2017
Ağustos 2012
Profil Kitap

2024 106. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2024 07:20
Yazar Hayyam’ ı anlatırken o zamanın siyasi şartlarını da göz önüne alarak anlatmış. Hayyam ‘ ın kendi çalışmaları, hayatı ve iki dostu arasındaki düşünce dalgaları onu üzüntüye, ölümü düşünmeye aynı zamanda bilime yöneltmiş. Kitabı okumadan önce biraz Hayyam hakkında bilgi sahibi olmak okumanızı kolaylaştıracaktır. Merakımı dinç tuttu
HayyamSadık Yalsızuçanlar · Profil Kitap · 2017119 okunma
2021 9. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2021 20:55
Ömer Hayyam'ın aşka, şaraba, sevgiliye yüklediği anlamlar, kafasında dolanan matematiksel düşünceler ve şiir... Bize hep anlatılan meyhanelerden çıkmayan adam profilinin dışında Yaratıcı aşkıyla sarhoş olmuş bir Hayyam anlatılıyor. "Konuşan diller, susan kalplerin yok oluşlarındandı."
2018 8. kitabı
Timaş Yayınlarından çıkan Sadık Yalsızuçanlar’ın kalem aldığı Hayyam eseri toplamda 144 sayfa ve 52 bölümden oluşuyor. Hayyam’ı hemen hepimiz biliriz zaten, sözleri geçmişten günümüze ezber olmuş dönemin en dâhisi ve en aykırı söz söyleyeni olarak kabul edilir. Kendisi her ne kadar şarapla özdeşleştirilmiş olsa da o bu durumun başkaları tarafından nasıl göründüğünü pek önemsemez. Ömrü hayatın da hiç şarap içmemiş bu zat, bilinmeyeni çözmenin sarhoşluğunu anlatır aslın da ve der ki “ biz sarhoşken henüz üzüm yaratılmamıştır”. Kitabın asıl konusuna gelirsek; üç medrese arkadaşı olan Hasan Sabbah, Nizam’ül Mülk ve Hayyam çocuklarında ki eğitimlerinden başlayan ve hayatları son bulana dek aralarında ki arkadaşlığın ne boyutlara taşındığının kısa bir anlatısı gibi. Hasan Sabbah’ın dönemin sultanına karşı gelip Alamut’a iltica ettiğini ve orada nasıl büyüdüğünü, Nizam’ın ise sultanın veziri olmayı tercih edip aralarında ki dostluğun nasıl bir kelle düşmanlığına dönüştüğünü Hayyam’ın sözlerinden bir masal tınısında okuyorsunuz. Aslına bakarsanız kitabın beni cezbeden yanı yazarın kendi deyimiyle Hayyam’ın “hiç” olma yolunda “şey”e uzanan yolculuğuna tanıklık ederken yazdığı eşsiz rubaileri. Dönemin aynı zaman da hem matematik dehası, hem astronomu, hem de şairi konumunda olan Hayyam sultana yakınlığı ile de herkesin ilgi odağı.. Sevgili Dost’umun okumam için mektuplarına yoldaşlık etsin diye yolladığı bu eser benim gibi şiire gönül vermiş insanlara verilecek en güzel hediye sanırım :) Sizlerde yoğun içerikli kitaplar arasında boğulduğunuzu düşünüyorsanız böyle hafif ve akılda kalıcı hikayeleriyle sözleriyle size kısa bir düşünme molası sağlayan bu eseri okumanızı tavsiye edebilirim..
2020 10. kitabı
Okunma: 06 Mart 2020 20:18
Medeniyetimizin önemli simalarından olan Ömer Hayyam'ı anlatan fazla hacimli olmayan bir kitap. Kitaba "Hayyam" ismi verilmesine rağmen çocukluk arkadaşı oldukları iddia edilen Hasan Sabbah ve Nizamülmülk de ağırlıklı olarak yer almaktadır. Bu iki şahsiyetin ( Hasan ve Nizam) düşmanlığa dönüşen dostlukları ve Hayyam ın tasavvufi bakış açısıyla Hasan ve Nizam ile olan ilişkisini bu kitapta görebilirsiniz. Bu üç karakteri konu edinen pek çok kitap da yazılmıştır. Bu kitap aynı zamanda Sadık Yalsızuçanlar la tanışmama vesile oldu. İsmini çok duymama rağmen yazarın kalemi hakkında fazla bilgim yoktu. Gerçi tek kitapla da bir yazarı tanımak mümkün değil. Kitabı okumaya başlayınca olayların anlatımı karışık geldi bana ama okumaya devam ettikçe kalemine alıştım. Tabi Ömer Hayyam gibi çok yönlü bir karakteri anlatmak kolay olmasa gerek. Tarih, astronomi, edebiyat, matematik ve de tasavvuf iç içe geçmiş ve bunu ustaca okurla buluşturmuş yazar. Kitabı bitirdikten sonra Sadık Yalsızuçanlar ın diğer kitaplarını okumam gerektiğine karar verdim.

Sadık YalsızuçanlarYazar · 113 kitap
Sadık Yalsızuçanlar (d. 1962, Malatya), roman ve öykü yazarı, TRT Ankara Televizyonu'nda yapımcı. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Türkoloji Bölümünü bitirdi (1983). Bir süre yayıncılık ve öğretmenlik yaptı. Halen TRT Ankara Televizyonu’nda yapımcı olarak çalışıyor. Şehirleri Süsleyen Yolcu ve Rüya Sineması’yla TYB öykü ve deneme ödülünü, Ozanın Kopuzu Aşığın Sazı ve Kırkambar belgeselleriyle TMKV ve TYB tv program ödüllerini kazandı.