Fütuhat-ı Mekkiyye 2

Muhyiddin İbn Arabi
10/10
13 Kişi
55
Okunma
16
Beğeni
1.388
Görüntülenme
Fütûhât-ı Mekkiyye´nin 2. kitabı çıktı! Yayınevimiz tarafından yürütülen İbn Arabî´nin 18 kitaplık dev eseri Fütûhât-ı Mekkiyye projesi sürüyor! Doğu ve Batı düşüncesinde etkili olmuş büyük düşünür İbn Arabî´nin, Türkçe okuruyla söyleşisi devam ediyor! Çağının tüm bilgi ve disiplinlerini kuşatacak genişlikteki birikimiyle harmanladığı özgün değerlendirmeleri, o­nu zamanın seline rağmen çağının ötelerine taşıyor! Büyük mistik-sûfî düşünür İbn Arabî’nin şaheseri Fütûhât-ı Mekkiyye,’nin ikinci kitabı çıktı!Kutsal topraklardan tüm insanlığa açılan bilgi ve hikmet fetihleri, ilk defa tam olarak başka bir dile çevrilerek yayınlanıyor! Doğu ve batı düşüncesinde derin izler bırakmış, mistik gnostik pek çok akımlara kaynaklık etmiş büyük düşünür İbn Arabî’yi ‘Şeyhü’l-ekber’ yani ‘En Büyük Üstad’ yapan bu topraklarda bizzat kendisinin el yazısıyla titizlikle korunmuş olan bu dev eser, o­n sekiz kitaplık bir seri halinde Litera Yayıncılık ‘literalliği’ ve kalitesiyle yayınlanmaya devam ediyor. Endülüs’ün (İspanya) güney doğusundaki Mürsiye şehrinde 1165 senesinde doğan İbn Arabî, Endülüs’ün tanınmış ve bazı üyelerinin sûfî olduğu soylu bir aileye mensuptu. İlk dînî tahsilini, önce Lizbon’da, ardından Endülüs’teki en büyük tasavvuf merkezlerinden İşbiliyye’de tamamladı. Burada yaklaşık otuz sene kalmış ve genç yaşında Kurtuba’ya gitmiş, orada bu esnada şehrin kadısı olan filozof İbn Rüşd ile karşılaşmıştır.1201 senesinde Endülüs’ten ayrılmış, hac görevini ifa etmek için Doğu’ya gitmiş, bir daha da geri dönmemiştir. Mısır’a gitmiş, fakat Mısırlıların gelişinden hoşnut olmayışı nedeniyle burada uzun süre kalamamıştır. Mısır’dan ayrılınca, Kudüs, Mekke, Hicaz ve Bağdat; Malatya ve Konya gibi Anadolu’nun bazı şehirleri başta olmak üzere Doğu’nun çeşitli şehirlerini dolaşmıştır. Sonra, vefat edinceye kadar yaşadığı Şam’a yerleşmiş, 1240 yılında, Kasım ayının o­naltısı cuma günü vefat etmiş, Kasiyun dağına defnedilmiştir. Başlıca eserleri şunlardır: Fusûsu´l-Hikem, İnşaü’d-Devair, Tedbiratü’l-İlahiyye, Et-Tecelliyât ve Tercümanü’l-Eşvak.Çağını ve sonrasını tüm düşünsel-inançsal farklılıklarıyla kuşatabilecek büyük ve engin bir teoriyi coşku dolu üslubuyla sunan İbn Arabî’nin Türk okurlarına da en geniş ve evrensel düzeyde hitap edip zenginlikler katacağı inancıyla bu büyük proje hayata geçirilmektedir.
Tahmini Okuma Süresi: 13 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 486Basım Tarihi: 2006Yayınevi: Litera Yayıncılık
ISBN: 9799756329268Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

486 syf.
10/10 puan verdi
İnceleme yapmak gerçekten zor. Çünkü belli bir konu etrafında değil çok geniş bir yelpazede manevi ilimleri nakış gibi işliyor M. Arabi hazretleri. Bu eserde daha çok nefis, cehennem, ve ilim öğrenmek ile ilgili konularda duruyor. Ancak ciltler arasında öyle bir bağlantı var ki birinci cilde yazdığımız incelemeyi bir başka cilde de yapsanız yeridir. Bu ilk 2-3 ciltte yüzeysel anlatıp sonraki ciltlerde konuya derinleşeceği bilgisini yazar satır arasında belirtmektedir. Diye biliriz ki ilk 2 cilt hazırlık aşamasından oluşuyor.
Fütuhat-ı Mekkiyye 2
Fütuhat-ı Mekkiyye 2Muhyiddin İbn Arabi · Litera Yayıncılık · 200655 okunma
486 syf.
·
Puan vermedi
Yazarımız tam adıyla Muhyiddîn Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabî el-Hâtimî et-Tâî olan Muhyiddin İbnü'l-Arabî (1165 - 1240) Şeyhü'l Ekber unvanı ile de bilinir. Kısaca el-Fütûḥât olarak da anılan eserin tam adı el-Fütûḥâtü’l-Mekkiyye fî maʿrifeti’l-esrâri’l-mâlikiyye ve’l-mülkiyye’dir. Eser 1201-1231 yılları arasında tamamlanmış olup, müellifinin "sifr" adını verdiği 37 kitaptan oluşmaktadır. Eser kendisinin açıkça belirtti üzere Mekke'yi ziyaretinde kendisine gelen ilhamlar doğrultusunda hazırlanmıştır. İkinci cilt yazarın sifir/sifr adını verdiği üçüncü ve dördüncü kitapları kapsamaktadır. "Allah sana yardım etsin, bilmelisin ki Âlem bir halden başka bir hale geçer" İlahi isimler, tek hakikate dönen nispet ve izafetlerdir. Bu ciltte en yetkin varlık olarak İnsan-ı kâmil üzerinde durulmaktadır. Bilginin değeri bilginin konusuyla ilgilidir ki en önemli bilgi Rabbini bilmektir. Ancak bu bilgi ancak arif olma ve Yaratanın yaratan olması ve yarattıklarına tecellisi ile sınırlı olup O'nun Zâtını bilmek imkansızdır. Tabiri caizse varlık tarihi (AY) Rahman'ın arşa istiva etmesiyle başlamaktadır. Yine bu ciltte, İsevî makam ve Muhammedî makamlar hakkında bilgiler verilmektedir. Manevi olarak elde edilen mertebeler ve uğranılan menziller, kıyamet sonrası elde edilen makamlar müellifimizin kendine özgü tespitleriyle işlenmektedir.
Fütuhat-ı Mekkiyye 2
Fütuhat-ı Mekkiyye 2Muhyiddin İbn Arabi · Litera Yayıncılık · 200655 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.