Osmanlıdan Cumhuriyete Balkanların Makus Talihi Göç

Göç

H. Yıldırım Ağanoğlu

Göç Sözleri ve Alıntıları

Göç sözleri ve alıntılarını, Göç kitap alıntılarını, Göç en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çeşitli göçmen kavimlerin adları
“Bulgarca konuşan Bulgar asıllı Müslümanlara ‘Pomak’ denmektedir. Slav asıllı Sırpça-Hırvatça dilini konuşan Bosna-Hersek Müslümanlarına ‘Boşnak’; Makedon asıllı Müslümanlara ‘Torbeş’, Kosova’da yaşayan Sırpça konuşan Müslümanlara ise ‘Goran’ adı verilmektedir. Fakat esas ilgi çeken, Osmanlı’dan sonra İslamiyeti seçen bu kavimlerin kesinlikle kendilerini Türk olarak kabul etmeleridir…”
Çimpe Kalesi
“Rumeli’de kazanılan ilk toprak parçası, Orhan Bey zamanındaki Çimpe Kalesi’dir. Rumeli’deki akınlar için bir üs olarak kullanılmıştır. Anadolu’nun Aydın, Biga ve Karesi gibi yerleşim birimlerinden getirilen on bin kadar Türk buralara iskân edilmişlerdi.”
Sayfa 26 - Çimpe Kalesi, Balkan topraklarının güneydoğu kesiminde Gelibolu Yarımadası’nda yer alan bir kaledir. 1352 yılında Osmanlı tarafından fethedilmiştir. Belgelerde kalenin adı “Cinbi”, “Çinpi” olarak da geçer.Kitabı okudu
Reklam
Rumeli Göçmenlerinin yerleşim alanları
“93 Harbinden sonra Rumeli’nden gerçekleşen göçler neticesinde, Anadolu’daki yerleşim bölgeleri ve Müslümanların nüfus oranları da artmıştır. Edirne, İstanbul, Aydın, Ankara, Kastamonu ve Hüdavendigâr Vilayetleri ve de genel bir ifadeyle Trakya, Marmara, Kuzey Batı ve Batı Anadolu Bölgeleri, Rumeli göçmenlerin kitlesel yerleşim alanları oldu. Diğer bölgeler, uzaklık ve iklimin elvermemesi sebebiyle asgari düzeyde göç aldı…”
Ankara'daki dayıları bir adım öne alalım lütfen :)
İnsanların problemlerini kanun ve nizamlar dairesinde ilgili makamlarla değil, önemli şahısların aracılığıyla çözmeleri, devletin bünyesindeki zaafiyeti akla getirmektedir.
Yunanistan ile nüfus mübadelemiz
İlk örgütlü Rum göçü 9 Eylül 1922'de İzmir'in geri alınmasıyla başlamıştı. Bir Türk uçağı şehrin üzerine uçarak attığı bildirilerde, Yunan askerleri ve Rumların en geç bir ay içinde şehri terk etmeleri istenmişti. 8 Ekim'e kadar olan bir aylık sürede 300.000 Rum göç etmiştir.
Fransız konsolosunun eşi der ki:
“Anadolulular soğuğa, mahrumiyete, en kötü acılara kahramanca bir tevekkülle tahammül ediyorlar. Biri bir kolunu ve iki bacağını yitirmişti. Bedeni zavallı bir kütük... sadece şöyle diyordu: “Vatanımın, bacaklarıma ve kollarıma ihtiyacı vardı, ben de verdim.””
Reklam
158 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.