Hayli Kişisel Bir Hikaye

9786051980324

Hayli Kişisel Bir Hikaye
2019 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2019 14:21
Soyuttan somuta genin tarihi ve haritalanması. Meraklılarının ilgi ile okuyabileceği bir kitap. Aristotales ten günümüze uzanıyor. Nazi dönemi ayrıca dikkat çekiyor bence. Kanser,şizofreni ve çeşitli genetik hastalıklar konu edinilmiş. Bilimsel ve anlaşılabilir bir kitap. tavsiye ederim...
GenSiddhartha Mukherjee · Domingo Yayınevi · 2019457 okunma
Gen ve Kaltımın Serüveni.
2020 68. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2020 17:46
Kitabın dili ağır olmamasına rağmen, bilgilerin tam olarak oturması için yine de biyolojiye biraz hakim olmak gerekiyor. Adından anlaşılacağı üzere kitabın odak noktası genler. Genin keşfi ve kalıtım bilimin tarihten günümüze kadar geçirdiği evrim anlatılıyor. Bu süreç içerisinde rol oynayan bilim insanlarının keşiflerine, kalıtım bilimindeki önemlerine değiniyor. Ben kitabı beğendim ama ilgili olamyanlar için okunması zor bir kitap.
2019 1. kitabı
Okunma: 20 Mart 2019 00:00
2017 yılında babamı kanserden kaybedince, hastalığın aslında ne olduğuna, insanoğlu olarak biz niye bu durumdayız bu hastalığın geçmişi nedir diye birçok soru sormaya başlamıştım kendi kendime. The Economist'te çıkan bir makalede gözüme çarptı Siddharta Mukherjee ve Kanser'in Biyografisi adlı kitabı. Birkaç kitap evine kitabı sorduktan sonra “o kitabı yok ama bu kitabı var diye” bir cevap aldım. İsmi “Gen: Hayli Kişisel Bir Hikâye” idi. O an ısınmıştım kitaba ne anlattığından önemsiz olarak. Çünkü benim de kitap arama hikâyem hayli kişiseldi. Kitap hem isminden hem de boyutundan dolayı size bir hayli zorlu gelebilir. “Hem bilimsel hem de uzun bir kitap” diye düşünebilirsiniz haklı olarak. Fakat yazar Mukherjee’nin müthiş dili sizi bir dakika bile sıkmadan kendi hikâyesinden başlatıp evrim ve gen biliminin her bir noktasında inanılmaz bir yolculuğa çıkartıyor. Darwin’le Galapagos adasına giderken, Mendel’in bezelyeleri ve inanılmaz sabrına aynı zamanda da bu kadar çabasının takdir edilmemesine şahit oluyorsunuz. Günümüze geldikçe DNA, RNA sarmallarına giriyoruz ve genetik hikâyenin sadece yazarın ailesi ile ilgili değil her birimiz için hayli kişisel olduğunu görüyoruz. Okurken keşke lisede biyoloji derslerini görmeden okusaydım dediğim çok an oldu açıkçası. Her sayısal öğrencisine zorla öğretilen Mendel, Watson-Crick gibi isimlerin aslında ne zorluklarla neler başardığını hiç de sıkıcı olmadan sayfalarca okuyarak öğrenmiş oldum.
2019 34. kitabı
Aynı ilk yazdığı kitaptaki metodolojiyi izleyerek müthiş bir kitap hazırlamış. Konuyu hiç bilmeyenin dahi rahatlıkla anlayabileceği kıvamda, kronolojik olarak hazırlanmış ve gerçekten çok güzel anlatılmış. Üçüncü kitabı yazarsa onu da alacağımı temin ederim.
2024 10. kitabı
Okunma: 21 Mart 2024 23:16
Aptallığın gücünü asla küçümsemeyin“(Gen , syf:138) Gen, İnsanoğlunu inşa eden , onu tanımlayan kaynak kod. Sahip olduğumuz belki de ilk şey. Sıddhartha Mukherjee Genin tarihsel gelişimini kronolojik ve ayrıntılı bir şekilde gözler önüne seriyor. Darwinden başlayıp Muller , Mengele ,Wilkins , Franklin,Watson, Boyer gibi önemli isimlerin gene yaptıkları katkılar , deneysel bilimsel çalışmalar anlatılıyor eserde. Kromozom keşfi ile başlayıp DNA çifte sarmalı , rekombinant DNA(genetik kod) , klonlama ve dizinleme ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. En keyifli okuduğum bölümler insanlığın tarihçesi , ilk insanlar , kimliğin ve normalliğin genetiği ile alakalı kesitler oldu. Gen , Esrarengiz , kırılgan , dirençli , dinamik , uyumlu tekrarlı ve eşsiz. Evrilmeye amade , bize benzer. Müthiş yaratıcı.Sonsuz (bir o kadar da dar boyutlu, özellikle insan özelinde bu cümleyi kullanabiliriz. )İnsanların ırklara göre sınırlanmasının çok kısıtlı olduğunu kanıtlayan gen , yeryüzünde henüz çok az zaman geçirmiş genç bir tür olarak birbirimize olan benzerliklerimizin farklılıklarımızdan fazla olduğunu da ortaya koyuyor. -İnsan özelinde , hepimiz aynı kayıktayız aslında. Biyolojimiz ile alakalı çok bilgi sahibi olmayan biri olarak bu kitabı çok sevdim. Oldukça uzun , bir aydan kısa sürede bitmesi zor. Bolca not aldırıyor , bazı süreçler oldukça ayrıntılı işlenmiş. Araştırmaya meraklı insanlar sevecektir, başucu kitaplarımdan biri oldu , okuyun tavsiyemdir.
2021 5. kitabı
Kendinizin alt yapısındaki mekanizmayı merak ediyorsanız okuyun derim . Öncelikle okumadan belli başlı terimleri bilmeniz gerekmektedir. Bu kitap benim bu alanda okuduğum en açık , en kapsamlı ve okudukça öğrendiklerime hayran olduğum bir kitap oldu. Bilimsel araştırmalarla ,sanatı ve tarihte yaşanmış olayları harmanlanmıştır. Dönemin yaşanan olaylarına objektif bir bakış açısından anlatarak genin hikayesini anlatmaktadır. Sakin ve anlamaya açık bir kafayla okunması gereken aynı zamanda da öğrendiklerinizden sonra dünyaya ve kendinize farklı bir gözle bakacağınızın garantisini veren bir kitap. Keyifli Okumalar..
Düşünce
2020 4. kitabı
Okunma: 10 Mart 2020 15:13
İnsan nasıl oluşur? Kalıtım nedir? Pisagor'dan, Aristo'dan günümüze kadar kalıtımın gelişimi, DNA'nın keşfi, İnsan Genom Projesi...Bu süreçlerde bilim adamlarının rekabetleri, hayalleri, başarıları ve başarısızlıkları... İnsan Genom Projesi'nde siyasi ve ticari rantlar... Ve tüm bunlar günümüz diliyle, kolay okunulabilir, aralardaki mizah ve atıflar şahane. Son olarak kitapta genetik biliminin geleceğiyle ilgili sorular var. Mukherjee belli ki genetik biliminin etiği, felsefesi ve geleceği hakkında çok düşünmüş çok soru sormuş. Bu sorulardan haberdar olmak güzeldi. Tavsiye edilir.
Gen 'Hayli Kişisel Bir Hikaye'
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2021 15:32
Genler, insanı insan yapan kodlar, geçmişinden geleceğine o kadar güzel anlatılmış ki hiç bitmesin istedim. Bana her cümlesinde bir şeyler öğretti,her bölüme başlarken yeni bir bilgi evinin kapısını açmış gibi hissettim. Sindire sindire okudum, kitapta önerilen kitapları,makaleleri not aldım. Bazı makaleleri açıp kitabı daha iyi anlamak için okudum. Genetik biliminin gizemi beni hep kendine çekmiştir. Bu kitap bunu daha da arttırdı. Kitabın dili çok basit ve akıcı lakin bilgiler hiç biyoloji eğitimi almamış biri için biraz anlaşılmaz olabilir. Genetik bilimine ilgisi olan herkes bu kitabı kesinlikle okumalı.
2020 18. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2020 17:42
Bilimde her yeni keşif, yeni soruları beraberinde getirmiş anlaşılan. Genlerin keşfi, tek başına refaha etmemizi sağlamamış, aksine onlara müdahale kabiliyetimizin olabilme düşüncesi çeşitli sosyolojik ve ideolojik birtakım fikirler doğurmuş, kitap içinde bunlardan ayrıca çok güzel bahsedilmiştir. Milattan önce başlayarak günümüze değin biyolojinin, kalıtımın, gen kavramının şekillenişi hakkında bilgi edinmek isteyenler için mükemmel bir kaynak olacaktır bu kitap. Eşcinsellik, zeka, şizofreni, AIDS, kanser, birtakım kalıtsal hastalıklar ve bunların genler ile ilgisi üzerinde ayrıca durulmuştur. Biyolojiye ilgi duyanlar için hem tarih hem biyoloji kitabı mahiyetinde olacaktır.
2021 4. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2021 17:08
Bilgi ve donanımı açısından hayran kaldığım Sıddhaartha MUKHERJEE’nin yazarlığını yaptığı GEN kitabı; Sıddhaartha MUKHERJEE, kanser hekimi ve araştırmacısı, kök hücre biyoloğu ve kanser genetikçisidir. Tüm Hastalıkların Şahı’yla Pulitzer kazanan Siddhartha Mukherjee, kendi ailesindeki şizofreni geçmişinden yola çıkarak bizleri bilim tarihinin en güçlü ve tehlikeli fikirlerden birinin doğuşu, gelişimi ve geleceği üstüne, bu kitap ile muazzam bir yolculuğa çıkarmaktadır. Mendel’in bezelyeleri ile filizlenen bir fikrin Darwin’le birlikte yeşermesi, Nazilerin elinde tehlikeli bir silaha dönüşüp ırk ve kimlik tartışmalarının başköşesine yerleşmesi, ardından modern genetik, insan genomu haritası ve o büyük soru: Eğer genetikle oynamak, çocuklarımızın yazgılarını ve kimliklerini belirlemek mümkünse insan olmak ne anlama gelir? Bugüne kadar anlatılmış en muhteşem dedektiflik hikayesidir. Aristo’dan Francis Collins’e kadar binlerce araştırmacı, her hücrenin merkezinde yer alan soru işaretlerini bin yıl boyunca çözmeye çalışmaktadırlar. Gen de tıpkı Tüm Hastalıkların Şahı gibi, dahiyane, sürükleyici, coşkulu bir kitap. “İnsan olmak ne demektir?” sorusunun cevabını merak eden her insan tarafından okunması gereken bir kitap özelliğini taşımaktadır.

Siddhartha MukherjeeYazar · 3 kitap
Siddhartha Mukherjee, Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde Bengalli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Sibeswar Mukherjee, Mitsubishi'de yöneticiydi ve annesi Chandana Mukherjee, Kalküta'da bir okul öğretmeniydi. Delhi'deki St. Columba's School'da okudu ve 1989'da okulun en yüksek ödülü olan 'Onur Kılıcı'nı kazandı. Stanford Üniversitesi'nde biyoloji uzmanı olarak, Nobel Ödüllü Paul Berg'in laboratuvarında kanser hücrelerinin davranışlarını değiştiren hücresel genleri tanımlayarak çalıştı. 1992'de Phi Beta Kappa üyeliğini kazandı ve 1993'te Bachelor of Science (B.S.) derecesini tamamladı. Mukherjee, Oxford Üniversitesi Magdalen Koleji'nde doktora araştırması için Rodos Bursu kazandı. Viral antijenler tarafından bağışıklık sisteminin aktivasyon mekanizması üzerinde çalıştı. 1997'de Viral antijenlerin işlenmesi ve sunumu başlıklı tezini tamamladı. Mezun olduktan sonra Harvard Tıp Okulu'na girdi ve 2000 yılında Tıp Doktoru (M.D.) derecesini aldı. 2000-2003 yılları arasında Massachusetts General Hospital'da dahiliye asistanı olarak çalıştı. 2003'ten 2006'ya kadar Boston, Massachusetts'teki Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde (Harvard Tıp Okulu altında) Onkoloji alanında öğretim üyesi olarak eğitim aldı. 2009'da Mukherjee, Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki Hematoloji/Onkoloji Anabilim Dalı Tıp Bölümü fakültesine yardımcı doçent olarak katıldı. Mukherjee, araştırmaları normal kök hücreler ve kanser hücreleri arasındaki bağlantılara odaklanan bir hematolog ve onkologdur. Bulgularıyla, kanser tedavisinde hücrelerin rollerini göstermiştir. 2010 yılında Simon & Schuster yayınevi tarafından, Antik Mısır'dan kemoterapi ve hedefe yönelik tedavideki en son gelişmelere kadar insandaki kanserlerin tanı ve tedavisinin evrimini anlattığı "The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer" adlı kitabını yayınlandı. 18 Nisan 2011'de kitabı, "tedavideki atılımlara rağmen, tıp bilimini hala altüst eden sinsi bir hastalığın uzun geçmişine aynı anda hem klinik hem de kişisel olan zarif bir araştırma" olarak nitelendirilerek Genel Kurgu Dışı dalında yıllık Pulitzer Ödülü'nü kazandı. Ken Burns tarafından 2015 yılında bir PBS Televizyonu tarafından kitabı temel alan bir belgesel filmi yapılan "Cancer: The Emperor of All Maladies" Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. Mukherjee'nin 2016'da yayınlanan kitabı "The Gene: An Intimate History", genetik araştırmaların tarihini ve aynı zamanda akıl hastalığı da dahil olmak üzere yazarın ailesinin kişisel genetik tarihini araştırmaktadır.