Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders

Edmund Husserl

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders Gönderileri

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders kitaplarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders sözleri ve alıntılarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders yazarlarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Buna göre mantıksal formlar ve mantıksal yasalar, başka türlü de olması mümkün olan ve gelecekteki gelişme çizgisinde de başka türlü olabilecek olan, insan türünün rastlantısal kendine özgülüğünü göstermiyorlar mı? Öyleyse bilgi yalnız insanın bilgisidir, insan zihninin formlarına bağlıdır; şeylerin kendi doğasına, şeylerin kendisine ise ulaşamaz.
112 syf.
·
Puan vermedi
Fenomenoloji Üzerine Beş Ders
Fenomenoloji terimini ilk kullanan kişi olmasa da prensiplerini belirleyerek öncekilerden ayrılmış olan Husserl bugün fenomenolojinin kurucusu olarak kabul görmektedir. Yazar Yahudi kökenli bir Almandır. Nazi Almanyasında yaşamış olduğundan pek çok metni ancak ölümünden sonra basılmış ve halen basılmaktadır (bkz. Husserliana dizisi). Bu kitap Husserl'ın basılı mestinlerinden Türkçe'ye çevrilen birkaç kitaptan biri olarak, Fenomenolojiyi prensipleriyle beraber öğrenmek isteyenler için nadide bir kaynak görevi görmektedir. Ancak belirtmekte fayda görüyorum ki felsefi terimlere ve içeriğe alışkın değilseniz bu kitap sizi zorlar. Giriş düzeyinde bir felsefe bilgisi ile anlaşılması zor. Onun dışında zaten bu konuda varolan az sayıda Türkçe kaynaktan bir tanesi olduğu için, özellikle epistemoloji, ontoloji ve özellikle existansiyalizm ile ilgilenenlerin (Sartre'ı en çok etkileyen kuramcılardan olduğu görüşü yaygındır) okuması faydalı olacaktır.
Fenomenoloji Üzerine Beş Ders
Fenomenoloji Üzerine Beş DersEdmund Husserl · Bilgesu Yayıncılık · 2010157 okunma
Reklam
şimdi biraz daha derinlere götürüldük. derinlerde karanlıklar, karanlıklarda da sorunlar olur.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Edmund Husserl fenomenolojisini pozitivizmin revaçta olduğu, felsefenin de bu yönde yapılmasının daha doğru olacağının savunulduğu ve yavaş yavaş bilimsel çalışmalardan bağımsız salt düşünme uğraşının rafa kaldırıldığı bir dönemde ortaya koymuştur. Felsefenin bir bilim olmadığını, bu yüzden tesirini yitireceğini savunanlara karşın Husserl felsefeyi bilincin bilimi olarak yeniden kurmaya ve bu düşünme uğraşına yeni bir yöntem kazandırmaya çalışır. Husserl dünyanın ve onu oluşturan şeylerin özünün, fenomenolojik indirgeme yöntemi ile apaçık kavranabileceğini düşünmektedir. Bir nesnenin bilgisi ancak bilincin içinde anlamlı hale gelebilir. Bu nedenle şeylerin bilgisi bilince içkindir. Özce fenomenoloji bugün Husserl'in istediği anlamda bilincin saf bilgiye ulaşması için kullanılmasa da Heidegger, Sartre, Scheler gibi filozofları epeyce etkilemiş, psikolojide bilhassa da varoluşsal yaklaşımlarda kendine yer edinmiş ve hala kullanılmakta olan önemli bir yöntemdir.
Fenomenoloji Üzerine Beş Ders
Fenomenoloji Üzerine Beş DersEdmund Husserl · Bilgesu Yayıncılık · 2010157 okunma
Görmek isteyen körün, bilimsel tanıtlamalarla görmesi sağlanamaz. Fizikteki ve fizyolojideki renk kuramları, renklerin anlamına ilişkin görerek edinilen açık­lığı, hiçbir şekilde, görenlerde olduğu ölçüde veremez.
Bir akıl eleştirisinin anlamı, özü, yöntemi ve ana bakış açısı konusunda açıklık elde etmeden, akıl için ge­nel bir tasarım düşünüp, tasarlayıp, ortaya koyup temellendir­ip girişmeden hakikî ve samimî bir biçimde yaşayamam. Belirsizliğin, bir o yana bir bu yana gidip gelen kuşkunun işkencesini yete­rince tattım.
Reklam
Saf ben, her yaşanan yaşantıda bulunan, her düşünenle düşü­nülen şeye ulaşan, her yaşantıda aynı kalan şeydir. Hiçbir yaşantının zorunlu olarak sürekli olması gerekmez, ama saf ben ilke olarak zorunlu olandır; çünkü Kant'ın da dediği gibi, onun tüm tasarımlara eşlik edebilmesi gerekir.
Doğal tavır alma­nın genel savı; benim de içinde yaşadığım dünyanın, benim dışımda, benim ona ilişkin söylediklerimden bağımsız bir ger­çeklik olarak varolduğudur.
139 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.