşünürlerinin sorunu özgün olmaları değil, kendilerinden önceki dinsel otoritelerin düşüncelerine sadık olmaya devam etmeleri gibi görünür.
Sayfa 60 - Alfa Yayınları
Erken ortaçağda, VII ila XI. yüzyıllar arasında Latin Batı'nın kültürel hayatının merkezi manastırdı.
Sayfa 57 - Alfa Yayınları
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.