Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kapatılan İnsan

Hapishane Çağı

Işık Ergüden

Hapishane Çağı Gönderileri

Hapishane Çağı kitaplarını, Hapishane Çağı sözleri ve alıntılarını, Hapishane Çağı yazarlarını, Hapishane Çağı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
sonuçta her kitap “yakın” olana, “yara kardeşi” ne hitap eder.
Sayfa 9
"Sıradan tüketici"ye en kolay ulaşan, onun en kolay alımlayıp algılayabildigi gerçek, yalanın ve aptallığın da kendisi çoğu zaman. Hele ki söz konusu edilen hapishaneyse; tamamen kapalı, içinde neler yaşandığını dışardaki kimsenin bilemeyeceği, ancak resmi yalanların aktarılabileceği bir ortamsa; "suç" ve "güvenlik gibi fobileştirilmiş kavramlar üzerinde oynanıyorsa, yalanın ve dehşetin boyutları iyice katmerlenir.
Reklam
Artık cuntanın olmadığı sözümona demokratik bir ülkenin gazeteci ve televizyoncularının alkış ve destekleriyle düzenlenmiş bir katliamın sorumluluğundan kim sıyırılabilir ki?
Ama yazmak ile zamana ve mekâna mesafe koymak, tersi bir ilişkiyi de barındırır. Bir alegoriyle ifade edersek, yuvarlak bir dünyada yaşıyor olmanın sonucu, zaman ve mekân değirmi bir nitelik kazanabilir ve geçmiş (geçmişteki mekân) uzaklaştıkça yakınlaşılan (netleşen) bir boyut edinebilir ve anakroni, gerçekdışı bir senkroniyle "şimdi ve burada" işlemeye başlayabilir…
Tan barbara le sugeridad como el delito. Tutsaklık suçun kendisi kadar barbarcadır.
Reklam
180 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Her yaşantı, her acı tekildir, değiş tokuş edilemez ve tümeldir. İnsanın yersizyurtsuzlaşmasından yazının yersizyurtsuzlaşmasına. Yazı nerede yazılır? Örneğin Felluce’de, bombaların ve kurşunların ortasında, arasında, yazı? Tarih boyunca kuşatılmış şehirlerde yazı? Gündelik akışın bozulduğu, kesintiye uğradığında, kuşatma altındaki yerlerde yazı?
Hapishane Çağı
Hapishane ÇağıIşık Ergüden · Sel Yayıncılık · 201767 okunma
SON.
Dışarıya çıkılan ilk anda, ilk günlerde de birden o düzenin dağılı vermesinin şoku yaşanır: Ne olacak şimdi? Nereye gitsem? Nerede otursam, ne yapsam? Zamanın içerde ve dışarda aynı akmaması, hapishanenin en temel deneyimlerinden biri olmalı.
Hapishanedeki hiyerarşi ve disiplin askeriyeden örnek ise hücre sistemi de manastırın, çile hücresinin örneği olmalıdır.
Yani hapishanedesin ama bunun farkında değilsin
Tüm diğer mekânlar –ev, okul, kışla, fabrika, ibadethane– insanın günün belli saatlerinde içinde bulunduğu, sonra dışına çıktığı, başka mekânlarda başka ilişkiler yaşadığı yerlerken, bunların tek istisnası olan hapishane, belirli veya belirsiz bir süre boyunca tüm yirmi dört saatlerin aynı mekânda ve muhtemelen aynı –seçilmemiş– insanlarla geçirildiği tek kurumdur.
Reklam
Kurban” anonimleştirilmiş –“terörist”, “katil”, “çocuk katili”, “tecavüzcü”ya da şeyleştirilmiştir, işkenceci kendini ahlaki bakımdan rahat ve haklı hissedebilir, sürü sağduyusu içinde davranır; şiddet, kişilik özelliğinden ziyade toplumsal ilişkilerin, “siyasal aklın” sonucudur.
Hapishanenin idari örgütlenmesi, ordu-kışla örgütlenme ve hiyerarşisine benzer. İşeyiş, ast-üst ilişkisi emir-komuta zincirine uygun olarak sürer.
Kışla, manastır, okul ve fabrika gibi katı modellerle koşut tasarlanmış olan modern hapishanede kapatılanların gündelik yaşamı, çalışma, eğitim, ibadet, havalandırma gibi faaliyetleri düzenleyen bir yönetmelik çerçevesinde şekillendirilmiştir.
Bu nedenle, kapitalizmin varlığı açısından olmazsa olmaz kurumlardan biridir hapishane.
154 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.