Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gıdanın Geleceği

Amanda Little

Gıdanın Geleceği Gönderileri

Gıdanın Geleceği kitaplarını, Gıdanın Geleceği sözleri ve alıntılarını, Gıdanın Geleceği yazarlarını, Gıdanın Geleceği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gıdanın Geleceği
Daha da kalabalık, ısınmış ve akıllı bir dünyada ne yiyeceğiz ?
Bir karahindiba her biri bu i harfinin Üzerindeki noktadan daha küçük 170 tohum üretebilir ve bu tohumlar yere konup kök salmadan önce onları kilometrelerce uçurabilecek tür paraşütlere sahiptir. Bu yöntemle karahindiba 30 milyon yıl içerisinde dünyadaki yedi kıtanın altısına yayılmayı başarmıştır.
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
440 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Dünya nüfusu gün geçtikçe artıyor ve bu nüfusu beslemek gittikçe zorlaşıyor. Zorluk yaşayan her sektör gibi gıda sektörü de bu problemi çözmek için teknolojiyi kullanıyor. Teknoloji hayatımızı değiştirirken yediklerimizi de değiştiriyor. Artık neredeyse her mevsimde her meyveyi yiyebiliyoruz, balıklar denizden yakalanmak yerine çiftliklerde yetiştirilebiliyor, yediklerimizin genetiğiyle oynayarak onları daha dayanıklı ya da daha iyi tatlı yapabiliyoruz. Bazıları teknolojinin gıdalarımıza müdahalesinden hoşnut olmayarak organik gıdalara yönelirken, bazıları ise ekonomik nedenlerden ya da tercihen yeni teknoloji gıdaları tüketiyor. Amanda Little, Gıdanın Geleceği kitabında “ Daha da kalabalık, ısınmış ve akıllı bir dünyada ne yiyeceğiz? “ sorusunu soruyor ve bu soruya tatmin edici cevaplar bulmak için on bir ülkeye yaptığı seyahatte gördüklerini okuyucuları ile paylaşıyor. Gıdanın Geleceği, teknolojinin dahil olması ile beraber gıda sektörünün geçirdiği evrimi ve bu evrimin hayatlarımıza nasıl yansıyacağını anlatırken, insanlığın teknolojiyi kullanarak yaşadığı sorunlara nasıl çözüm üretebileceğini üzerine fikirler sunuyor. Konu ile ilgili merakınız varsa Gıdanın Geleceği, okuyucu için oldukça “doyurucu” bir kitap. Kitap ile ilgili yazımın tamamı için ; kelimelerinzihni.wordpress.com/2021/05/01/gida...
Gıdanın Geleceği
Gıdanın GeleceğiAmanda Little · Profil Yayıncılık · 202013 okunma
Şu anda Birleşik Devletler topraklarında gıda, nüfusun yüzde 2'sinden azı tarafından yetiştiriliyor. Bundan otuz yıl sonra sağlıklı, güvenilir gıda kaynağına sahip olmak istiyorsak bu çok daha fazla sayıda insanın ve ülkenin bilinçli bir biçimde, global ölçekte bu ağa dâhil olmasını gerektiriyor. İster büyük çaplı ister mikro çaplı tarım yapan birisi, ister bir bahçe sahibi ya da gıda politikalarını savunan biri, ister bir permakültür fedaisi, bir aşçı, bir botanikçi, mühendis ya da bilinçli bir tüketici olun, iklim değişikliğinden ve artan şehirli nüfustan gıda kaynaklarımızı korumak ve bunları adapte etmek için aramızdan çok daha fazla sayıda insanın bu harekete katılma imkânının olması gerekiyor.
Sayfa 400Kitabı okudu
"Kendilerine sürdürülebilir tarım çiftçisi deyip teknolojiyi korkunç bir tehdit gibi gören bir sürü insan var, sanki teknoloji doğanın ve modern gıda sisteminin faşist bir diktatörüymüş gibi davranıyorlar," diyor. "Oysa sorun hiçbir zaman teknolojide değildi, sorun bu teknolojiyi kullananların etiği, değerleri ve motivasyonlarıydı; sorun neden yetiştirdiğimiz, ne yetiştirdiğimiz ve nerede yetiştirdiğimizdi. Yerel ekolojiler pahasına global bir ekonomiye göre bir şeyler yetiştirmeye fazla odaklandık, gerçek şu ki doğru kullandığımızda teknoloji bu gidişatı tersine de çevirebilir."
Sayfa 396Kitabı okudu
"Gıdayı israf etmek aynı zamanda bunları yetiştirmek, işlemek, paketlemek, dağıtmak, yıkamak ve saklamak için harcadığımız suyun, enerjinin, tarım kimyasallarının, işçiliğin ve diğer kaynakların da boşa harcandığı anlamına gelir."
Sayfa 277Kitabı okudu
Reklam
1510 civarında Leonardo da Vinci şöyle dedi: "Göklerdeki cisimlerin hareketleri konusunda ayağımızın altındaki topraktan daha çok şey biliyoruz." Bu durum pek de değişmedi.
"Amerika'daki tarım tartışmalarınızda sanki sadece iki yol varmış gibi davranıyorsunuz; ya eski dünyanın ekolojik tarımı ya da yeni teknoloji tarım endüstrisi. Bu iki yaklaşım neden bir arada işleyemesin? Birlikte var olmaları gerekiyor. Ülkemiz nüfusunun önümüzdeki otuz yıl içerisinde iki katına çıkması bekleniyor. Hep geride kalan bir sektördense bu yeni meydan okumalara ayak uydurabilecek bir tarım sektörüne ihtiyacımız var. Hem bölgemize has sebzelere hem de modern tohumlara, besinsel çeşitliliğe ve yüksek rekolteli tahıllara ihtiyacımız var."
23 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.