Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850

Karl Marx

Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850 Gönderileri

Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850 kitaplarını, Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850 sözleri ve alıntılarını, Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850 yazarlarını, Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848-1850 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Proletarya, kendi mezarlarını burjuva cumhuriyetinin doğum yerleri haline getirdiği anda, burjuva cumhuriyeti­ni, amacının sermayenin egemenliğini ve emeğin köleliği­ni ölümsüzleştirmek olduğunu açıkça ilan eden bir devlet olarak, saf biçimiyle ortaya çıkmak zorunda bıraktı.
Sayfa 78 - I. BölümKitabı okuyor
Paris proletaryası Haziran ayaklanmasına burjuvazi ta­rafından zorlanmıştı. Hakkındaki hüküm daha o anda ve­rilmişti. Ne açıkça ilan edilmiş acil gereksinimleri proletar­yanın burjuvaziyi zorla devirmek için mücadele etmek iste­mesine yol açıyordu ne de proletarya bu görevin üstesinden gelebilirdi.
Sayfa 78 - I. BölümKitabı okuyor
Reklam
Proletaryanın ayaklanması, burjuva üretiminin ve düzeninin ortadan kaldırılması demek olduğundan, burjuva kredi sisteminin ortadan kaldırılması anlamına gelir. Devletin mali itibarı ile özel sektör kredileri, bir devrimin yoğunluğunu ölçmeye yarayan iktisadi termometredir. Ne kadar azalırlarsa, devrimin ateşi ve doğurganlığı o kadar yükselir.
Sayfa 63 - I. BölümKitabı okuyor
Proletarya, Geçici Hükümete ve Geçici Hükümet aracı­lığıyla tüm Fransa'ya cumhuriyeti zorla kabul ettirerek bir­denbire bağımsız bir parti olarak ön plana çıkmış, ama aynı zamanda tüm burjuva Fransa'sına meydan okumuştu. Ele ge­çirdiği şey, kendi devrimci kurtuluşu için mücadele edeceği alandı; hiçbir şekilde, bu kurtuluşun kendisi değil.
Sayfa 56 - I. BölümKitabı okuyor
Mali aristokrasi, zevkleriyle olduğu gibi kazanç sağlama tar­zıyla da, lumpen proletaryanın burjuva toplumunun dorukla­rındaki yeniden doğumundan başka bir şey değildir.
Sayfa 51 - I. BölümKitabı okuyor
Devletin mali itibarı ile özel sektör kredileri, bir devrimin yoğunluğunu ölçmeye yarayan iktisadi termometrelerdir. Ne kadar azalırlarsa, devrimin ateşi ve doğurganlığı o kadar yükselir.
Sayfa 63 - Yordam Kitap, Çev. Erkin Özalp, Birinci Basım, Ekim 2016Kitabı okudu
Reklam
Sanayi proletaryasının gelişimi, genel olarak, sanayi burjuvazisinin gelişimine bağlıdır. Sanayi proletaryası, ancak sanayi burjuvazisinin egemenliği altında, devrimini ulusal bir devrim düzeyine yükseltebilecek olan geniş bir ulusal varlık kazanır ve her biri kendi devrimci kurtuluşunun araçları haline gelen modern üretim araçlarını yaratır. Yalnızca sanayi burjuvazisinin egemenliği, feodal toplumun maddi köklerini kopararak, üzerinde bir proletarya devriminin gerçekleştirilebileceği tek zemini düzler. (…) Sanayi burjuvazisi, ancak modern sanayinin tüm mülkiyet ilişkilerini kendisine göre biçimlendirdiği yerde egemen olabilir ve sanayi de bu gücü ancak dünya pazarını fethettiğinde kazanabilir, çünkü ulusal pazarlar onun gelişmesi için yeterli değildir.
Sayfa 59 - Yordam Kitap, Çev. Erkin Özalp, Birinci Basım, Ekim 2016Kitabı okudu
Okur egemen güçlerin bizi neden ille de tüfeğin ateşlendiği ve kılıcın kestiği yere götürmek istediğini artık anlıyor mu? Böyle yapmamız durumunda yenileceğimizi önceden bilirken, hemen sokağa dökülmediğimiz için bugün neden korkaklıkla suçlandığımızı? Bir kere de topların önüne atılarak harcanan asker rolünü oynamamız için neden durmadan yalvarıp yakardıklarını? (…) Baskınların, bilinçsiz yığınların başındaki bilinçli azınlıkların gerçekleştirdiği devrimlerin dönemi kapandı. Toplumsal örgütlenmenin eksiksiz bir dönüşümü söz konusu olduğunda, yığınların da buna doğrudan doğruya katılması; neyin hedeflendiğini, neyi canla başla savunacaklarını öncesinde kavramış olmaları zorunludur.
Sayfa 34 - Yordam Kitap, Çev. Erkin Özalp, Kitabın 1895 tarihli Almanca baskısına Friedrich Engels tarafından yazılan giriş bölümünden.Kitabı okudu
225 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.