Sultan II Abdülhamit'in Oğlu Abdulkadir Efendi'nin Eşinin Hatıraları

4 Şubat 2026
Timaş Yayınları

2026 17. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 20:49
Sultan II. Abdülhamid’in oğlu Şehzade Abdülkadir Efendi’nin, sarayın onayını almadan evlendiği Macide Mustafa’nın kaleminden bir hayat hikâyesi… Hanedan sürgünü, aile içi çatışmalar ve bir kadının gözünden Osmanlı İmparatorluğun’un son yıllarına tanıklık etmek isteyenler için oldukça ilgi çekici bir hatırat. Ancak kitap ilerledikçe insanın en çok dikkatini çeken şeylerden biri de Abdülkadir Efendi’nin karakteri oluyor. Tarihin tozlu sayfalarında bir şehzade olarak anılsa da Macide Hanım’ın anlattıkları pek de parlak bir tablo çizmiyor. Eşini aç bırakması, şiddet uygulaması, sadakatsiz davranışları ve sorumsuz tavırları okurken zaman zaman insanı gerçekten sinirlendiriyor. Harem hayatından ziyade saray görkeminin arkasındaki kırgınlıklar, hayal kırıklıkları ve mücadeleler öne çıkıyor. Macide Hanım, çocuk yaşta büyük umutlarla girdiği bu evlilikte beklediği huzuru bulamadığını, hanedan gelini olmanın dışarıdan göründüğü kadar kolay olmadığını samimi bir dille aktarıyor. Özellikle sürgün yıllarında yaşanan maddi sıkıntılar, yalnızlık ve belirsizlik, bir zamanlar imparatorluğu yöneten ailenin nasıl zor şartlarla karşı karşıya kaldığını gözler önüne seriyor. Tarihi kitapları okumaktan korkuyorsanız bu kitap tam size göre, akıcı bir şekilde okuyacağınıza eminim. Hasret ve Elemlerim
2026 27. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2026 00:00
2. Abdülhamit'in en ele avucu sığmaz oğlu Abdulkadir Efendi'nin eşi Macide hanımın hatırlarını içeren aslında ilk Macaristanta Macarca yayınlanan sonradan Türkçe'ye çevrilen kitaptır. Kitap Macide hanımın hayatını açıkça kendi bakış açısıyla yazmış sıklıkla Abdülkadir Efendiye bu kadar da olmaz yok artık daha neler minvalinde düşünceler sunmamızı sağlıyor. Ama bu kitapta saray entirikalarını inceliyoruz demek çok mantıksız bence Macide hanım hiç sarayda yaşamamış Sultan Abdülhamit'i bir kez görmüş kayınvalidesi Bidar Sultan'ı bile ilk oğlu doğduktan bir süre sonra görmüştür.( Sultan Abdülhamit de Bidar Sultan da Macide hanım evlenmezden çok önce oğulları Abdülkadir Efendi ile görüşmeyi kesmiştir) Kitap bence genelde Abdülkadir Efendi'nin kişilik sorunları, eş ve aile babası olmayı bilmemesi, narsist kişiliği ve kadınlara karşı bitmek bilmeyen iştahının anlatıldığı anılardır.
Hasret ve Elemlerim
2026 36. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2026 14:10
‘Ah Abdulkadir’ demekten kendimi alamadım… Son dönem Osmanlı hanedan üyeleri hakkında bilgi edinmek isteyenlere tavsiyemdir. Macide Hanım kendi anılarını kaleme dökmüş ve bu kitap için “hayatımın romanıdır” der. Hatta bu hatıratın filme geçirilmesi ve başrolünü oynaması için de teklif aldığı söylenir. Neler yaşamamıştır ki Macide Hanım… Sorumsuz, bencil, hovarda bir şehzadenin eşi olmak onun bu hayattaki en büyük sınavı olmuştur.
Tarih
2026 1. kitabı
Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın oğullarından Şehzade Abdülkadir Efendi'nin eşi Macide Mustafa'nın kaleme aldığı ve ilk olarak Macaristan'da yayınlanan Hatıraları, orijinal metine bağlı kalınarak "Hasret ve Elemlerim" ismiyle yayınlanmış... Macide Mustafa'nın çileli hayat serüvenini kaleme aldığı hatırat, yaşanan onca zorluğu ve Abdülkadir Efendi'nin "bu kadar da olmaz" dedirterek okuyucuyu sinir krizine sokacak yaşam biçimini gün yüzüne çıkarması yönüyle bir dönemi günümüze yansıtsa da içerisindeki harem ve saray ile ilgili bazı ifadelerin tarihi kaynaklar ışığında mukayese edilerek dikkate alınması gerekmektedir. Sonuçta her ne kadar hanedana gelin olmuş olsa da hayatında Sultan Abdülhamid'i bir iki defa görme imkânı bulmuş ve sarayda yaşamamış bir kişinin bu hayat ile ilgili ifade ettikleri bizzat birinci elden edinilmiş bir bilgi gibi değerlendirilmemelidir. Bu arada kitabın reklamı ve arka kapak içeriğini incelediğim de farklı beklentiler içerisine girmiştim ama kitabı okuyunca beklentilerimi karşılamaması hayal kırıklığı oldu.
Tarih
Hasret ve ElemlerimMacide Mustafa · Timaş Yayınları · 202611 okunma
En sevdiğim, harika harika... Saray dedikoduları.
2026 23. kitabı
Daha önce Macide Mustafa'nin orijinal yani Macar diliyle yazılmış hatiratini araştırma fırsatım olmuştu. Sonra Türkçeye cevrilecegini duyunca ilk işim hemen alıp okumak oldu. Gerek şehzade gerek anılarda yaşananlar yabancı olmadığım konular. Çünkü şehzadeye dair son zamanlarda çıkan hatirati, biyografisi ve diğer eşi ve çevresinin anılarında yazanlardan olayları biliyordum. Yani kısmı olsa da karşılaştırmalı bir okuma yapmış oldum. Ama her şeyden önemlisi macide hanımın hatiratini okurken dikkat edilecek ana husus bu kitabın neden niçin yazıldığı nasıl bir müdahaleden geçtiği... sürgün yıllarında parasiz kalan Macide Hanıma Macar bir dostu anılarını yazmasını söylüyor -ki batının gözünde özellikle harem konulu yayınlar çok satanlar arasında o dönemlerde de- bundan yola çıkarak bir hatirat yazılıyor. Ki o dönemler de Şehzadeyle şiddetli bir şekilde bir ayrilma yaşamışlar bu Macar basınına da yansımış suçlamalar iftiralar hırla gidiyor.. Bu hatırat da onun bir yansıması Ben diğer okuduğum hatıratlarla biyografilerle karşılaştırdığımda kitaba %65 oranında bir doğruluk Payı verebilirim ama diğer hususlarda daha da araştırılması ya da gerçekliğinden şüphe duyulması gereken konular var çünkü ne kadar da Macide Mustafa'nın hatıratı olsa da bu hatıratı yazmasını söyleyen Macar dostunun müdahalesi olduğunu Hatta belki de eklemeler yapması gerektiğini,söylediğini düşünüyorum.. Hatta kendisi de eklemeler yapmış olabilir.. Yani her konu mukayeseye muhtaç... Şuan yeni çıkan Ali Akyıldız'ın Şehzade Abdülkadir Efendinin hayatını anlatan eseri sipariş verdim. Onu okuduğumda daha da anlaşılır olacak. Yine YKY dan birkaç sene önce çıkan Abdülkadir Efendinin kismi anilar ve biyografisi -Budapeşte'de Bir Osmanlı şehzadesi- ve Abdülkadir Efendinin diğer eşinin Mislimelek hanimin anıları