Mart 2016
Türler:
Sıralamalar

Puan vermedi·96 syf.·
2021 4. kitabı
Bir Müslümanı velev ki büyük olsun, helal sayamadığı sürece günahı yüzünden kafir saymayız. Yani hiç bir müslümanı günahı yüzünden kafir saymayız. Ama bir müslüman işlediği günahı helal sayarsa, kati delille kafirdir. Allahu alem..Her vakit doğru yolun yolcusu olma temennisiyle..
2019 106. kitabı
Imam-ı Azam fıkihçı olarak bilinmesine rağmen, kelama dair yazılan ilk eser olan fıkhul ekberin sahibidir. Kelam/inanç/itikada dair konuları derlitoplu ve fazlasyla özet şekilde bu eserinde zikreder.. Müellif sanki "Bunlar bir müminin inanması gereken şeylerdir. Bunları bil ve iman et" der gibi inanlması gereken meseleleri sıralamştır. Tavsiye ederim.
2020 42. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2020 21:50
Bir müslümanın inanması inanmaması bilmesi ve uygulaması gereken vecibe ve inanışları iman ve küfür çizgisi dahilinde belirleyen büyük imam imam-ı Azam'ın yazdığı ilklerin eseri.
El-Fıkhu'l Ekber - İmam-ı Azam Ebu Hanife
2024 22. kitabı
Okunma: 22 Mart 2024 14:00
Zindanda kırbaçlanarak öldürülen, en kıymetli İslam âlimlerinden İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin bu cismi küçük manası büyük eserini kaçıncı defa okuduğumu bilmiyorum. Başucu kitaplarımdan. İlk okuduğumda böyle bir afallayıp, sarsılmıştım. Kesinlikle okunması gereken bir eser. Düşünce sistemi olarak çok katkısı olduğunu rahatlıkla belirtebilirim.
2020 159. kitabı
Beyan Yayinlari, Islam kültürünün yeni kusaklara ulastirilmasina yardimci olabilecek yeni ve farkli bir seri baslatti. Iki Dil Bir Kitap adiyla yayinlanan bu seri, pek çok önemli eseri Arapça asillariyla beraber sunuyor. Islam inanç ve kültürünün en önemli temsilcilerince kaleme alinmis kimi makale ve küçük eserlerin orijinal halleri ve tercümeleriyle bir arada sunuldugu bu yeni seri, Arapça ögreniminin gelismesine katki yaninda kimi konulardaki temel düsünceleri okuyuculara sunmayi da hedefliyor.
·128 syf.·
2024 156. kitabı
el-Fıkhu'l Ekber İmam-ı Azam Ebu Hanife Öncelikle Beyan Yayınlarının iki dil bir kitap projesini çok beğeniyorum ve bu seriyi çok takdir ediyorum daha önce de bu şekilde İmam Nevevi 40 Hadis Kitabını okumuştum iki dil bir arada olduğu için mukayeseli okuma imkanı veriyor bu çok güzel sevindirici bir durum... Kitap Allah'ın sıfatlarından başlayarak, iman ve inkar, kafir nasıl olunur, günahkar kafir olur mu? Gibi meseleleri açıklıyor, sorulara gayet izahlı cevaplar veriliyor ve Hanefi fıkhının temel fıkhi meselelerinin bir parçası dile getiriliyor. Kitap biraz da Amentü'nün geniş ve izahlı anlatılması gibi bir his veriyor. Kısa ve güzel bir dini eser bir gün içerisinde çok rahat bir şekilde okunabiliyor, çevirisi de çok güzel olduğunu için anlaşılması çok kolay bir eser bence kesinlikle okunmalı diye düşünüyorum...
2021 20. kitabı
Bir arkadaşımın müziğin haramlığına dair bu kitaptan delil getirmesi üzerine kitabı okuma isteği hissettim ve orijinal dili olan Arapçasından okudum. Kitapta müziğin haramlığı konusunda herhangi bir ifade geçmiyor. Dili çok basit ve anlaşılabilir olsa da noktalama işaretlerinin hiç kullanılmaması okurken insanı yoruyor. Ancak çevirisi gayet başarılı. Yer yer çeviriden faydalandım. Herkesin okuması gereken kısa bir risale olsa da şerh olmadan okunması kafa karıştırıcı olabilir. Ayrıca orijinal metinde yazım yanlışları ve eksikler de mevcuttu. Umarım bir sonraki basımda düzelir.
2021 4. kitabı
El Fıkhu'l Ekber - İmam Azam Beyan Yayınları / 125 syf Puanım : 9 İmam-ı Azam Ebu Hanife, takva sahibi, fakih ve gıpta edilen bir adamdı. Kendisi Hanefi mezhebinin kurucusudur. Yaşamı boyunca pek çok ilimle meşgul olmuş ancak en çok fıkıh alanında öne çıkmıştır. Emevilerin son Irak genel valisi İbn Hübeyre kendisinden kadılık yapmasını talep etmiş ancak Ebu Hanife bu teklifi kabul etmemiştir. Talebi geri çevrilen vali hışımla Ebu Hanifeyi cezalandırmış ve 110 kırbaç vurulmasını emretmiş. Kadılık görevini ısrarla reddetmesi  Ebu Hanife'nin kırbaç ve hapis cezasının sürmesine yol açmış, Ebu Hanife üzüntü içerisinde çok geçmeden vefat etmiştir. İmamı Azam eserde Allahın isim ve sıfatlarından başlamış, iman inkar meselesi, mürtekib-i kebire, ruyetullah gibi pek çok kelami konuya değinmiş ardından fıkıh ilminin fazilet ve gerekliliğini beyan edip bazı konulara hükümler getirmiştir. 2017 hazırlık yılımda beyan yayınlarının 2 dil bir kitap projesi içinde çıkarmış olduğu bu nadide eseri heyecanla almış ancak çok fazla ilerleyemeden bırakmıştım. Henüz kelam ve fıkıh alanında hiçbir şey bilmiyor ve işin içinden çıkamıyordum. Ancak bu yıl kitabı tekrar okuma fırsatı buldum ve nasiplenebildim. Her ne kadar ilahiyat çatısı altında kelam ve fıkıh dersleri almış olsam da okudukça işin içinden çıkamadığım konular oldu,, neticede İMAM-I AZAM Etkilendiğim beni şaşırtan bir noktaya değinmek istiyorum. Ebu Hanife'nin pek çok konudaki keskin tutumu beni hem düşündürdü hemde ürpertti. Örneğin ; bir kul Allah semada mıdır yoksa arzda mıdır bilmiyorum demesi onu kafir yapar diyor. Bunu da şöyle temellendiriyor : Kul dua ederken ellerini semaya kaldırır ve yukarıya yönelir aşağıya değil. Zira aşağı Allah'ın rububiyet ve uluhiyet vasfına uygun düşmez. Burada arzı Allah'ın yüceliğine aykırı
2021 9. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 16:10
Fıkhu'-l Ekber aslında çok kısa bir metin. İman esasları üzerine. Amentü ve biraz ayrıntılı izahı gibi. Kitapta "Fıkhu'l-Ebsat" adlı bir başka metne de yer vermişler. Tercümesiyle Arapçasını mukayese ederek okuma imkanı var. Bu yönüyle güzel bir seri. Seriden okuduğum dördüncü kitap. Kulaktan dolma öğrendiğimiz veya okulda din dersinde aklımızda kalan bilgileri ilk kaynaklardan okumak önemli bence.
2026 4. kitabı
Tüm Müslümanların, özellikle de hanefi mezhebi mensuplarının okuması gereken temel bir kitap. Dinini yaşayan pek çok Müslüman bu kitabın bir kısmını zaten biliyordur ama bilgileri tazelemek insanı zinde tutar...
Fıkh-ı Ekberİmam-ı Azam Ebu Hanife · Ravza Yayınları · 2015427 okunma

İmam-ı Azam Ebu HanifeYazar · 22 kitap
Ebu Hanife : (asıl adı: Numan bin Sabit) 699 yılında Kufe’de doğup, 767'de Bağdat'ta öldü. Ehl-i sünnet itikadının lideri kabul edilir. Hanefi Mezhebinin kurucusudur. Müslüman inancında olanların % 45-50'i Hanefi mezhebindedir. Küçük yaşta Kuranıkerim'i ezberlemiş ve Arapça’nın inceliklerini öğrenmiştir. Gençliğinin ilk yıllarında başta Enes bin Malik olmak üzere birçok sahabiyi görmüş, onlardan hadis dinlemiştir. Hocası Hammad’ın dersine devam ettiği sırada sık sık Hicaz’a gidip Mekke ve Medine’de çoğu Tabiinden olan âlimler ile görüşür, onlardan hadis rivayeti dinler ve fıkıh müzakereleri yapardı. Ehlibeytten Zeyd bin Ali ve Muhammed Bakır’dan ilim öğrendi. Tasavvuf bilgilerini Muhammed Bakır, ondan sonra da İmam Cafer-i Sadık'tan öğrendi. İmamı Azam, İslam dinine yaptığı hizmetleriyle İslamiyet’i iman, amel ve ahlak esasları olarak bir bütün halinde insanlara yeniden duyurmuş, şüphe ve bozuk düşüncelere sahip olanlara cevaplar vermiş, önce itikatta birlik ve beraberliği sağlamış; ibadetlerde, günlük işlerde İslam fıkhının esaslarını ve şeklini tespit etmiştir. İşte İmamı Azam Ebu Hanife, ileri düzeyde yöntemlerle yaptığı uzun çalışmaları ve içtihadı neticesinde çözdüğü ve bir araya getirdiği fıkıh (hukuk) bilgileri ile Müslümanların ibadetlerinde ve diğer işlerinde İslamiyet'e doğru bir şekilde uymak için takip edecekleri bir yol gösterdi ve bu yola “Hanefi Mezhebi” denildi. Ebu Hanife, talebelerine verdiği dersleri mükemmel bir yöntemle yürütürdü. Bir taraftan fıkhın eski olaylara ait bilinen hükümleri anlatılır ve müzakere yapılır, diğer taraftan yeni olaylara ait hükümler bulunurdu. Geçmiş ve yaşanmakta olan olayların hükümleri karara bağlanırken, bunlara benzeyen veya aynı cinsten olup da gelecekte meydana gelebilecek olaylara ait hükümler de araştırılıp bulunurdu. İmam-ı Azam, fıkıh ilmini ilk defa branşlara ayırıp her branşın bilgilerini ayrı ayrı toplamış, usuller koymuştur