Raven Leilani, ilk kitabı olan "Haz"ı 2020 yılında yayımladı. Roman, çıktığı gibi büyük övgü topladı. Leilani "Center for Fiction İlk Roman Ödülü", "Kirkus Ödülü", "John Leonard Ödülü", "Dylan Thomas Ödülü" ve "VCU Cabell İlk Roman Ödülü" gibi pek çok ödül kazandı. Yazarımız, bu romanını yazarken deneyimlerinden ve sanat, şiir, çizgi roman ve müzik sevgisinden etkilendiğini paylaştı. Siyahi bir kadın olan Edie'yi ana odağına oturtan Raven Leilani, bu genç kadın üzerinden kendi deneyimlerini ve düşüncelerini aktarıyor. Edie içine doğduğu ırkçı ve sınıfsal toplumun farkında, bu yönde algısı açık. Hiçbir konuda şansı tutmuyor. Dünya ile sadece seks ve haz yardımıyla bağ kurabiliyor. Doğru erkeği bir türlü bulamıyor, erkekleri sekse ve hazzına hizmet etmesi için kullanıyor. Günümüzde revaçta terimler olan one night stand, open marriage, no string attached ve yer yer Eric'te gördüğümüz lovebombing, gaslighting bu romanda kendine yer buluyor. Leilani, tüm bu durumları çarpıcı bir anlatımla metnine taşıyor. Üslup olarak yalın bir anlatım tercih ediliyor, konu oldukça sürükleyici. Yazarın cümlelerinin alt metni hep çok yoğun ve Leilani okura Edie ile empati kurabilmenin yolunu açıyor. Beğendiğim bir okuma oldu.
Ana kahramanımız Edie'ye odaklanıyoruz. Yirmili yaşlarında siyahi kızımız, yayın koordinatörü olarak çalışıyor ve çocuk kitaplarıyla ilgileniyor. Çok vasat bir dairede ev arkadaşıyla yaşıyor, maddi sıkıntıları var. Hayatında bir türlü doğru kişiyi bulamamaktan yakınıyor. Zamanında uyuşturucu bağımlılığı yaşayan annesine benzer tavırları var. İçinde zaman zaman gelişen sanata kulak vermeye çalışıyor. Hayatındaki çoğu şeyi seks ve hazla anlamlandırmaya çalışıyor. Kendisinden yirmi yaş büyük Eric ile tanıştığında, kendisinden çok büyük bu adamın tavırlarından