Hammurabi Sözleri ve Alıntıları

Hammurabi sözleri ve alıntılarını, Hammurabi kitap alıntılarını, Hammurabi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hammurabi Kanunları
Hammurabi'nin kanunlarının en meşhur kuralı, "göze göz, dişe diş" olarak bilinir ve Tevrat'ta da aynen geçer. Başkasını fiziksel olarak yaralayan kişi, aynı şekilde cezalandırılır: "Eğer bir adam, bir adamın oğlunun gözünü kör ederse, onun gözünü de kör edeceklerdir. Eğer bir adamın kemiğini kırarsa, kemiğini kıracaklardır." Bu durum ihmal vakaları için de geçerlidir: "Eğer bir mimar, bir adama ev yapıp, yapıtını sağlam yapmazsa ve yaptığı ev çöküp, evin sahibinin ölümüne sebep olursa, o mimar öldürülecektir. Eğer evin sahibinin oğlunun ölümüne sebep olursa, o mimarı oğlu öldürülecektir." Ama bu kural, o kadar da basit değildir, çünkü kurbanın ve suçlunun sosyal konumları da hesaba katılmaktadır. Ancak ikisi eşit konumdaysa ceza ile suç aynı olur. Fiziksel yaralanmalarla ilgili liste şöyle devam eder: "Eğer bir adam bir muşkenum'un (secde eden -bir kuruma bağımlılığı ifade eder) gözünü kör eder veya kemiğini kırarsa, bir Mana gümüş ödeyecektir. Eğer bir adamın kölesinin gözünü kör eder veya kemiğini kırarsa, fiyatının yarısını ödeyecektir." Diğer yandan: "Eğer bir adam, kendinden daha büyük (üstün) olan bir kimsenin yanağına vurursa sığır kuyruğundan bir kamçı ile kalabalığın önünde 60 defa kırbaçlanacaktır." Demek bu cezalar ancak taraflar sosyal bakımdan eşit olduğunda eşit oluyordu. Aksi takdirde sosyal farkın durumuna göre daha sert ya da daha yumuşak olabiliyordu.
Sayfa 100Kitabı okudu
sosyal eşitlik yoksa adalette yoktur
Eğer bir adam, kendinden daha büyük (üstün) olan bir kimsenin yanağına vurursa, sığır kuyruğundan bir kamçı ile kalabalığın önünde 60 defa kırbaçlanacaktır.
Sayfa 101 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hammurabi, M.Ö. 1792'de Babil Kralı oldu. Tahta çıktığında epeyce genç olmalı, çünkü kırk üç yıl boyunca tahtta kaldı; ama kral olduğunda onlarında mıydı, yirmilerinde miydi, otuzlarında mıydı bilmiyoruz. O zamanlar yaşam süresi şimdikinden daha kısaydı, ama bazı kişilerin yetmişine kadar yaşamış olduğu biliniyor ve büyük ihtimalle Hammurabi de bunlardan biriydi.
Hiçbir kral tek başına gerçekten güçlü değildir
Hit şehri, Mari ile Babil arasındaki sınırda bulunuyordu ve Hammurabi' nin gemilerini kalafatlamak için ihtiyaç duyduğu zift bakımından zengindi. Öte yandan Mari için de Hit' in tamamen farklı bir konuda önemi vardı: Özel bir adli faaliyet olan nehir sınavı, bu şehirde gerçekleştiriliyordu. İhanet ve büyücülük dahil çeşitli suçlamalar yöneltti yan ya da bir mülk üzerinde hak iddia eden taraflar, Fırat'a götürülerek beyanlarının geçerliği test ediliyordu. Nehir, ilahi yargıç kabul ediliyordu. Suçlanan ya da iddiada bulunan kişi, beyanının doğruluğu üzerine yemin ediyordu ve bir ya da birden fazla kişi (bunun illaki suçlanan ya da iddiada bulunan olması gerekmiyordu, genelde bunu onların yerine başkası yapıyordu) Nehrin kararını anlamak için suya atlıyordu. Suya atlayana zor bir görev veriliyordu. mesela bir değirmen taşını nehrin karşı yakasına geçirmesi ya da belli bir mesafeyi suyun altından yüzmesi gerekiyordu. Suya atılan kişi erken çıkarsa ya da boğulursa yeminin sahte olduğuna hükmediliyordu.
Sayfa 66 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Hiçbir kral tek başına gerçekten güçlü değildir.
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
160 öğeden 161 ile 160 arasındakiler gösteriliyor.