Firuze’yi Sever Gibi

Aslıhan Acartürk
16 Mayıs 2023
Elpis Yayınları

2026 19. kitabı
Selam kitap dostları . Bugün bir aşk romanı ile geldim ama bu kitap için sadece bir aşk romanı demek doğru olmaz; pişmanlıkların, hatıraların ve insanın kendisiyle yaptığı uzun bir hesaplaşmanın hikayesi diyebiliriz. . "Bazen insan birini değil, onunla kurduğu hayali sever." Firuze'yi Sever Gibi, yalnızlık, pişmanlık ve geçmişin gölgesinde kalmış duygular üzerine yoğunlaşan bir roman. Kendine has karakterleriyle,konusuyla ve anlatım tarzıyla oldukça etkilendiğim bir roman oldu. . Asım'ın geçmişe yaptığı yolculuk, aslında hepimizin kendine sormaya cesaret edemediği soruların peşinden gitmesi gibi. Bazı hatıralar silinmez; çünkü insanı değiştiren şey yaşadıkları değil, unutamadıklarıdır. . #FiruzeyiSeverGibi #okudumbitti
2023 28. kitabı
Varlıklı bir aileye sahip ama o aileye bağlı olmak istemeyen, babası ile arasında bağ kuramayıp annesinin yakınmalarını yanlış anlayan Asım'ın derin hikayesi bu eser.. Asım yaşadığı köyden çıkmak, üniversiteyi okumak ve İstanbul'da yaşamak için can atan bir genç.. Ayşen ise onun asla anlaşamadığı, sürekli onun evinde olan, babasıyla kuramadığı o bağı kuran, okumaya meraklı, dedesiyle yaşayan bir kız çocuğu.. Aklında daima yaşadığı yeri terk etmek isteyen Asım üniversiteyi kazanınca İstanbul'a taşınır. Burada Hilal ve Ahmet'le tanışır ve o hepimizin kıskandığı dostlukları başlar ama bir gün babasının araması üzerine Ayşen'in de oraya geleceğini ve ona göz kulak olması gerektiği haberini alır. Zaten babasıyla Ayşen arasındaki bağı kıskanan Asım kabul etmese de babasının o çok istediği arabayı ona alacağı sözünü duyunca kabul eder.. İlk görüşte aşka inanır mısınız bilmiyorum ama Asım, gittiği restorantta karşı masasında oturan kadına deliler gibi aşık olur.. Onu görebilmek için her gün restorantta gider, türlü yollar dener tekrar görebilmek için ve bir gün o çok dilediği, aşık olduğu kadını görür ve onunla konuşma fırsatını yakalar.. Ama Firuze sırlarla dolu bir kadındır. Asım onu öyle çok sevmiştir ki tüm hayatını ona adamış etrafına kör kalmıştır. Firuze hakkında hiçbir şey bilmediği halde hayatını ona adamış, onu sevmiş ve tüm hayallerini ona göre şekillendirmiştir ama bir gün eve geldiğinde onun hiçbir izine rastlamayacağını, bir mektup bile bulamadan Firuze'nin yok olacağını tahmin edememiştir.. Ah Firuze sana ne kadar üzüldüysem o kadar da kızdım.. Boş duvar izlemeler, hayattan kopuş, her yerde Firuze'yi arayan gözlerine tek derman, tek destekçi Ayşen'di ama karşısında gözleri kör bir adam vardı ki onun aşkını, sevgisini hissedemeyecek ve araya giren on dokuz
2023 Okuma Raporları
Firuze'yi Sever Gibi
2026 47. kitabı
Merhaba Sevgili Okur Babası Ziya Sancak’ın, kimsesiz Ayşen’e kendi evladı gibi sahip çıkması evin dengelerini değiştirirken Asım’ın ona karşı duyduğu öfke ve küçümseme de giderek büyür. Annesini doğarken kaybeden, babasının kim olduğu bilinmeyen Ayşen; dedesiyle yaşayan, yalnızlığını kitaplara sığınarak hafifleten bir genç kızdır. Üniversiteyi kazanıp özgürlüğüne kavuştuğunu düşünen Asım’ın hayatı, üç yıl sonra Ayşen’in de aynı üniversiteye gelmesiyle yeniden değişir. Babasının Ayşen’i Asım’a emanet etmesi ikisini istemeden aynı hayatın içine sürükler. Ayşen içten içe Asım’a sevgi beslerken, Asım ise Kız Kulesi’ne karşı yapılan bir buluşmada Firuze ile tanışır. Kendinden beş yaş büyük olan Firuze’nin yanında ilk kez gerçekten anlaşılmış hisseder. 14 Temmuz 1981’de babasının ölüm haberi her şeyi yarım bırakır. O acı gün, Asım’ın içindeki boşluğu daha da derinleştirir. Babasının ardından tutulan yasın içinde kendi duygularına yabancılaşırken, geçmişin yükünü tek başına taşımaya çalışır. Firuze dışarıdan güçlü görünse de suskun bir ruh taşır. Asım onun sessizliğinin ardındaki yaraları hisseder ama fazla yaklaşmaya cesaret edemez. Murat ile Hilal’in evlenip memlekete dönmesiyle dostlukları da zamanla eksilir. Bu süreçte Ayşen, Ahmet ve Asım’ın dostlukları güçlenir Her karakter biraz eksik, biraz kırgın ama yine de hayata tutunmaya çalışıyor. Yalnızlık, aidiyet arayışı, çocukluk yaralarının yetişkinlikte bıraktığı izler ve dostlukların geçiciliği oldukça etkileyici bir şekilde işlenmiş. Yeni bir kalem olmasına rağmen, satırlarında bir Türk edebiyatı klasiği okuyormuş hissi vardı. Dili, karakterlerin derinliği çok iyi işlenmişti. Karakterleriyle birlikte uzun süre zihnimde yaşayacak bir roman oldu. Siz de mutlaka tanışmalısınız. ✿Hep kitapla kalın
2024 22. kitabı
Merhaba sevgili kitap dostları bugün sizlere sevgili yazarımız Aslıhan Acartürk kaleminden Firuze'yi Sever Gibi kitabıyla geldim. Kitap beni öyle bir etkisi altına aldı ki okurken vaktin nasıl geçtiğini unutturdu. Yazarın kalemi daim okuru bol olsun.❥❥❥ #kitabınkonusu Asım son zamanlarında geçmişini gözden geçirir ve bizde onunla beraber bu yokluğa çıkıyoruz. Asım zengin bir ailenin oğludur. Köyden İstanbul'a eğitimini tamamlamak için gider. Sıkı dostluklar kurar Hilal,Ahmet bu dostluklar insanın içini ısıtacak türdendir. Birgün arkadaşları ile restorana gider ve karşısındaki kadına ilk görüşte aşık olur. Kadınla tanışmak için elinden gelen herşeyi yapar. Sonunda büyük uğraş sonucu bu güzel kadınla tanışır. Firuze ile aşkı başlar. Firuze güzel olduğu kadar olduğunca gizemli ve sırlarla doludur. Birgün birden bire ortadan kaybolur. Birde Asım'ın küçüklüğünden beri tanıdığı ve hiç sevmediği Ayşen vardır. O da İstanbul da üniversiteyi kazanır. Asım'ın babası ona göz kulak olmasını ister. Bu Asımın hiç hoşuna gitmez o zamanlar lüks araba olan Anadolu marka araba karşılığında bunu kabul eder. Tabi ilerleyen günlerde herşey daha farklı haller alır. Merak ediyorsan gerisi kitapta❥ Asım ve iki kadın film gibi bir kitap okudum. Kesinlikle bu kitaba şans verilmeli.❥❥❥ Tüm ömrüme sığdıramamıştım seni. Saatlere nasıl sığdıracaktım? Ne isteğini, neye koştuğunu bilmeden, saliselik bir bağla hayata tutunan ölü bedenler gibiymişiz o zamanlar. Yılları saymayı bırakmıştı ama günleri hesaplamayı bırakamamıştı. Ümit bambaşka bir hikâyeydi. Kadere olan inancım yollarımın kesişmediği özlemler yüzenden kaybolmuşken tanrı benimle alay etmişti. Ancak herşeye rağmen sonbaharı seviyorum. Hatırası acı da olsa yağmur artık bana sadece terk edilişi değil, seni de anımsatıyor.
2023 138. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 16:53
Merhabalar değerli kitapseverler bugün sizlere Aslıhan Acartürk'ün kaleminden Firuze'yi Sever Gibi adlı kitabı tanıtmak istiyorum.Varlıklı bir ailede büyüyen Asım babası ile güçlü kuvvetli bir baba oğul ilişkileri yoktur. Günün birinde Asım ailesini,yaşadığı köyü arkasında bırakarak üniversiteyi kazanıp İstanbul'a gidiyor. Asım İstanbul'da Hilal ve Ahmet ile sıkı dostluklar kuruyor. Çok kısa bir süre sonra Asım köyden babasının ettiği telefon üzerine köylerinde yaşayıp sevmediği Ayşen'in İstanbul'a okumak için geleceğini ve Ayşen'e göz kulak olması gerektiğini söylüyor bu isteği kabul etmek istemeyen Asım Ayşen'e göz kulak ol sana istediğin arabayı alacağım diyen Asım'ın babası'nın teklifi üzerine Asım Ayşen'e göz kulak olma teklifini kabul ediyor. Ayşen İstanbul'a okumak için geliyor ve Asım arada sevmediği halde Ayşen'e gidip göz kulak oluyor.Asım arkadaşlarıyla buluşmak için bir mekana geliyor ve geldiği bu mekanda Asım Firuze'ye aşık oluyor. Asım Firuze ile yakından görüşmek için çeşitli yollar kat ediyor ve Asım sonunda amacına ulaşıyor. Asım ve Firuze aşkı tam başladı dediğimiz anda Firuze Asım'a bir mektup bile bırakmadan çekip gidiyor. Sonra neler mi oldu sonrası kitapta. Firuze Asım'ı neden terk etti ? Asım terk edildikten sonra neler yaşayacak? Ayşen'i nasıl bir son bekliyor? Tüm bu soruların cevaplarını da okudukça bu kitapta bulabilirsiniz. Firuze'nin önce yaşadıklarına çok üzüldüm ama Asım'ı yüzüstü bırakıp gitmesine çok sinir oldum. Filmi olsa izlerim dediğim bir kitaptı sanırım okuduklarımdan sonra uzun bir süre bu kitabın etkisinden çıkamayacağım. Yazarın kalemine sağlık okuyucusu bol olsun.
Firuze'yi Sever Gibi
2023 51. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2023 12:38
Beni çok etkileyen, sade bir dille yazılmış, okuru alıp sürükleyen bir hikayeye sahip.. Hikayemizin kahramanı Asım Bey.. Hayatında ki unutmadığı iki kadın Firuze ve Ayşen.. Anılarının unutulmazları Hilal ve Ahmet.. **Firuze sanki ateş, Ayşen ise topraktı. Firuze alevken, Ayşen hayattı.*" Asım Bey ömrünün son zamanlarını yaşamaktadır..Ve bu son zamanları hayatını baştan sona gözden geçirmek ister ve o hatırlarken bize de bir ömrü okuma fırsatı sunuyor. Köyden kente okumaya gelen bir üniversite öğrencisiyken bir restorantta Firuze ile karşılaşmasıyla başlıyor tüm olaylar.. **Bilmiyordum ki sözlerin kulağa ahenk vermesiyle başlarmış tüm şiirler. Bunu Firuze'nin fısıltısı ruhuma işlediğinde anladım. Benim şiirim onunla başlamıştı.. Kitabı anlatamam çünkü ancak okuyarak anlrsınız ve ben de mutlaka okumalısınız diyorum. 10/10 Aşk, ihanet, sırlar, gizemler, pişmanlıklar, çaresizlik ve bir dostluğun acı dağılışını okuyoruz. Okurken inanın içiniz sızlıyor.. Duyguları okura bu denli geçirebilmek büyük yetenektir ve bunu sonuna kadar başarmış genç yazarımız . Tebrik ediyorum
2024 55. kitabı
Selam dostlarım, Bugün sizlere Aslıhan Acartürk'ün kaleminden “Firuze'yi Sever Gibi” adlı eseriyle geldim. Kitap, Asım'ın zengin bir aile çocuğu olmasına rağmen babasıyla arasındaki kopuk ilişki ve huzursuz aile dinamiğiyle dolu yaşamını konu alıyor. Asım, üniversite eğitimi için köyünden İstanbul'a gelir ve burada Hilal ve Ahmet gibi dostlar edinir. Bu üçlü dostlukları, yemek yemekten, içmekten çok daha fazlasını ifade eder ve birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar. Ayrıca, çocukluktan beri tanıdığı Ayşen’de hayatında yer alır. Babasının isteği üzerine Ayşen'e İstanbul'da göz kulak olmak zorunda kalan Asım, Ayşen'in üniversite eğitimine devam edebilmesi için bu görevi üstlenir. Ancak, Hilal'in doğum gününü kutlamak için gittikleri restoranda Asım, karşı masada oturan bir çift yeşil gözle kendini kaybeder. Asım için bu an, hayatının dönüm noktası olur çünkü hiç kimseden önce bu kadar derin ve saf duygular hissetmemiştir. Firuze, artık Asım'ın yaşam amacıdır ve onu görmek için çabalayan Asım, sonunda istediğine kavuşur. Ancak Firuze'nin gizemli ve sırlarla dolu geçmişi, bir gün ansızın ortadan kaybolmasıyla ortaya çıkar ve Asım'ı bırakıp gitmesiyle Asım, içsel bir çöküş yaşar. Firuze'nin ardından Asım kötü bir hal alır ve onu her zaman dinleyen, sessizliğinden bile ne demek istediğini anlayan Ayşen yanında durur. Ancak Asım, Ayşen'in varlığını kabul etmek istemez ve Ayşen'in saf sevgisi ve zekasıyla bile onu görmeyi reddeder. Günler geçtikçe, Asım Ayşen sayesinde toparlanmaya başlar ancak Ahmet'in söyledikleri ve dostluğunu bile es geçmesiyle tüm taşlar yerinden oynar ve bir pişmanlığa daha Asım kapılarını aralar. Kitap, Asım'ın son dönemlerinde geçmişine dönük pişmanlıkları, iç huzuru arayışını ve hesaplaşmasını anlatır. Okurken duygusal bir yolculuğa çıktım ve
Aşk - Edebiyat - Roman
2023 306. kitabı
Firuze’yi Sever Gibi Aslıhan Acartürk Hayat serüveninde yalnız kalmaya mahkûm muyuz yoksa kendimiz mi bu sonu hazırlarız? #hüzünlü eserleri sever misiniz arkadaşlar? Annesini hic sevmeyen bir babanın,dört duvar arasında kocasına asla ulaşamayan,ulaşamadıkca hırçınlaşan bir annenin yavrusu olan Asım ın ibretlik hikayesini hüzünle okudum Babasının anı ölüm haberiyle yıkılan Asım in,babasının ardından”Affın olmadığı bir sonsuzukta ,ebedi bir sensizlikle cezalandırmıştın beni”deyişi yüreğimi darmaduman ettiSiz siz olun,Asım gibi pişmanlık denizinde yüzmek istemiyorsanız,sevdikleriniz hayattayken onların ellerini sımsıkı tutun derim Ask acısı çektiği günlerde hiç ummadığı bir anda karşına çıkan Asım ı,yalan dünyasına dahil eden bencil Firuze nin isminin bile gerçek olmadığı beni hiç şaşırtmadı.Asım ın kara sevdayla tutulduğu bu kadın bana hiç samimi gelmemişti.Babası öldüğünde bile onun yanında olmadığı gün,Asım ı asla sevmediğini,değer vermediğini bir okuyucu olarak ben anlamıştım ama Asım ın gözleri o kadar kördü ki hiç farketmedi bu gerçekleri… Asım ı terk ettikten on iki yıl sonra yaşadığı vicdan azabından dolayı gerçekleri Asım a anlatan Firuze nin,yatalak babasıyla ilgili gerçekleri ilk okuduğum an,ben tahmin etmiştim sözü dudaklarımdan döküldü Ahmet in yaptığı hainlikte çabasıydı.Firuze yi görmediği halde Asım ı bir yalanın peşine sürülemesi affedilecek bir hata değildi.Keske adam olsaydı,dostum dediği adamın yüzüne gerçekleri söyleseydi.Arkasından binbir dolap çevirmeseydi.. Firuze nin sırları nelerdi? Cevabı kitapta #okuyun #öğrenin arkadaşlar @elpisyayinlari Ece Ceren Gültepe #aslıhanacartürk #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi #fyp #fypシ
2024 65. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 00:14
"FİRUZE'Yİ SEVER GİBİ" "Zaman akar durmaz, hayat tekrar yaşanmaz, giden zaman geri gelmez, bazı pişmanlıklar affedilmez, kaderin karşısına neler çıkaracağı kestirilemez." Ömrümün son zamanlarını yaşayan, yalnızlığa mahkum kalmış birinin; bu son zamanlarına tanıklık ediyoruz. Hayatını baştan sona gözden geçirir bir film şeridi gibi. Geçmişe dönük pişmanlıkları, keşkeleri, hataları, yanlışları, doğruları ile. İç huzuru arama, kendisiyle yüzleşip hesaplaşma... "Kuş olsun İnsan olsun Yalnızlık sevmeyi bilmeyenlerin icadı". Annesini hiç sevmeyen bir baba. Kocasına asla ulaşamayan bir annenin oğludur Asım. Varlıklıdır, zengindir fakat babası ile arasındaki uçurum, soğukluk onu mutlu etmeye yetmez. Baba sevgisi alamamıştır. Taştan duvarlar örmüştür, baba karısı ve oğluna. Hayalidir; o evden, bulunduğu ortamdan, yaşadığı köyden uzaklaşmak. Üniversiteyi kazanır İstanbul'a yerleşir. İlk adımını atar hayatındaki değişiklik yolunda. Anılarının unutulmazları olacak samimi, içten dostluklar kurar Ahmet ve Hilal ile. Birgün gittikleri restorantta biri vardır ki dikkatini çeker Asım'ın ilk görüşte aşk başlar âdeta. Onu görebilmek için her gün aynı restoranta gider. Her yolu dener, tüm çabaları sonucu kadına ulaşır ve konuşma fırsatı bulur. Güzelliği kadar gizemli ve sırlarla doludur Firuze. Dünyası olmuştur Asım'ın. Tüm hayallerini, yaşantısını ona göre şekillendirir. Fakat bencildir Firuze onu yalan dünyasına dahil etmiş, asla değer verip, sevmemiştir. Bir an da, birden sebepsiz ortadan kaybolur ardında herhangi bir iz bir mektup bırakmadan. Hayattan kopuş, kendi ile konuşmalar, her yerde Firuze'yi arar sorar olmuştur. Ruhsal bir bunalıma girer. İçsel çöküş yaşar. Dağılır dağıtır kendini. Ayşen ise bu zor zamanlarında saf sevgisiyle tek destekçisidir, hep yanındadır. Asım görmez
Firuzeyi Sever Gibi
2026 72. kitabı
Kibrini Kendi Mezarı Yapan Bir Adamın İtirafnamesi ​Asım; dışarıdan entelektüel, içeriden ise kibir ve korkaklıkla örülmüş varlıklı bir gençtir. Evlerine sığınan kimsesiz Ayşen’i hep bir "besleme" olarak görüp horlar; İstanbul’da üniversiteyi kazandığı an ondan kaçışı bir kurtuluş bileti sayar. Ancak kader Asım’ın kibriyle dalga geçer: Ayşen azimle çalışıp üç yıl sonra aynı okulu kazanır ve İstanbul'da Asım’a emanet edilir. Ayşen zarafetiyle Asım'ın havalı çevrelerinde hemen kabul görünce, Asım bu güç karşısında çileden çıkar. Üstelik Ayşen ona sessiz bir aşk beslemektedir ama Asım’ın kibri bu saf sevgiyi göremeyecek kadar kördür. ​Asım, ulaşılamaz bir rüya gibi gördüğü Firuze’ye sırılsıklam aşık olur. Fakat onunki sakat bir sevgidir; Firuze’yi değil, onun yanındaki "kusursuz aşık adam" imajını sever. Bu narsist büyü içinde, Ayşen’in duygularına tamamen körleşir. ​Her şeyi darmadağın eden o uğursuz gün, 14 Temmuz 1981’dir. Firuze’nin onun mavi kravatını taktığı o kusursuz sabah, memleketten gelen bir telgrafla babasının ani ölüm haberi her şeyi bıçak gibi keser. Bu darbeden sonra Firuze derin bir sessizliğe gömülüp uzaklaşır. Hem babasını hem aşkını kaybeden Asım, vicdan azabıyla akıl sağlığını yitirecek noktaya gelir. ​O kapkaranlık günlerde, her fırsatta yukardan baktığı Ayşen, karşılıksız sevgisiyle onun tek sığınağı olur. Fakat Asım, bu yıkımda bile sınıfsal kibrinden, Firuze saplantısından vazgeçmez. Onurunu daha fazla çiğnetmek istemeyen Ayşen, acısını kalbine gömer ve arkasında hiçbir iz bırakmadan sessizce çekip gider. ​Hüzünlü Hesaplaşma ​Roman, yıllar sonra Asım’ın döküntü bir odada, kemikleri sızlatan bir yalnızlıkla ölümü beklerken yaptığı hüzünlü hesaplaşmayla biter. Dilinden dökülen şu sözler, bir ömrün hak edilmiş itirafıdır: ​"Şimdi bu odadaki boş