Ekim 2021
Beyaz Balina Yayınları
Orijinal Adı:
Real

2024 21. kitabı
Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan kitap beni çok etkiledi ve bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum. Aslında zeki birisiniz ancak hem konuşamıyorsunuz hemde bedeninize hükmediyorsunuz ne kadar da korkunç durum .İnsanlarla göz teması kurmuyorsunuz diye sağır olduğunuzu düşünüp saçma sapan cümlelerini duyuyorsunuz .Tek kelimeyle katlanılmaz ya da çekilmez derim ben . Ancak ana karakter tam olarak 13 yıldır öyle yaşıyor .Her gün onun için zorlu bir maraton . Doğru taktiklerle ve yönlendirilmelerle birçok şeyin güzel anlamda değiştiğini bir kez daha gözlemleyebiliyor ya da tekrar hatırlayabiliyoruz . Diğer çıkarılacak ders ise şu : Şükür edecek çok şeyimiz var . Her ne kadar bazen farkında olmasak da . İyi okumalar dilerim
Eğitim /Kişisel Gelişim
Gerçek (Real) - Carol Cujec ve Peyton Goddard
·336 syf.·
2025 180. kitabı
Gerçek (Real) - Carol Cujec ve Peyton Goddard Hayatta bazı kitaplar vardır; sadece bir hikâye anlatmaz, seni sarsar, düşündürür, içindeki en derin yerlere dokunur. “Gerçek", tam olarak böyle bir kitap. Okuru, otizmli bir genç kızın iç sesiyle dünyaya baktırıyor. Dışarıdan sessiz, tepkisiz ya da “farklı” görünen birinin aslında nasıl engin bir duygu ve düşünce dünyasına sahip olabileceğini, ne kadar görülmek ve anlaşılmak istediğini çarpıcı bir açıklıkla sunuyor. Bu kitap, insanlara ne kadar kolay etiketler yapıştırdığımızı sorgulatıyor; aynı zamanda sevginin, sabrın ve anlayışın nasıl bir kapı açabileceğini gösteriyor. Okurken kimi zaman boğazın düğümlenecek, kimi zaman öfkelenecek, kimi zaman da sevginin gücüyle umutlanacaksınız. Bittiğinde ise tek bir şey düşüneceksiniz: Kimse sandığımız kişi değil, herkes kendi içinde muazzam bir gerçek taşıyor. Ayşe Can Ayşe CanAyşe Can GerçekGerçek Carol CujecCarol Cujec
GerçekPeyton Goddard · Beyaz Balina Yayınları · 2021163 okunma
Benim sizden bir farkım yok!
Puan vermedi
Charity adındaki 13 yaşındaki bir kızın muhteşem bir matematik yeteneği ve çok iyi bir hafızası var ancak otizmi yüzünden konuşamıyor ve vücudunu kontrol edemiyor. Gittiği özel eğitim merkezindekiler de ona çok kötü davranıyor. Daha sonra annesi bunu öğrenince onu özel eğitim merkezinden alıp bir devlet okuluna yazdırıyor. Devlet okulunda zorluklarla karşılaşıyor ancak buna rağmen arkadaşlarının da yardımıyla kendisine sıradan bir insan gibi davranılması için mücadele ediyor. Çok güzel bir kitap, kesinlikle tavsiye ederim.
Kitap İncelemeleri
2025 187. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2025 08:17
Yazarak konuşmaya başlayan bir insanın yazdığı ilk cümlenin "Ben zekiyim." olması gerçeği her şeyi anlatmaya yetiyor. Charity'nin mücadelesinden etkilenmemek elde değil. Tipikler dünyasında farklı olarak temel haklarını elde etme yolundaki iniş ve çıkışlarıyla mücadele nasıl olur ispatlıyor bizlere. Keşke onun kadar güçlü olabilsek...
2022 1. kitabı
2022 yılında tamamladığım ilk kitabım yazar Peyton Goddard’ın gerçek yaşam öyküsünden esinlenilerek yazılmış çok beğenerek okuduğum bir kitap.Charity on üç yaşında vücudunu kontrol edemeyen otizmli çok zeki bir çocuk.Kötü muamele gördüğü özel okuldan alınıp devlet okuluna veriliyor.Burada öğretmeni ve arkadaşları onu diğerlerinden ayırmıyor ,o da insanların onu gerçek insanlardan ayırmaması için mücadele ediyor. Onlarla iletisime geçmenin yolunu buluyor. Kitabın sonunda yazar iyiliği yayma ve tüm insanları hayata dahil etme görevini bize veriyor.En sondaki tartışma sorularıyla onları daha iyi anlamamızı sağlıyorlar. "Rafta oturan Pinokyo gibiyim. Acaba birileri benim de gerçek bir kalbim olduğunu ve kırılabileceğini anlayacak mı?"
Gerçek
2025 2. kitabı
Gerçekten mükemmel bir kitap. Kendisinin hiç birşey anlamadığını düşünülen bu kıza tek güvenen annesi ve babasıydı. Kız çok çabaldı ama bir türlü vücudunu kendisine itaat ettiremedi. Peki bu kız sonunda iltişim kurmayı başarıyor mu? Başarıyorsa bunu nasıl yapıyor? Hadi bir an önce sen de oku!
İnsan ve Duygular
Gerçek...
2023 10. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2023 09:25
Peyton Goddard'ın hayatından esinlenerek kaleme alınan eserde 13 yıldır sesi olmayan, düşük işlevli otizm teşhisi konulan, sosyal hayatta çoğu zaman farklı ve değişik olarak vasıflandırılan, bedenini çoğu zaman kontrol edemeyen Charity adlı kızın uğradığı zorbalıklar, zorluklar, yılgınlıklar ve hayal kırıklıklarına karşın pes etmeyerek verdiği inanılmaz mücadele anlatılıyor. Charity hayatını olumsuz yönde etkileyen Borden Akademisi ve Bayan Marcia örnekleminde yanlış eğitim ortami- yanlış eğitici durumunu kaderi olarak görüp kabullenmez ve "Sessizlerin Sesi Olmak" mottosuyla sıkıntı merkezi Borden gibi kurumların kapatılması, gerçek bir insan olarak kabul görüp gerçek bir eğitim almak gibi hedeflerine ulaşmak için mücedeleye koyulur.Charity, yeniden doğduğum gün olarak nitelendirdiği "Ben Zekiyim" cümlesini yazdığı gün ile sessizliğin karanlık perdesini yırtar. Lincoln Ortaokulu , Celia ve Ana'nın muhteşem dokunuşları Charity için hedeflerine ulaşması sürecinde dönüm noktası olur. Eserde çok hassas konularda farkındalik oluşturma gayesi güdülmüş ve bunda da başarı sağlanmış. Kitabın sayfa sayısı gözümüzü korkutmasın. Kitabın ilk cümlesinden itibaren kitap okuyucuyu sarıp sarmalıyor. Kitabı okurken kâh öfkeleniyor kâh üzülüyor kâh seviniyoruz. Çünkü kitabın içeriği ile duygusal bir birliktelik kurmakta zorluk çekmiyorsunuz. Kitap bittiğinde hayvanlarla ilgili çoğunu ilk defa duyacağımız zevkli ve renkli bilgilerin yanında edindiğimiz farkındalık kanımıza, duygu, düşünce ve hayal dünyamıza karışıp bizi bu bağlamda besliyor. Herkese keyifli ve istifadeli okumalar diliyorum. Sağlıcakla kalın.
Edebiyat & Roman
2026 1. kitabı
Kitabı bir eğitimci gözüyle okuduğunuzda çok başka, özel eğitim ihtiyaçlı çocuğu olan bir ebeveyn olarak okuduğunuzda eminim ki çok farklı anlamlar yükleyeceksinizdir. Bazen gerçek gerçekten gördüğümüz şey mi, yoksa gör/emediğimiz bir şey mi? Kahramanımız 13 yaşında bir kız olmasına rağmen okuyucu kitlesinin daha çok yetişkinler olduğunu düşünüyorum.. Satırlar size iyi bir eşlikçi olsun, dileğiyle
Puan vermedi·336 syf.·
2023 10. kitabı
Gerçekler daha nasıl anlatılabilirdi, zorluklara karşı mücadelemizde sevginin gücü ne derece önemliydi, hayatın ne getireceğine dair gerçeklerin hepsine yer veren inanılmaz güzel bir kitap. Severek okudum, tavsiye ederim.
Spoiler içerir
2022 3. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2022 22:15
Mükemmel bir kitaptı. İçimdeki Müzik kitabına konu olarak çok benziyordu. Aynı oradaki Melody gibi Charity de çok zeki ama konuşamadığı için bunu kimse bilmiyor. Ve ikisi de klavyeye yazarak konuşuyorlar. Ama bu kitabın on numara beş yıldız olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kitap, on üç yaşındaki Charity'nin kötü muamele gördüğü Borden Akademisi'nden alınıp devlet okuluna gönderilmesini ve orada yaşadıklarını anlatıyor. Beni kitapta en çok üzen yerler Mason'ın Charity'i kasabaya taşındıklarından sonraki ilk görüşünde ona acımayla karışık duygular beslemesi ve Bayan Marcia ve Elvi Teyzenin Charity'nin öğrenemeyeceğini düşünmelerini. Fakat Charity'nin annesi ve babası çok sabırlı. Mason ve Elvi Teyze sonradan tavırlarını düzeltiyorlar. Ardından Mason en sevdiğim karakterler arasında yer alıyor. Charity'nin Borden Akademisi'nden arkadaşı Isabella'yı da düşünmesi beni çok etkiledi. Hemde bu okulda yeni arkadaşları varken. Jaz, Skyler, Julian, Peter, Stuart... En sevdiğim Stuart. Charity'ye karşı çok nazik ve iyi. Keşke kitapta ondan daha fazla bahsedilseydi. Bir de zorbalar var. Darcy ve annesi bunların en başında geliyor, özellikle annesi. Sassygirl72 adıyla bir dedikodu platformunda hesap açıp Charity'ye zorbalık yapıyor. Sinir oldum. Charity'nin kitabın sonundaki konuşması çok etkileyiciydi. Peyton Goddard'ın gerçek yaşamından esinlenerek yazılan bu kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim SON...

Peyton GoddardYazar · 1 kitap
Peyton Goddard, 26 Aralık 1974'te San Diego, California'da Patrick ve Dianne Goddard'ın çocuğu olarak dünyaya geldi. İki çocuğun ikincisiydi. Peyton, konuşma veya fiziksel hareketlerini veya bedensel işlevlerini kontrol edememesi nedeniyle üç yaşından itibaren “normal” çocuklarla derslere katılmaya uygun görülmedi. Yirmi yıl boyunca, öğrenimi için uygun koşulları olmayan okullarda tecrit edildi; bu, yalnızca hareket zorluklarını şiddetlendirdi ve giderek daha kısıtlayıcı yerleştirmelere ve sosyal dışlanmaya yol açtı. Özel eğitim sisteminde geçirdiği yıllar boyunca, kendisini kasıtlı olarak “uyumsuz” olarak gören eğitmenlerinin emirlerine her gün uymamanın amansız travmatik stresini yaşadı. O, itici kısıtlamaların, cezalandırıcı inzivanın ve fiziksel, zihinsel ve cinsel istismarın kurbanıydı. Anne ve babasına bu istismarı söyleyemediği için kendini ancak kendine zarar verici davranışlarla ifade edebilmiştir. Bununla birlikte, 21 Mart 1997'de Peyton'ın hayatı, klavye veya bilgisayar aracılığıyla kasıtlı hareket ve iletişimi sağlamak için uygulamalı direnç kullanan Kolaylaştırılmış İletişim (FC) adlı yenilikçi bir iletişim stratejisiyle tanıştığında çarpıcı bir şekilde değişti. Peyton, ilk sözleri arasında “akıllıyım” yazdı. İlk kez, başkalarıyla iletişim kurmak için güvenilir bir yönteme sahipti ve o zamandan beri çok sayıda eğitimli kolaylaştırıcı tarafından desteklendi. Peyton sonunda gerçek bir eğitim talep edebildi ve bir yıl içinde ebeveynlerine gençliğinde yaşadığı istismar ve ihmal deneyimlerini anlatmaya başlama cesaretini buldu. Peyton, 1998 sonbaharında Cuyamaca Koleji'ne kaydoldu. Dört yıl sonra, yaklaşık 4.0 genel not ortalaması ve Genel Çalışmalar alanında Önlisans derecesi ile birincilik derecesi ile mezun oldu ve bir ABD kolejinden mezun olmak için destekli yazmayı kullanan ilk kişi oldu. O zamandan beri Peyton, eğitime ve topluma dahil olmanın bir savunucusu oldu. Bilgeliği, tüm insanlara saygı duyulması konusunda konferanslarda ve üniversitelerde 75'ten fazla sunum yapması için onu davet eden, ülke çapındaki eğitimciler, doktorlar, ebeveynler ve topluluk grupları tarafından aranıyor. 1995 yılında, engellilerin yaşamın her alanına dahil edilmesini ve katılımını destekleyen uluslararası bir kuruluş olan TASH'den İşbirlikçi Savunuculuk Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Peyton, CALTASH'ın yıllık Mary Falvey Üstün Başarılı Genç Kişi Ödülü'ne layık görüldü. Peyton, deneyimleri hakkında tutkuyla yazıyor ve "düşük işlevli" olarak etiketlenen biri tarafından nadir görülen bir otizm perspektifi sunuyor. 1993'te, klavye kullanarak iletişim kurmayı öğrenmeden önce bile, hayatının geri kalanını “bu endişe verici dünyayı sessizce değiştirmeye” adayacağına dair kendi kendine yemin etti (buna I.O.U. diyor). Çocukların kurumlarda ve çocuklarının değerini kaybetmiş anne babaların ellerinde öldüğünü biliyor. Hikayesi San Diego Union-Tribune gibi sayısız yayında yer aldı ve yakın zamanda K-12 eğitimcileri için Collaborating With Students in Instruction and Decision Making (Corwin Press, 2010) başlıklı bir kitabın önsözünü yazdı. Peyton, annesi Dianne ve Carol Cujec ile birlikte yazdığı Ben Zekiyim: A Mother and Daughter’s Journey from Heartbreak to Healing adlı kitabını tamamladı. Peyton, sürekli savunuculuğunun yanı sıra I.O.U.'nun yerine getirilmesinin zeki olduğunu düşünüyor.