Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

6 Cilt

Gayr-ı Resmi Yakın Tarih Ansiklopedisi

Burhan Bozgeyik

Gayr-ı Resmi Yakın Tarih Ansiklopedisi Sözleri ve Alıntıları

Gayr-ı Resmi Yakın Tarih Ansiklopedisi sözleri ve alıntılarını, Gayr-ı Resmi Yakın Tarih Ansiklopedisi kitap alıntılarını, Gayr-ı Resmi Yakın Tarih Ansiklopedisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hatıralarında hilafetin kaldırılmasını değerlendiren Dr. Rıza Nur şöyle devam ediyor: "....Hem bütün İslamlara ait bir başı ne vicdanla, ne hakla kesersin? Zavallı âlem-i İslam başsız kaldı. Ama, bu kadar teceddüt etmiş Avrupa, Papa'yı kaldırmıyor. Mussolini bilakis onu kuvvetlendirdi"( Hayat ve Hatıratım s.1284-1285) 4.Cilt
Lozan Sulh Muahedenamesiyle Batı Trakyayı Yunanlılara bıraktık. Kıbrıs'ı elimizden kaçırdık. 12 adayı İtalyanlara kaptırırken, Meis adasına kadar diğer irili ufaklı adaları da Yunanlılara peşkeş çektik. Antakya ve Halep Türk hudutları dışında bırakılırken, Yunan ordusunun Anadolu'da yakıp yıktığı yerlerle alakalı olarak bir kuruş tazminat alamadık.
Sayfa 283Kitabı okudu
Reklam
Halki Yenmek!
Atatürk'ûn Türkiye'de gerçekleştirdiği inkılapları anlatırken, "Dini esasları yıkarak Türk halkının ve Türk milletinin görüşlerini değiştirdi" İfadesini kullanan İngiliz Tarihçisi H.C.Armstrong, "Creywoolf' İsimli eserinde İnkılâpları 'halkı yenmek' şeklinde yorumluyor: "Atatürk başlamış olduğu geniş şûmûllü yıkım eylemini başardı. Türkiye'nin kokuşmuş ve bozuk geçmişinden koparılması gerektiğini kabul etmişti. Türkiye'yi çevreleyen bütün enkazları kaldırmak gerekiyordu. O fiilen eski örgüyü yıktı. Saltanatı demokrasiye çevirdi. Büyük bir imparatorluktan küçük bir bölge devleti meydana gelirdi. Dine dayalı bir devleti bir cumhuriyet hâline gelirdi. 'Sultanı kovdu. Osmanli İmparatorluğuyla bütün bağlarını kopardı ve ondan sonra halkının bütün düşüncelerini, eski zihniyetini, âdet ve geleneklerini, huy ve giyinişlerini, konuşma tarzını ve gündelik hayatını kısacası onu geçmişe bağlayan ve Doğu cemiyetlerine has olan hususiyetlerini değiştirdi. Doğrusu bunlar, bir siyasi mekanizmayı yeniden meydana getirmekten çok daha zordu. Giriştiği eylemin zorluğunun farkındaydı ve bir keresinde şöyle demişti: Düşmanları yendim, memleketi kurtardım, ama halkı yenebilir miyim?' * (Age,287)
1971 öncesinde başbakanlık mesuliyetini omuzunda taşımış olsn Süleyman Demirel ihtilal Anayasası için şu değerlendirmelerde bulunuyordu: "1961 Anayasası ile Türkiye idare edilemez. Kuvvetler dengesinin yeniden gözden geçirilmesi lazımdır. Rejimin kalbi olan hükümet zaafa uğratılmıştır. Anayasada değişiklik yapılması gerekir. Meclislerin üzerinde Anayasa Mahkemesi, hükümetin üzerinde Danıştay olmaz. Meclislerin üzerine çıkmış bir anayasa mahkemesi ve icranın üzerine çıkmış bir Danıştay ile memleket idare edilemez " 6. Cilt
Sayfa 351Kitabı okudu
Milli şef devrinin eğitiminde yapılan ilk değişiklik "portre" sahasında oldu. Okullardan Atatürk'ün portreleri indirilerek yerine "Milli Şef'in" portreleri asılmaya başlandı. 2. Cumhurbaşkanı İnönü okulların yanı sıra paralardan da Atatürk'ün resimlerini kaldırtmaya ve yerine kendi resimlerini bastırmaya başladı. Ayrıca Atatürk gibi kendi heykellerini yaptırttı. 4. Cilt
Sayfa 235Kitabı okudu
"İhánet" öylesine nisbi, öylesine renk ve ver değiştiren bir kelimedir ki, bunun şümulüne kimin ne zaman gireceği belli oimaz.
Reklam
Tarihi eserlerimiz, evraklarımız Bulgarlara okkası 3 kuruş 10 paraya satıldı. Bu hadiseyi bizzat ben tespit edip zamanın hükümetine, başvekil İnönü'ye bildirdim. Fakat hiçbir netice alamadım. Bulgarlar bizden aldıkları bu vesikaları ilmi bir şekilde tasnif etmişler ve büyük ciltler halinde klavuzlar hazırlamışlardır. Dört başı mamur Osmanlı tarihini yazmak için şimdi Sofya'ya Vatikan'a ve Alman Ziraat Enstitüsü'ne gitmek lazımdır. Bundan başka; eski harfler artık okunmayacak diye bilhassa Trakya taraflarındaki kütüphanelerde mevcut eserler sokağa atılarak üzerine gaz dökülüp yakılmıştır. Konya'nın Koyunoğlu kütüphanesi, Karaman kütüphanelerinden sokağa atılan kitaplardan meydana gelmiştir. Arşivimizi çürüttüler. Askeri müzenin tarihi evrakı İzmit kağıt fabrikasına gönderildi. Askeri müze müdürü Sabahaddin Daras bu evrakları kağıt yaptırdı. Sonra, İstanbul'da Sultanahmet'te askeri arşiv vardı. Buradaki 80 bin ton arşivi de İzmit kağıt fabrikasına gönderdiler. Kağıt yaptırdılar. Bu arşivlerimiz de çok zengindi. Yalnız Osmanlı Devleti'nin arşivi, tarihi değildi. Dünyanın, Amerika'nın tarihi dahi bizdeydi. Çünkü onlarla münasebetlerimiz vardı. Bütün bunlar yokedildi, mahvoldu. İbrahim Hakkı Konyalı, Mülakat: Burhan Bozgeyik, Köprü Kasım 1978
Sayfa 448Kitabı okudu
Talat Paşa'nın sırdaşı Emanuel Karaso isimli koca Yahudi, ittihatçıların ele başlarını avucunda oynatan sinsi bir İtalyan casusu idi.
Sayfa 237Kitabı okudu
Nureddin Paşa, Kurtuluş Savaşı'nın liyakatlı generallerinden biri ve dini bütün bir Müslümandı. Meclise verdiği önergede, şapka giymeye zorlanmanın, anayasayla güvence altına alınmış kişisel özgürlüğe aykırı olduğunu bildirmesi üzerine, bu önerge karşı devrim girişimi olarak yorumlandı.
Sayfa 127Kitabı okudu
Atatürk'ün yakın çevresinden olan Falih Rıfkı Atay "Çankaya" isimli kitabında, "İlk çıkarcılık fesadının Ankara'da iş takip etmeye gelenlerin haraca kesilmesiyle" başlandığını belirttikten sonra, İş Bankasının bir nevi "politikacılar bankası" olarak kurulduğunu belirtiyor.
Sayfa 370Kitabı okudu
198 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.