Felsefenin Başlangıç İlkeleri

Georges Politzer

Felsefenin Başlangıç İlkeleri Sözleri ve Alıntıları

Felsefenin Başlangıç İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Felsefenin Başlangıç İlkeleri kitap alıntılarını, Felsefenin Başlangıç İlkeleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih insanların eseridir!!!
"İnsanlar,her biri bilinçli olarak kendi amaçlarını izlerler; tarihin seyri ne olursa olsun,kendi tarihlerini kendileri yaparlar; tarihi oluşturan şey,ayrı doğrultularda etki yapan sayısız irade ile bunların dış dünya üzerindeki çeşitli etkilerinin bileşkesidir. Burada önemli olan,birden çok insanın ne istediğidir; iradeyi belirleyense tutkudur,ya da düşüncedir. Tutkuyu ya da düşünceyi doğrudan belirleyen araçlar değişik niteliktedir. Bunlar bazen dış nesneler olabilir; bazen de gelecekteki mevki hırsı, 'gerçeklik ve adalet aşkı', kişisel kin,kişisel kapris gibi ideal ya da kişilik sorunlarıdır. Her biri tek başına,ya da birkaçı birlikte çoğu kez,elde edilmek istenilenden tamamen farklı,hatta tam tersi olarak sonuçlanır; bu nedenle bu iradeleri belirleyen nedenler,sonuç açısından belirleyici olmayıp,ikinci derecede önem taşıyan faktördür. Bununla birlikte,etkin insanların düşündüklerinde tarihsel nedenlerden hangilerinin bu güdüleri çağrıştırdığı sorgulanabilir." Engels,Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu Kitabından
Sayfa 191Kitabı okudu
Dünyada sadece kendisi varmış,tek başınaymış gibi yaşamak isteyen kimse nasıl sınıflandırılır? Bireyci. Onun için önemli olan kendisidir. Dış dünya da sadece kendisi için vardır. Yani bireyci için önemli olan sadece kendi varlığı ve kendi düşüncesidir. Bu tipler saf idealisttir ve bunlara tek benci(solipsiste) deriz. Bireyci,bencil bir insandır. Bencilliğin materyalist bir davranış olmadığını belirtmeliyiz. Çünkü bencil insan,dünyayı kendi kişiliğinde sınırlandırır.
Reklam
Din Nereden Doğdu? Bu soru karşısında Engels,son derece açık bir yanıt veriyor: Din,insanın sınırlı bilgisinin ürünüdür. İlk insanlar için bilgisizliğin iki yanı vardır: Doğaya ilişkin bilgisizdirler ve aynı zamanda kendilerini de bilmiyorlar. Bu iki bilgi eksikliği göz önüne alınmadan insanlığın o dönem tarihini incelememiz bizi doğru sonuçlara ulaştıramaz.
Sayfa 101Kitabı okudu
Düşünce,bizim şeylere dair,yine şeylerin zihinlerimizde bıraktığı şeyler hakkındaki fikrimizdir; bunların bir bölümü bizlerde var olan duyularımızla ulaşır ve maddi nesneleri karşılarlar; diğer bir bölümü ise maddi nesnelere karşılık değildirler: Tanrı gibi,felsefe ve sonsuzla birlikte düşüncenin bizzat kendisi gibi. Bu noktada bilmemiz gereken önemli bir husus var: Hissettiğimiz ve gördüğümüz içindir ki duygu,düşünce ve bunlara dayalı fikirlerimiz oluşur.
toplumda sınıfların doğuşu!!!
"Hayvancılık,tarım ve ev zanaatı gibi üretimin her kolunda ortaya çıkan üretim artışı,insanın emek gücündeki yetenek gelişiminin sonucudur; üretimi daha da çoğaltmak için her topluluk(gens) ya da karı-koca ailesi üyelerine düşen günlük iş tutarını artırdı. Burada da durulamadı ve emek güçleri gerekli oldu. Savaş,yeni emek güçlerini sağlamada araç olarak kullanılmaya başladı. Çıkarılan savaşlarda esir alınanlar köleleştirilerek işlerde çalıştırılmaya başlandı. Böylece,birinci toplumsal iş bölümü,emek üretkenliğini,ardından servetleri çoğaltmak için üretim alanlarının genişletilmesini ve genişleyen alanlarda da köle emeği kullanımını zorunlu kıldı. Sonuçta sınıflı toplum doğdu. İki sınıf,efendiler ve kölelerdir; yani sömürenler ve sömürülenler. Engels-Ailenin,Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
Sayfa 208Kitabı okudu
Esasen bizler,doğal olarak şeylerin bir yanını görmeye alıştırılmış durumdayız. Bir arkadaşımızı değerlendirirken onun sadece ya iyi ya da kötü yönünü göz önüne alırız. Oysa yapmamız gereken iyi yanıyla birlikte kötü yanını da birlikte ele almamızdır. Böyle yapmazsak,yani insanların her iki yanını da göz önünde bulundurmazsak ne bir kadro kurabilir,ne de iyi bir organizasyon oluşturabiliriz.
Sayfa 182Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.