Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Genç Atatürk

George W. Gawrych

Genç Atatürk Gönderileri

Genç Atatürk kitaplarını, Genç Atatürk sözleri ve alıntılarını, Genç Atatürk yazarlarını, Genç Atatürk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
340 syf.
10/10 puan verdi
Genç Atatürk
Yeni bilgiler edindiğim belki en objektif yazılanlardan biri. Mesela Antep ve Urfa gibi doğu illerinde yaptığı işgale karşı örgütlenmeler....Komutanlık ve liderlik vasıflarına harika bir bakış açısı var.Bizim yazarların dile getirmediği bir çok noktayı yakalamış.Eksiği var fazlası yok.Birkaç hatası var. Atatürk'ü sevmeyenlerin ortak noktası Türklüğe ve Türkçülüğe olan düşmanlığıdır. Şiddetle tavsiye ediyorum.. "Hattı müdafa yoktur sathı müdafa vardır. O satıh,bütün vatandır..." Türk orduları tarihinde ricat işini hiç becerememişler..Örneği çoktur ve hep felaketle sonuçlanmıştır.Dünyada en başarılı ricat harekatını yönetmiş bir komutan olarak Atatürk sonuçlarını bildiğinden bu emri vermiş..Devamı görselde yazıyor.. Askere alma işlemi bazı bölgelerde olmuş.Yunan taaruzlarının yanında Yunana destek verircesine iç isyanların olması da cabası. Milli Mücadelenin başında zenginler bu olayın içinde bulunmak istememişler.. Atatürk'ü suçlayanlar ne Onun yazdığı raporları ne de bu iç dinamiklerin çıkardığı zorlukları yazar.Daha neler söylenir neler...
Genç Atatürk
Genç AtatürkGeorge W. Gawrych · Doğan Kitap · 201457 okunma
Başarısızlığa uğrayan operasyonla yılgınlığa düşmeyen Fethi ve Mustafa Kemal, 18- 19 Şubat'ta Edirne'deki savunma gücünü desteklemek amaçlı başka bir taarruz için yeni bir öneri sundu
Reklam
Enver, kuvvetlerini bu zor durumdan kurtarmak için liderlik becerilerini kullandı. X. Kolordu hafif zayiatla kurtuldu. Tam bir fiyaskoya dönüşen bu operasyon, her bir kolordu kumandanının diğerini sorumlu tuttuğu bir karşılıklı suçlamalar düellosuyla sonuçlandı.
Bolayır Kolordusu, yarım gün gecikecek X. Kolordu çıkarmasını teyit etmeden, açık arazide Bulgar savunmalarına dosdoğru cephe saldırısına girişti. Bolayır Kolordusu tek bir günde askerlerinin yarısını kaybetti. X. Kolordu'da da sorunlar baş gösterdi.
Edirne'yi geri almak için yeniden savaşmaya kararlı olan İTC, 23 Ocak 1913'te "Babıali Baskını " adıyla anılan darbeyi yaparak iktidarı ele geçirdi. Enver, Harbiye Nezareti'ndeki harekata bizzat önderlik etti; nazır Nazım Paşa baskında öldürüldü.
Bu arada, 25 Kasım' da Mustafa Kemal, Gelibolu Yarımadası'nda Mirliva Fahri Paşa kumandasındaki Bolayır Kolordusu haline getirilen mürettep kuvvetin harekat şube müdürlüğüne atandı.
Reklam
9 Kasım'da Osmanlı kuvvetleri silahlı direniş göstermeden Selanik'i Yunanlara teslim etti..
Birinci Balkan Savaşı, Karadağ'ın savaş ilan ederek Arnavutluk'un kuzeyine saldırmasıyla 8 Ekim 1912'de çıktı. Çok geçmeden Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan da, Osmanlılardan aslında kabul edilmeyeceğini bildikleri toprak imtiyazlarını talep eden ültimatomlarıyla, Karadağ'ı izlediler
Aslına bakılırsa, Mustafa Kemal tekrarlayan göz enfeksiyonu nedeniyle iki kez, toplam altı hafta kadar hastaneye yatmak zorunda kalmıştı.
Mustafa Kemal'in Libya'daki bu alışılmadık ortamda çok başarılı olması, hiç kuşku yok ki özgüvenini daha da artırdı. İstanbul' daki "resmi" tarih kayıtlan açısından daha ilginç olan, Meclis-i Mebusan'ın Libya'daki liyakatli hizmetleri için bir dizi Osmanlı zabitini öne çıkarmasıydı. Enver listenin başını çekiyordu, ama Mustafa Kemal 'in adından eser bile yoktu. Yine de, Ekim 1912 tarihinde Harbiye Nezareti'ne sunulan bir raporda, Enver onun hakkında olumlu bir değerlendirme yaparak, Mustafa Kemal'in göz sorunlarına karşın sonuna dek olağanüstü bir çabayla hizmet ettiğine değinmişti.
Reklam
Libya' daki bu ikinci görevi, Kemal'in askeri becerilerini geliştirdiği gibi, bir Avrupalı düşman karşısında kumandanlık yapması ona paha biçilmez bir tecrübe kazandırdı. "Koalisyon" kuvvetlerinin koordinasyon harekatını planladı, istihbarat toplama operasyonları düzenledi, mesleki gelişim amaçlı konferanslar verip talimler yaptırdı, doğru düzgün lojistik destek bulunmasını sağladı ve hijyen ve giyim kuralları da dahil ordugaha sıkı bir düzen getirdi
Askerin psikolojisi savaşta hayati bir meseleydi. Mustafa Kemal, "muhtıralarda hakikate sadık kalmak insanlık ve hakikat-perestliğinden uzaklaşmamak" gereğine işaret ediyordu
İkisi [Mustafa Kemal ve Enver] askeri taktik, teşkilat ve benzeri konularda birbirleriyle taban tabana zıt görüşlere sahiptiler. Enver'in planlarımıza sürekli karşı çıkması zaten eksik kadrolu olan birliklerimize ağır kayıplara mal oldu. Mustafa Kemal ise tam tersi bir anlayıştaydı:
Mektup, "kendi selametini, kendi saadetini, memleketin ve milletin saadet ve selameti için feda edebilen vatan evlatlarının çok" olmasına duyduğu sevinç ve gururla sona erer.
Ah Salih, Allah bilir, hayatımın bugüne kadar orduya faydalı bir uzuv olabilmekten başka vicdani bir emel edinmedim." Mektupta Türklüğünü vurgulamıştı : Ordusunun, eski Türk ordusu gibi vatanını savunmaya muktedir olduğunu tüm dünyaya kanıtlaması gerekiyordu.
403 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.