Bütün Eserleri 3

Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları

Ahmet Haşim

Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları Yorumları ve İncelemeleri

Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları yorumları ve incelemelerini, Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
111 syf.
·
Puan vermedi
Kitap içerisinde 30 deneme yer alan yaklaşık yüz yıl önce yazılmış bir eser. Okuması kolay olmayan bir kitap. Her ne kadar sayfa altlarında verilen açıklamalarla metin anlaşılır hale getirilmeye çalışılmışsa da ilerleyen sayfalarda tekrar aynı kelime ve cümle gruplarını görmek tekrardan neydi bunun anlamı dememize sebep oluyor. Denemelerin büyük çoğunluğu aynı düzeyde en sevdiğim şu diyebileceğim bir ölçekte denemeye rastlayamadım kitaba ismini veren deneme de dahil. Ama buna rağmen satır aralarında o dönemden bu döneme ışık tutabilecek ve felsefi anlamda insanı düşündürecek ve evet çok haklısın dedirtecek cümle birikimleri de mevcut. Keşke tarih denen örgüde çok ta uzun bir süre sayılmayacak bir sürede iki üç kuşak ötedeki atalarımızla aynı dili konuşup okuyabilseydik. Bu durum çok acı. Özellikle edebi dilde bukadar farklılık bana göre dilimizin de istila altında olduğu anlamına gelir.
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20201,426 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ahmet Haşim 'in şiirlerini beğenen çokta fıkraları bi değişik :)kadın düşmanlığı mı dersin köyü, köylüyü küçümseme mi dersin, sekülerizm propagandası mı dersin ne ararsan var.
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,426 okunma
Reklam
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Gurebahane-i Laklakan : 19. yy'da başta Leylekler olmak üzere göçmen türünden olan kuşların hastalanan ve bakımının yapıldığı ve bilinen ilk Hayvan Hastanemizin adı ve Ahmet Haşim; 29 kısa hikayeden oluşan bu eserinin ilk hikayesi ve adı. Hayatındaki unutulmaz anılarını anlatır gibi kaleme aldığı öyküler gazete ve dergilerde yayımlanan yazılarının toplamı olmasa da bir kısmı. Betimlemelerde şair yanı eşlik etmiş. Karakterlerin tanımı, yer mekanların eskiye 1920'li yıllara götürüyor. Yurdum insanını yâd etmek, Yurdumuzun nereden nereye dedirten eserin hikayelerini kesinlikle okumanızı öneririm. Binbir çeşit konuyu ele aldığı hikayelerden biri 'Yeni Bina' dan #alıntı Maziye ait şekillere fazla rağbetin şu Âhlakı vardır ki yaşayanları hayatlarından zevk almaz hale getirmekten başka gelecekten de ümitsiz bırakır. #türkedebiyatıklasikleri kesinlikle okunmalı.
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,426 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Gurabahane-i Laklakan
"Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden, Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak, Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak... Sular sarardı... Yüzün perde perde solmakta, Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta... Eğilmiş arza, kanar, muttasıl kanar güller, Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller, Sular mı yandı? Neden tunca benziyor
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,426 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Ahmet Haşim’in şiirlerinden çok daha açık , anlaşılır ve yalın bir dil kullandığı , estetik değer taşıyan , basmakalıptan uzak düz yazılarının da edebiyatımız için ne derece önemli olduğunu anlamak adına Haşim’in kaleminden çıkan , 29 yazının yer aldığı bu kıymetli eserin okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum ...
Gurebâhâne-i Laklakan
Gurebâhâne-i LaklakanAhmet Haşim · Karbon Yayınları · 20191,426 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Leylekler, Osmanlı Devleti zamanında halkın büyük önem verdiği ve özen gösterdiği hayvanlardı. Hatta leyleklerin geliş zamanlarında şehirlerde şenlikler düzenlenir insanlar bu şenliklerde günlerce eğlenirdi. Bursa halkı da tıpkı diğer şehirlerde olduğu gibi leyleklere özel ilgi gösterir, onların rahat rahat konaklamaları için elinden geleni yapardı. Eğer göç sırasında yaralanmış bir kuş varsa onu tedavi ederlerdi. Bunun için özel bir alanları bile vardı. Bursa’da Kapalıçarşı içindeki Haffaflar(Ayakkabıcılar) Çarşısı’nın meydanı yaralı leylekler bakım yeriydi. Hem sadece leylekler değil karga, baykuş gibi her türlü yaralı kuş buraya getirilerek tedavi edilmeye çalışılırdı. 19. yüzyılda Bursa’nın zengin Ermenilerinden biri olan Fransız Konsolosluğunda görevli Grégorie Bey, Haffaflar Çarşısı’ndan getirdiği birkaç yaralı leyleği tedavi etmiştir. Daha sonra bu leylekler için “Gurabahane-i Laklakan” adını verdiği bir hastane kurmuştur. Bu hastane leyleklerle birlikte birçok göçmen kuş türünün göç yolunda bulunmaktaydı. Böylelikle göç sırasında yaralanan kuşlar burada tedavi edebiliyorlardı ve bu kuşların tekrar göç yoluna katılmaları sağlanıyordu. Ahmet Haşimin kendine has eşsiz güzellikteki bu kitabını severek okudum.
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,426 okunma
Reklam
98 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.