2 Cilt Takım Tam Metin (İmam Nevevinin Kırk Hadis Şerhi)

Hadislerle İlim ve Hikmetler

İmam İbni Recep el-Hanbeli

Hadislerle İlim ve Hikmetler Hakkında

Hadislerle İlim ve Hikmetler konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Bizi İslam dinine ulaştıran insanların en hayırlısı olan Rasûlullahın (sav) sünneti ile bize ikramda bulunan kendisine itaate ve rızasını kazanmaya uygun işlerde muvaffak kılan Allaha hamd olsun. Salât ve selâm Allaha ve vahyine iman eden risaletini tebliğ eden emaneti yerine getiren ümmete nasihatte bulunan ümmî peygamber Muhammede (sav) onun âline seçkin ve hayırlı ashabına ve kıyamet gününe kadar onlara güzel bir şekilde uyanların üzerine olsun. Bu değerli ve büyük bir kitaptır; Rasûlullahın (sav) az söz ile birçok manayı kastettiği cevâmiul-kelîm olan sözlerinden alınmış elli (50) hadisin şerhini içermektedir. Bu özellik Allahın Rasûlüne (sav) özgü kıldığı hususlardandır. İmam Ebu Süleyman Hamd bin Muhammed bin İbrahim el-Hattâbî (ö. h. 388) Ğarîbul-Hadîs (1/64) adlı kitabında Rasûlullahın (sav) cevâmiul-kelîm olan sözlerinden bazılarına işaret etmiştir. O şöyle der: "Allah peygamberliğine yardımcı olması risaletine işaret etmesi Rasûlünü (sav) birçok ilmi çok az söz ile ifade etmesi için cevâmiul-kelîm sözlerle desteklemiştir. Böylece bu sözleri işiten kimselerin ezberlemesi ve anlaması kolay olacaktır. Rasûlullahın (sav) hadislerindeki cevâmiul-kelîm olan sözleri inceleyen kimse onları nitelendirebilmekten uzaktır. Ben onlardan bir takım örnekler verdim. Senin için o sözlerin arka planına işaret eden bir takım örnekler yazdım. Bunlardan biri dava ve hükümler konusundaki onun şu sözüdür: "Müminlerin kanları eşittir. En alt seviyedekinden de olsa emânlarını tanırlar. Başkalarına karşı onlar tek bir el gibidirler." Bir diğer hadisi şudur: "Emanet geri verilmeli; ödünç iade edilmeli ve borç ödenmelidir. Kefil de borçlu durumundadır." Çok az bir kelimeye sahip olan bu iki hadis canlar ve mallar konusundaki hükümlerin hepsini içermektedir. Cevâmiul-kelîm sözlerden biri de şudur: "Allahtan yakîn (kesin iman) ve âfiyet isteyin." Bu kapsayıcı tavsiye üzerinde düşündüğünde onun dünya ve âhiretin bütün hayırlarını kuşattığını görürsün. Nitekim âhirette en büyük mülk yakîn; dünyada en büyük mülk ise âfiyettir (sağlıktır). Yakîne sahip olmayan bütün itaat ve ibadetler boştur. Âfiyetin eşlik etmediği bütün nimetler de kederdir. Böylece vecizliğine ve kelimelerinin azlığına rağmen bu sözün ilk bölümü din diğer bölümü de dünya menfaatlerinin tamamını içermiş olmaktadır."
Çevirmen:
İshak Doğan
İshak Doğan
Türler:
Tahmini Okuma Süresi: 31 sa. 44 dk.Sayfa Sayısı: 1120Basım Tarihi: 2017Yayınevi: İtisam YayınlarıOrijinal Adı: Camiul-Ulum Vel-Hikem
ISBN: 9786059612050Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 67.7
Erkek% 32.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İmam İbni Recep el-Hanbeli
İmam İbni Recep el-HanbeliYazar · 25 kitap
Güvenilir hüccet muhaddis Zeynüddin Ebu-l Ferec Abdurrahman b. Şihabüddin Ahmet b. Recep el-Hanbelî el- Bağdadî. Rebiülevvel ayı, 736 hicri yılında Bağdat'ta doğdu. Daha sonra Şam'da ikamet etti. 744 h. yılında babası (rh.a) ile birlikte Bağdat'tan Şam'a gitti. Orada Muhammed b. İsmail b. İbrahim b. el-Habbaz, İbrahim b. Davut el-Attâr ve diğer bazı alimlerden ders aldı. 795 yılının recep ayında vefat etmiştir. İlim ve takva ehli arasında yetişti. Dedesi Recep hadis ve kıraat alimi idi. Babus sağir kabristanlığından şeyh Ebul Ferec Abdul vahid bin Muhammed Şirazi’nin yakınına defnedildi. Mısır'da ise Sadrüddin Ebi-l Feth el-Meydumî ve Ebul Harem el-Kalansî ve diğer bazı alimlerden de ders aldı. İlim tahsilini o kadar ilerletti ki, hadis ilmini isim isim ricalleri, remz ve şahsiyetleriyle beraber bütün detaylarına kadar öğrendi. Öyle ki, asrının zâhid ve muttaki bir alimi oldu. Hatta Şam'da Hanbelî fıkhının ortaya çıkışına ve yayılmasına büyük katkısı oldu. İlimde Yetişmesi, Asrı ve Özellikleri İbni Receb köklü, ilmi, fıkhi hadisçi bir aile ortamında yetişti. Akidede, fıkıh, usul, hadis, edeb, tarih ve zühdde büyük alimlerin elinde yetişti ve bu dallarda sivrildi, şeyhlerinin üstüne çıktı, ilmi şahsiyeti eşsiz eserleriyle ayrılmıştır, yenilikçi, tenkidçi ve tahkikçiydi. Babasıyla ilim için çok seyahatlar yaptı, şeyhlerle karşılaştı ve bu şeyhler kendisine icazet verdiler, derslerini Dimeşk’taki (Şam) büyük Emevi camisinde verdi. Hicri sekizinci yüzyılda yaşadı. Haçlı, Tatar ve Moğol harblerinden hemen sonra davetçi, ıslahçı, güvenilir öğütçü örneğiydi. Allaha davette, ümmetin ıslahında hikmet ve güzel öğütlerle selefin edebini üstlenmişti. İrşada, öğretmeye, geri kalmışlığı sünnetten uzaklaşmayı ve cehaleti kovma hususunda, seçkin, islami, ilmi şeylere tabsi olan öğrenciler yetiştirme hususunda çok hırslıydı. O ahlakıyla, takvasıyla ihlas, dil iffeti , ilmi güvenirliği, tam bir edeble düzeltmede dikkatıyla, tevazusuyla, kin etmemesiyle apayrıydı. İlmi, ameli ve iyilikte bulunmayı severdi. Akidesi selefi idi, diğerlerine kuvvetli tesir ederdi. Bu kendi ve talebelerinin kitablarından anlaşılıyor. Mesela öğrencisinin “Zeynüddin ve bakiyyetüsselef ve nasihul müslimin” isimli, kitabı, ve hadis şerhleri ve ihlas suresinin tefsiri gibi. Zehebi O’ndan dolayı şöyle dedi: “Şeyhimiz dünyada makamları terkeden, zahid, salih alimlerden biriydi, çünkü acıda olsa hakkı söylüyordu”