Futbol Arenalarında Bir İsyanın Hikayesi Metin Kurt

Gladyatör

Vecdi Çıracıoğlu
2009
Everest Yayınları

Futbolun Spartaküs'ü / Çizgi Metin (KURT)
2024 51. kitabı
keşke BEŞİKTAŞ'ta oynasaydın be METİN abi... Ne büyük bir onur olurdu bana yakın olduğun çizgiden sana tezahürat yapmak.... 15 Mart 1948'de Kırklareli'de doğan Metin Kurt, 2012 yılında 64 yaşında hayata gözlerini yummuştu. Altay'da başlayan profesyonel futbol yaşamına PTT'de devam eden, Galatasaray'da forma giydiği 1970-1976 arası ülkenin en gözde futbolcuları arasında yer alan Metin Kurt, futbolu Kayserispor'da bıraktı. 26 kez milli formayı giyen Metin Kurt, 4 gol kaydetti. Futbolcuların sendikalaşma mücadelesinde öncü bir rol üstlenen Metin Kurt, 2010 yılında Devrimci Spor Emekçileri sendikasını kurmuştu. Yaşamını yitirdiğinde halen sendika başkanlığı görevini sürdürüyordu. “Futbol oyun olarak güzel, borsada kirli ve çirkin” diyen Metin Kurt, lakabı olan Çizgi Metin’i ise şöyle açıklıyor bir röportajda: “Halka en yakın yer neresi? Çizgi. Ben de çizgide beklerdim. Antrenör ve idarecilerin olduğu tarafta oynamayı sevmiyorum. Kapalının önünde oynamamak için bir devre sağ açık, bir devre de sol açık oynardım.”... Neden “sol”dan yana tavır aldığını şöyle anlatıyordu: “Okuduğum kitaplar bana mücadele coşkusu veriyordu. Özellikle Nâzım Hikmet ile Ahmed Arif’in şiirleri beni adeta bir zafere çağırıyordu. Ne diyordu Nâzım Hikmet “Akın var güneşe akın güneşi zaptedeceğiz güneşin zaptı yakın” Nasıl yaşayacaktık? “Bir ağaç gibi tek ve hür Ve bir orman gibi kardeşçesine” Dünyayı değiştirmek için ne yapmalıydık? “Ben yanmasam Sen yanmasan Biz yanmasak Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa”
GladyatörVecdi Çıracıoğlu · Everest Yayınları · 200927 okunma
Metin Kurt
2024 20. kitabı
Gladyatör Vecdi Çıracıoğlu Galatasaray futbol takımının efsanevi oyuncusu taçsız kralı Metin Oktay'ı genellikle herkes bilir. Bu kitap bilinmeyen bir diğer efsanevi futbolcusu Metin Kurt'un mücadelesini anlatıyor. Kitabı okurken Metin Kurt'un hayata,futbola,poltikaya dair düşüncelerini cesurca söyleme ve savunmasına tanık oluyoruz.
Düşünce
2020 23. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2020 21:55
İlk gençlik döneminiz 70'li yıllara tekabül ediyorsa, o yaşlara özgü çoğunluğun içinde olup arsalarda taşlarla kurulan çift kalelerde top oynamış ve üç büyük takımdan birini tutmuşsanız Metin Kurt’u tanıyorsunuz demektir, seyretmiş olmanız da mümkündür. Kitap tam da bu nesle göre, keyifle, eh biraz da hüzünle, hatıralar eşliğinde okunmayı bekliyor. Tabi futbolla ilginiz hâlâ "takım tutma" merkezli bir ergenlik hâli arz etmiyorsa. Gerçi futbol söz konusu olduğunda, yaşı kaç olursa olsun, her erkek ergenleşiverir ya, neyse… Kitap, o vakitlerin futbol âleminin çıplak arka yüzünün eşliğinde, kendi ağzından çok samimi bazen de çarpıcı anılarla dolu olarak, futbolda ilk sendikal hareketi başlatan bu “güzel ve yalnız” insanın, Metin Kurt’un hayatını anlatıyor; elbette aynı ve öncesi dönemlerin yaşayışını, bakış açılarını da yansıtarak. Saha içi ve dışından aktardığı hiç bilmediğimiz hadiselerden söz ederken, bir yandan da basını, yöneticileri, oyuncularıyla günümüzdeki yandan çarklı futbol zihniyetimizin temellerinin nasıl atıldığını da dillendiriyor aslında. Bir solukta, çok rahat okunuyor, adında ve anlatımda atıf yapılan gladyatörlerinin hayatlarıyla ilgili sunulan bilgiler, futbolun antik çağların arena savaşlarına ne kadar benzediğini de vurguluyor. Edebi açıdan değil de daha çok bir belgesel olarak değerlendirilmeli. “Spor basınına göre futbolcu sadece koşan, topu karşı kaleye götüren, kendi ceza sahası içindeki tehlikeleri taşıyan, hamallığa vücudunu kurmuş bir ‘kramponlu bebek’tir. Sadece saha içinde kazanmayı düşünecek, stadın dışına çıktığında ise ‘Ben sömürülüyor muyum?’ sorusunu soramayacak, yarattığı değerle onu satın alan fiyatın zıtlaşıp zıtlaşmadığını araştırmayacak, ‘Ben neyim, nereye kadar varım?’ kurcalamasını yapmayacak, kısaca kafasını fötr şapka gibi
2021 22. kitabı
Okunma: 02 Mart 2021 10:52
Kula kulluk etmeyen, emekçi Çizgi Metin’in mücadele dolu hikayesi. Günümüz endüstriyel futbolunu düşününce ne kadar uzak geliyor anlattıkları. Futbola ve emeğe ilgisi olan herkese öneririm.

Vecdi ÇıracıoğluYazar · 19 kitap
Bursa’da, 9 Aralık 1953 tarihinde doğdu. İTÜ Metalürji Fakültesi’ni bitirdi. Çeşitli edebi türlerde eserler verdi: Roman: Kara Büyülü Uyku (1999), Cimri Kirpi (2002), Serseri Standartları Sempozyumu (2004), Sarıkasnak, Denize Dair Hikâyat (2006, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Senaryo Destek 2013), Gemileri Sayan Kedi (2011). Öykü: Nehirler Denize Kavuştuğunda (2002), Mayhoş Zamanlar (2010). Çocuk: Kemancı ve Küçük Kuş (2006), Cam Kutu İçindeki Mücevher (2006). Biyografi: Rafetçe, Bir Ressamın Alacalı Paleti (2007), Gladyatör, Yeşil Sahalarda Bir İsyanın Hikâyesi, “Metin Kurt” (2009), Halkın Savcısı, Mehmet Feyyat (2012). Monografi: Devşirme Eşiktaşı’nın Ruhu, Rumeli Hisarı (2010), Boğaziçi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, 100. Yılı (2012). Ödül: “Can Yayınları İlk Roman Ödülü” (1999); TESK, Türkiye Edebiyatçılar Derneği “Esnaf Öyküsü” yarışmasında 1. Ödülü (2002); Foça Belediyesi, 7. Uluslararası Rastgele Balıkçılık Festivali, “Deniz Öyküsü” Yarışması 1. Ödülü (2007); “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülü” (2009). Yazar, TYS, PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve BESAM üyesidir.