Fuzuli Hayatı ve Eserleri

Süleyman Nazif

Fuzuli Hayatı ve Eserleri Sözleri ve Alıntıları

Fuzuli Hayatı ve Eserleri sözleri ve alıntılarını, Fuzuli Hayatı ve Eserleri kitap alıntılarını, Fuzuli Hayatı ve Eserleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hevâ-i seyr kıldım irtifâ-i kadr için zîrâ Yerinde her metâ'ın pest olur elbette mikdârı" (Yolculuğu arzu ettim; itibarımın, değerimin yükselmesi(bilinmesi) için Zira her metânın değeri -onun doğal- yerinde elbette düşük olur)
Sayfa 33 - Fuzuli'nin Âyas Paşa Kasidesi'nden
Bu kısımda kendimi görüyorum hep..
‏به رندان از جهنّم می دهد دائم خبر واعظ ‏مگر مطلق ندیده در جهان جای دگر واعظ ‏(فضولی، غزل ۲۲۸) "Vaiz, rindlere hep cehennemden bahsediyor. Dünyada, başka hiçbir yer görmemiş galiba!" Şair, "inancında derinleşemeyen, tekrara düşer" diyor. Çünkü nefis tekrar ile bunalıma girer; ruh tekrar ile ferahlığa erer.
Reklam
"Murâdım Ka'be idi tavf-i der-gâhın nasib oldu Çekerdim lâ'l için hasret irişti sem'e güftârın"
Sayfa 48 - Fuzuli'nin Divan'ından Kanunîye Dair
Fuzûlî'nin Nişâncı Mehmed Paşa’ya olan Şikâyetnâme-i meşhûrundan başka, hayât-ı husûsiyesini(1) tavzîh(2) eden bir vesika ahlâfa(3) intikâl etmedi. Fakat edebiyatımızın bir şeh-kâr-ı muhalled(4) olan bu eser gösteriyor ki Fuzûlî’yi zamânında, bir iki kadirşinâs(5) zâttan mâadâ(6), kimse anlamamış. Hele bizzât şâir ve şâir-nevâz(7) Süleymân-ı Kânûnî, yalnız kendi devrinin değil, her devrin en büyük şâiri olan bu dehâ-i müstesnâyı(8) takdir edememiştir.
Sayfa 43
Fuzuli/Prometheus
Yunan Mitolojisinde bir Prometheus vardır. Âdeme yeryüzünün balçığından şekil ve sûret verdikten sonra, ona can verebilmek için göğün ateşini çalmıştır. İlahların ilahı olan Jupiter Prometheus’un bu hareketine gazab ederek, onu Kaf Dağı’na çiviletmişti. Bir akbaba orada Prometheus karaciğerini mütemadiyen yerdi. Prometheus ölümsüz olduğu için, Yunan mitolojisinin en meşhûr kahramânı olan Herkül tarafından kurtarılıncaya kadar, bu işkenceyi uzun seneler, uzun asırlar çekti. Fuzûli de Türk edebiyatına kendi semâvi dehâsının ilâhi ateşini üflemişti. Zaman, Türkün bu mitolojik değil hakikî Prometheus'unu fakirlik ve ihtiyâcın Kâf dağına çiviledi. Kahraman kurtarıcısı vebâ onun imdâdına yetişene kadar düşmanları ve onu çekemeyenler; kasları, lifleri ve kemikleri arasında inleyen ruhunu kemirdiler. İşte bu onun Kâf-ı Kanaat dediği Tûr-i Sinâ-i Azap!*
Sayfa 63 - Sadeleştirilmiş
Cîfe-i dünya değil kerkes gibi matlûbumuz Bir bölük ankâlarız Kâf-ı kanâat bekleriz
Sayfa 62 - Fuzulî'den naklen
Reklam
49 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.