Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Günümüz dünyasında piyasanın evrenselliği dışında bir evrensellikten söz etmek mümkün değil. Bu tür bir evrensellik, sermayenin aklının, neoliberal aklın dünya çapında etkili olmasını sağlıyor. Neoliberal akıl, kimliklerin, kültürlerin paramparça olmasına neden oluyor. Neoliberal akıl ve kültür, karşısında toplumlarımızda; İslâmî kaygılar taşımayan, nötr ve monoton, bir kişiliği ve karakteri temsil etmeyen muğlak varoluş biçimleri çoğalıyor. Bu durum karşısında, bilincimizi sömürgeleştiren, aşındıran, çürüten süreçlerin maskesini düşürmek yerine suskun, tepkisiz, apolitik gri, kirli hayatlar yaşayabiliyoruz. Avrupa ve Amerika, kendi dünya görüşlerini, hayat tarzlarını, Avrupa dışı dünyaya faşizm ve savaş yoluyla kabul ettirmeye çalışıyor. Modern-seküler proje yoluyla İslâm toplumları, neoliberal fikirlere açık hâle getirilecekti; Türkiye’deki gelişmelere bakılınca bu projenin büyük ölçüde etkili olduğu görülebiliyor. Toplumlarımızda referans kaynağı olarak Avrupa değer sistemini almak, Avrupa kavram ve kurumlarını benimsemek, kendi değer sistemimizden uzaklaştığımızı, kendi değer sistemimize güvenmediğimizi, kendi değer sistemimizi yetersiz bulduğumuzu gösteriyor.
Yazar:
Atasoy Müftüoğlu
Atasoy Müftüoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 86Basım Tarihi: Nisan 2015İlk Yayın Tarihi: Aralık 1999Yayınevi: Hece Yayınları
ISBN: 9789944195904Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
86 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Yazar kitabın ilk bölümlerinde yozlaşma ve yabancılaşmayla ilgili yerinde tespitlerde bulunup son bölümlerde İslam ümmetinin genel durumunsan bahsediyor. Bazı fikir akımlarıyla ilgili temel bilginiz varsa kullanılan kavramlar size fazla yabancı gelmeyecektir. Anlatılanlar arasında tam olarak benimseyemediğim tek konu İran mevzusu.. Maalesef İslam gençlerinin muttakilik çizgisinden uzaklıkları, ailelerin dünyevileşmesi dışında kanayan yaralarımızdan biri de İslam'ın topluma kalıcı ve belirgin bir şekilde yön vermesi hususunda en ufak bir kırıntıya hasret kaldığımız için bazı müslümanların İran devleti zaafiyetine sahip olup, Ehli sünnet olmadıklarını göz ardı etmeleridir.
Firak
FirakAtasoy Müftüoğlu · Hece Yayınları · 201548 okunma
Reklam
86 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap fikir ve düşünce kitabı . Yazarın okuduğum ilk kitabı oluyor elimde bir kitabı daha mevcut yakın zamanda onu da okumayı düşünüyorum. Ben yazarın dilini sevdim bu tarz fikir kitapları çok fazla okumuş olduğum için aslında bildiğim şeyleri farklı cümlelerle yeniden duymak tekrara giriyor ama harekete geçme azmimi tetikliyor O yüzden muhakkak bi roman ve ya hikaye okumuşsam arkasından bir fikir kitabı okumaya gayret ediyorum . Gelelim kitaba 86 sayfadan oluşuyor. Islama olan yabancılaşmamız, eşyaya olan tutkumuz,düşüncesel yozlaşmalarımız, özkişiligimizden kopuşumuz , kalemimizin yazamıyor oluşu gibi hayati öneme sahip konulara ince ince dokunmuş yazar. Batıya bir ip gibi tutmanmamız ama tuttugumuz ipin çürük ve manasız oluşu... Madde içerikli ama tamamen manadan arınmış oluşu demeliyim ya da... Bu merhalede insan hazin bir serüven içerisindedir. O ne maddi olana hakim olabilmekte ne de manevi olana hakim olabilmektedir. Okuyun fikir kitabı seviyorsanız size de hitap edecektir. Iyi okumalar :)
Firak
FirakAtasoy Müftüoğlu · Hece Yayınları · 201548 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.