Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern Zamanda Kendini Bulmak

Hayatın Satır Araları

Mahmud Erol Kılıç

Hayatın Satır Araları Sözleri ve Alıntıları

Hayatın Satır Araları sözleri ve alıntılarını, Hayatın Satır Araları kitap alıntılarını, Hayatın Satır Araları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çağdaş insanın ayırıcı Özelliği nedir !
Araçlara daha çok sahip olmak! Modern insan, maddi imkanlar üzerinden kendini var hisseder, ne kadar güçlü ise, ne kadar şeye sahipse o kadar vardır. "Sahip olduğun kadar varsın!" denmiştir kendisine, o da sahip olmaya çalışmıştır sadece. En sonunda da üretimden düştükleri için değersizleşen, bakıma muhtaç oldukları için de hayatın dışına itilen yaşlı bir nüfus, posa.
Tasavvuf
Tasavvuf, bütüncül bir bakıştır; dışlamaktan çok içselleştirir. Varlığı parçalayarak okumaz, onu bütün halinde görür. Bir "bir"leme halidir tasavvuf. Sadece varlıkla sınırlı bir hassasiyet değil bu, hayatı da böyle algılar; cümle varlığın bir'liğine inanır.
Reklam
Ait olduğu yer, ana vatanı; insanın özgürlük alanıdır. Gurbet ve taşra, özgürlük yeri değil. İnsan ancak ana vatanında özgür ve güvende olur. Ana vatanı neresidir insanın? Peygamber Efendimiz (sav), "Vatan sevgisi imandandır,” diyor. Vatan, ana vatan, insanın geldiği yerdir. Allah, “Ben sizi Kendi Suretimden yarattım,” diye buyuruyor. Meşhur bir hakikattir: “Kendini bilen, Rabbini bilir.” Demek ki; asıl, ana vatan Allah'tır. İnsan kendini bildiğinde, Allah’ı bilmiş olur. Allah’ı bildiğinde onu bağlayan bağlardan kurtulur, böylelikle özgür olur. Dünyadan, mülkten, iktidar arzusundan, şehvetten özgürleşme...
Sayfa 155Kitabı okudu
"Yılda bir gün kurban keserler halk-ı âlem îyd için Dem bu dem sâat be sâat men senin kurbanınam"
Sayfa 137 - SufiKitabı okudu
Hayat, birinin eksiğini diğerinin tamamladığı esası üzerinde devam eder. Su yatağında (toprağında) akar! Suyun toprağa ihtiyacı vardır, toprağın da suya. Suyu ateşe serdiğinizde ateş söner, su da buharlaşır. Dolayısıyla astrolojik olarak su mizaçlı biri toprak kıvamlı birine denktir. Önemli olan, bir araya gelindiğinde hayatı karşılayabilme becerisini gösterebilmektir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Ehl-i irfan olanlar derler ki, "Yezid'e lanet okumakla vakit geçireceğine Hüseyin'e rahmet oku."
Sayfa 129 - SufiKitabı okudu
Reklam
" Taç marifet tacıdır, sanma gayri taç ola Taklit ile tok olan hakikatte aç ola.." (Sunullah Gaybî)
Form ruh için vardır, asla ruhun önüne geçmemelidir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Osmanlı irfan kültüründe daha çok Melâmîlerin mezar taşlan manidardır. Bu mezarlarda, Elif gibi dimdik duran mezar taşında “Hüve'l-Baki” yazısından başka işaret bulunmaz. Ad, ünvan vs. hiçbir şey yazmaz. “Bî ser u pâ” yani başsız ayaksız mezar taşlarıdır bunlar.
Sayfa 123Kitabı okudu
Biz çocuğun dünyaya gelişini doğum olarak karşılarken, o bunu ölüm olarak görüyor olamaz mı?
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
Yaratılışımız bir aşk hikâyesidir. Allah'tan geldik, O'ndan aynldık. Dünyadaki hayatımız bir ayrılık hikâyesi olduğundan, aşk, aslımıza olan özlem ve onunla bütünleşme çabası manasına gelir. Bir anlamda kendimize/bütünlüğümüze sevgidir aşk. Aslımız olan Allah'a yönelimimiz, “başkası” veya “öteki”ne sevgi değil, kendimizedir. Ve bu, öğrenilen bir şey değil; tabiatımızda bulunuyor. Aşk verili bir şey değil, doğarken sahip olduğumuz ilâhî bir meleke...
Haram üzere yaşayarak helal bir kazanç elde edemeyiz.
Sayfa 114Kitabı okudu
İnsanın ruhi ve maddi olmak üzere iki tarihi var. Ruhi gelişimine dikey, maddi gelişimine ise yatay tarih denir. Sikey tarih veyahur enfüsi tarih, insanın manevi olarak tekâmülüne işaret eder; yatay tarih ise onun bu tecrübeyi yaşayacağı doğum ve ölüm arasında verdiği vesikalık fotoğrafı gösterir.
Hz. Mevlânâ'ya, "Bu şiirleri nasıl söylüyorsun?" diye sormuşlar. "Ben ol, bilirsin!" diye cevap vermiş.
Sayfa 166 - "Ben", nasıl bir benKitabı okudu
600 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.