Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Canlılar Bilimi Felsefesi - Evrim ve Ötesi

Hayatın Anatomisi

Ş. Teoman Duralı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Özbilinci ile insan zamanaşkındır. Demek ki varoluşu yoluyla varlığını bilir ve ölümü düşünür. İnsan muzdarip bir varlıktır.
Gerek bilimde gerekse bilim dışı alanlarda, doğrular, hiçbir vakit bir indirgemeci görüşün tekelinde bulunmaz .
Sayfa 129
Reklam
Gerçekten de hayret eden, bilgisizliğinin farkına varır.
Sayfa 46
Gerek bilinç gerekse özbilinç, aklın idaresi ile kılavuzluğunda zihin etkinliğidir. Akıl varlığı olmayan yaratıkta bilinç, hele hele özbilinç bulunmaz. Hayvan duyuları aracılığıyla kendinin buradalığı ile bu andalığının farkındadır. Özbilinci ile insan zamanaşkındır. Demek ki varoluşu yoluyla varlığını bilir ve ölümü düşünür. İnsan muzdarip bir varlıktır.
Düşünülemezlik, hiçliktir. Lakin düşünülmezliği düşünmediğimizden, dolayısıyla bilemediğimizden, ' hiçlik'ten bahsedemeyiz. Sadece diyalektik mantık akışının son merhalesinde ' varlik'ın zıddı olarak görülebilir.
Sayfa 353
- " (...) İnsanlar, göğün değişen durumlarına, oluşlara, kısacası tüm kâinata hayretle baktılar. İşte, bu hayret, şu hayran bırakan oluşlar, felsefe yapma gereğini doğurdu. Gerçekten de hayret eden, bilgisizliğinin farkına varır..." [Aristoteles, Metafizik]
Dergah yayınları
Reklam
“Hâlis insan, geçmişini duyup düşünen, aslını esâsını özleyen, bundan dolayı özlerini arayan, araştıran varlıktır. Şimdiburadaolmayan bir duruma, değere, olaya akıl yoran aşkın akıl varlığıdır.”
İstanbul: Dergah: 2020, s.352
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.