Hapsedilmiş Kadın

Sıralamalar

Fakat Giséle Bu Derin Bir Tutku
2021 20. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2021 21:05
Gisele Halimi... Varlığından bu kadar geç haberdar olduğum için kendimi paraladığım harika bir kadın. 1900'lerin Arabistan'ında 16 yaşından beri başkaldıran bir kadın. (Altını çiziyorum Arabistan.) İlk başkaldırısı 16 yaşında evlenmesi istendiğinde oluyor. Yaş aldıkça bu başkaldırının konusu kadının toplumdaki yeri, iş yerinde kadın erkek eşitliği ve kürtaj hakkı gibi konulara kayıyor. Ki kaymalı zaten, bunları konuşmamız lazım. Yalnızca sosyolojik ve ekonomik anlamda değil, dinsel anlamda da kadınlar neden aşağıda görülüyor bunu anlatmaya çalışıyor. Tabii bunu yaparken Freud gibi düşünürlere(!) de geçirmeyi biliyor. Kürtaj olduğu için davalara maruz kalan alt sınıf kadınların hayatlarını görüyoruz Gisele sayesinde. Özellikle Bobigny gibi efsane bir davayı, davada rol oynamış bir kadın avukatın perspektifinden, okumak tüylerimi diken diken etti. Bu kitabı okumadan önce kürtaj hakkında çok düşünmemiştim ama Gisele'in savunması  ("Annelik  hakkında fazla bir şey bilmiyordum ama çok önemli olduğunun  bilincindeydim. O kadar ki, insan mutlaka sorumlu bir seçim  sonucunda anne olmalıydı. Anneliğin tesadüfe bağlı olması  kabul edilemezdi.") her kesimden insanın fikrini değiştirmeye yetecektir diyorum. Ayrıca kitabın genel hattı kürtaj olsa da Gisele feminizmi çok kısa bir şekilde özetlemiş. Örneğin yoldan geçen ve her an telefonunu çıkar diyebilecek bir amcaya feminizm ne demek diye sorsanız size büyük ihtimalle erkek düşmanlığı der. Ama Gisele'in verdiği örnekle şu şekildedir: Eğer yardıma ihtiyacı olan bir kadın varsa öncelikle yardım edilmesi gereken konu belirlenir. Biz buna para diyelim. Feminizm burada şunu savunur "Ben bu kadına para veremem çünkü bu kadın güçsüz değil, kendi parasını kazanabilir. Benim yapabileceğim şey bu kadına iş bulmasında yardımcı olmaktır."
Puan vermedi·208 syf.·
2024 546. kitabı
"Şunu belirteyim ki ''kadınların kurtarılması" değil, ''kadınların kendi kendini kurtarması" demek daha doğru olur. Çünkü kurtuluşun kadınların kendi eseri olması çok önemli. (S:164) Hapsedilmiş Kadın Kadın hangı coğrafyada olursa olsun, eğitimli eğitimsiz fark etmiyorçilr eziyet çekiyorbu çok üzücü Hayatun gerçeklerıni böylesı olağan akışında okuta aktaran yazar Gisele Halimi Avukat feminist aktivist yazar gisele "Kendimi tanıtayım: Eve kapatılmış, siyasal karar mekanizmasından uzak, cinselliği yadsınmış, kültür ve kitle iletişim araçları tarafından şartlanmış olan kadınım ben. Hapsedilmiş Kadın.. Sorular cevaplar ve sorunlar Gisele Halimi Kadınların devrimi mi; kadınların öncülüğünde bir devrim mi? Kadınların kurtuluşu mu; kadınların öncülüğünde erkeklerin de kurtuluşu mu?" Gisele Halimi soruyor, yanıt arıyor; kadın hareketinin hukuki ve politik öncü eylemlerinde etkin olarak yer alışını kimileyin roman tadında ve sürükleyici bir kurguyla dile getirdiği bu kitabını ve kendini şöyle tanıtıyor: "Kadınların durumunu, her şey birbirine karıştığı, takılıp başarısızlığa uğradığı ve sonunda rahatsız edici olduğu için bir aysberge benzettim. Görünmeyen, söylenmeyen şeylere kadar uzanıyor bunlar. Su altında kalmış köklere: Kültüre, yaratmaya, aileye, aşka ve nihayet erkeğe dek. Temel ve üstü kapalı bir sürü ilişki. Bu kitapta çocukluğumu ve kadın olmayı öğrenişimi anlatarak kadınlara -özellikle aralarında en güçsüz olanlarına- şunu söylemek istedim: Bilinç doğduğu zaman zayıflık güce dönüşür ve bu bilinçli güçten erişkin kadın doğmalıdır.". Kadınların kadınca değer gördüğü güzel yarınlara..!!
Siyaset & Politika
2022 47. kitabı
Hapsedilmiş Kadın- Gisèle Halimi Kadın mücadelelerinin başında ismine değinmeden geçilmeyecek bir yazar, avukat, savaşçı, devrimci .... Gerçek bir savaşın varoluş mücadelesi. Halimi, kendi yaşamından başlayarak Kadın olmanın tüm zorluklarına rağmen verdiği tüm çırpınışları ve bu çırpınışların içinde gücünü hissettiriyor bizlere. Bu güç bir Kadın olarak gurur verirken yaşadığı her anın dile kolay bir anlatımı var aslında. Ben olsam ne kadarını başarabilirdim o tarihlerde diye düşünmeden edemedim kitabı okurken. 1920 yasası ve ilgili dönemde yasak olan kürtaj mantığı.  Bobigny davası ve Marie-Claire'nin yaşadıkları ile mahkeme salonlarında kazanılan zaferin seslenişi. Bu seslenişte bize anlatılmak istenen yaşam ise ders niteliginde . Ekim 1990 baskısı benim okuduğum kitap. Bir iz bırakmış ve bırakılan iz o denli değerli ve mühim ki. Su altında kalmış köklere kadar uzanan bu eseri okumayanlara tavsiye ederim. Alıntılardan  paylaşıyorum biraz da Yapılacak tek şey başarısızlığı ortadan kaldırmak,  unutkanlığı gidermek, yanlışları engellemektir. Bilim, ilerleme ve hümanizm bu değil midir? Syf 112   Bobigny davası çocuk aldırmanın ilk ve tek "politik " davasıdır. Syf 74 Kendi hakkımda karar verme hakkım vardır. Syf 70 Bilgi, öngörme ve sakınma olanağını verir. Syf 67 Baskılar bir araya gelince insan onları birbirinden ayıramıyor. Ne verilen savaşları,  ne de biriken haksızlıkların ezici anılarını "kesip" ayrı ayrı düşünebiliyor. Syf 64 Sözcükler hiç bir zaman masum değildirler. Bir ideolojiyi, zihniyeti dile getirirler. Syf 56 Bilinç doğduğu zaman zayıflık güce dönüşür ve bu bilinçli güçten erişkin kadın doğmalıdır.  Syf 13 Ve Simone de Beauvoir'in bomba etkisi sözü ile kapatalım derim. " Bir insan, kadın doğmaz; kadın olur...." ️️️ Sayfa sayısı 206 Kitabı