The Inception of Occidental Thinking and Logic: Heraclitus’s Doctrine of the Logos

Heraclitus

Bloomsbury Publishing
İngilizce

2018 28. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2018 16:52
Hegel ve Kant serimin sonlarına geldiğimde Hegel'in Yunan felsefesine ve dinine dair bir eleştirisini okumuştum. "Yunan dininin Hristiyanlığa karşı gerçek eksikliği, onda, görüntünün en üstün şekle, genel anlamda tüm ilahiyata şamil oluşu iken Hristiyanlık da görünümün, ilahi olanın ancak bir anını yakalamasından ibaret oluşudur." Bu sözünden sonra zaten Hegel'in Platon, Heraklitos ile bir hesaplaşmaya giriştiğini anlamıştım. Ancak elimizde Hegel'in Almancadan bunun üzerine çevrilmiş bir eseri bulunmamakta. Yine de konuya en yakın eserin Heidegger'a ait olması beni biraz rahatlattı. Hem bu konu çerçevesinde hemde girmişken detaylı bir şekilde Heraklitos'un fragmanlarını çözmek amacıyla kitabın derinliklerine daldım. Kitabın net ve kısa bir özetini sunmak gerekirse. Freiburg üniversitesinde Heidegger'ın filozof Eugen Fink ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri dersleri konu alıyor. Derslerin çoğunluğu Heraklitos'un fragmanlarına dayanıyor. Ancak Heidegger'ın kitap da ulaşmak istediği nihai bir sonuç bulunmaktadır. Bu da beni kitabı okumaya iten noktalardan biri "Nihai Soru: Bir itiraz olarak Yunanlılar." işte bu bölüm aslında kitabın genel bir özetini taşımaktadır. Çünkü kitabın başından beri Heidegger belli başlı fragmanları inceliyor diğer fragmanları anlaşılabilirlik den bir hayli uzak buluyor. Bir açıdan da Heraklitos'un filolojik zarifliğini onu derinlemesine incelemeyi keyifli buluyorsunuz tabi bu biraz çaba gerektirse de yine de kendinizi o derslerde hissedebiliyorsunuz. Ve gelmek istediğim son nokta kitabın en önemli bölümü Kant ile başlayan Hegel ile devam eden bizim varlık deneyimimizin Yunanlılar ile çakışması durumu. Hatta Heidegger daha da ileriye giderek diyor ki ; "Bizim düşüncemiz Yunanlılar tarafından asla düşünülmemiştir. Hegel’de görüyoruz. O da
Felsefe
Heraclitus Üzerine DerslerMartin Heidegger · Kesit Yayınları · 200613 okunma

Martin HeideggerYazar · 26 kitap
26 Eylül 1889'da Baden eyaletinde doğdu. Çocukluğundan itibaren dine ve felsefeye eğilimli biri olarak yetişti. Felsefi çalışmalarıyla olduğu kadar, yaşamı ve çeşitli dönemlerde sergilediği politik tutumlarıyla da tartışma konusu oldu. Felsefi yetkinliği ve önemi yadsınamazken politik konumları dolayısıyla sürekli sorunlu bir ilişkinin taşıyıcısı oldu ve bu durum çoğu zaman felsefi çalışmalarının tam olarak değerlendirilmesini gölgeledi. Freiburg Üniversitesi'nde Katolik ilahiyatı ve Hristiyan felsefesi okudu ve 1914 yılında ilk çalışması ve doktora tezi, "Psikolojide Yargı Kuramı" ile dikkat çekmeye başladı. 1923'te Marburg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1927 yılında "Varlık ve Zaman" yayımlandı ve yayımlanışından itibaren yalnızca varoluşçu felsefe açısından değil, 20.yüzyıldaki bir bütün felsefe tartışmaları bağlamında bir şekilde etkili oldu. Heidegger burada, bütün bir Batı Felsefesi geleneğini metafizik olmakla eleştirdi, ki sonrasında postmodern felsefe bu argümanı başka düzlemelerde yeniden değerlendirecektir. 1933 yılından itibaren Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte Heidegger Nazi Partisi'ne katıldı. Bu dönemde Freiburg Üniversitesi'nde rektör oldu. Heidegger'in bu dönem boyunca izlediği politika her zaman tartışma konusu olmuş ve onun çalışmalarının değerlendirilmesine gölgeler düşürmüştür. Nazilere katıldığı gerekçesiyle 1945'te üniversiteden uzaklaştırıldı ama sonra 1952'de yeniden üniversiteye dönebildi. Daha sonra yanlış yaptığını söylemesi de üzerine düşen gölgelerin sona ermesini sağlamamıştır, ancak bununla birlikte onun teorik çalışmalarının değeri her zaman kendini buna rağmen korumuş ve felsefe açısından önemli yerini muhafaza etmiştir.