Giotto'nun Sanatı

Okunma
Beğeni
1.228
Görüntülenme
Giotto, Batı resim tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Gerek insanlık ve tarih görüşü, gerekse resimsel biçim ve üslup bakımından Ortaçağ'ın ayaklarını yere bastıran ilk devrimcidir. Giotto, yalnızca resim tarihi açısından bilinmesi gereken müzelik bir tarih halkası değil, her çağın insanına yepyeni bildiriler sunup çok boyutlu ufuklar açan bir üslup ve insanlık serüvenidir... Assisi'de yukarı S. Francesco Kilisesi'ndeki Aziz Francesco freskolarıyla; Padova'da Arena kiliseciğinin duvarlarını ölümsüz bir çağdaşlığa yücelten Anna, Meryem ve İsa öyküleriyle veya Floransa'da Santa Croce Kilisesi'nin iki küçük şapelini solgun bir duygulanım dünyası yapan yapıtlarla karşı karşıya gelmek ne denli yeni ve çağcıl bir ressamla tanışma mutluluğuna erdiğimizi kanıtlamaya yeter.
Kitabın Konusu:
189 sayfa

189 syf.
10/10 puan verdi
Giotto Di Bondone (Colle di Vespignano, Floransa yakınları - d. 1267, Floransa - ö. 8 Ocak 1337), İtalyan ressam ve mimar. Rönesans resminin öncüsüdür.Giotto, Batı sanatının gelişmesinde en önemli sanatçılardan biridir. İtalyan Yüksek Rönesansının birçok meşguliyetini ve kaygısını bir asır öncesinden ön plana çıkaran resimleri, dini antikiteyi ve gelişen Rönesans Hümanizmi fikrini bir araya getiren resimde yeni bir çağ başlattı. Aslında, onun Avrupa sanatı üzerindeki etkisi öyleydi ki, birçok tarihçi, Michelangelo'nun mantosunu yaklaşık iki yüzyıl sonra devralana kadar eşleşmediğine inanıyor.Giotto en çok perspektif ve resimsel alanın olanaklarını keşfetme şekliyle tanınır ve bunu yaparken dini mesellerine yeni bir gerçekçilik duygusu getirdi. Hümanizme olan ilgisi, onun İncil ikonografisi ile sıradan tapınanların gündelik varoluşu arasındaki gerilimi keşfetmesini sağladı; sanatı yaşadıkları deneyimlerle daha alakalı hale getirerek onları Tanrı'ya yaklaştırır. Figürleri, yüksek sanatta daha önce görülmeyen bir duygusal nitelikle aşılanmışken, mimari ayarları optik orantı ve perspektif yasalarına göre işlenmiştir.
Giotto'nun Sanatı
Giotto'nun SanatıBedrettin Cömert · De Ki Yayıncılık · 201822 okunma

Bedrettin Cömert
Bedrettin CömertYazar · 6 kitap
27 eylül 1940 yılında Vezirköprü'de doğdu. Sivas Lisesi'nde parasız yatılı olarak okumaya başladığı yıllarda "Varlık" dergisinde ilk şiirlerini yayımladı. 1960 yılında liseyi bitirdi ve devlet bursuyla İtalya'ya gitti. İlk iki yıl, Perugia'da İtalyanca ve Latince okudu; ardından Roma Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim gördü. 1965 yılında Maria Augostino ile evlendi. 1966 yılında ilk çocukları Ergun doğdu. 1970 yılında Türkiye'ye döndü ve Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümüne asistan olarak girdi. 1971 yılında Roma Üniversitesi felese enstitüsü'nde "Son elli yılda Türkiye'de sanat eleştirisi" konusundaki tezi ile estetik doktoru oldu. 1972 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde öğretim görevliliğine atandı. 1973 yılında ikinci oğulları Kemal doğdu. Hacettepe Üniversitesinde ikinci doktorasını yaptı, konusu "giotto ve san francesco geleneği" idi. 1977 yılında Gombrich'in Sanatın Öyküsü kitabını çevirdi ve Türk Dil Kurumu'nun çeviri ödülünü kazandı. Aynı yıl, "Benedetto Croce'nin estetiğinde ifade kavramı ve ifadenin iletim sorunu" adlı tezi ile doçent oldu. Doçentlik tezi, ölümünden sonra Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı ve çocuklarıyla birlikte yurtdışına gitmekte olan eşine son dakikada, havaalanında yetiştirildi. 11 temmuz 1978'de, sabah 08.30'da kurşunlanarak öldürüldü. Makalelerinin derlendiği Eleştiriye Beş Kala adlı kitabı şubat 2007'de yayımlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.