Heraclitus Üzerine Dersler

Martin Heidegger

Heraclitus Üzerine Dersler Sözleri ve Alıntıları

Heraclitus Üzerine Dersler sözleri ve alıntılarını, Heraclitus Üzerine Dersler kitap alıntılarını, Heraclitus Üzerine Dersler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Tıpkı kartalın yavrusunu iterek topraklarda av araması için yuvadan aşağıya atması gibi, insanoğlu da bizzat Tanrı’nın merhametinden dışarı sürülüp uzaklaştırılmıştır.” -Hölderlin
Yalnızların birbiriyle karşılaşması ancak yalnızlık içinde gerçekleşebilir.
Reklam
antik filozof parmenides hafifliğin çekici ve hasretlik olduğunu ileri sürmektedir.
Fragman 11 Üzerine
11.Fragman "Her sürüngen kırbaçlanarak otlağa güdülür." Heidegger : Otlak da, ceza tanrıçası nemesis kelimesiyle bağlantılıdır. Yine de nemesis kelimesi, sadece ayırmak ve dağıtmak anlamını taşımaz. Otlak kelimesi, aynı derecede âdet, yasa kavramına da işaret eder. Kırbaçlamaya ait yönetme, takip etme ve yönetme ile yönetilme durumları. Sonuncu eyleme, durma ve idare edilmeyi de eklemeliyiz. Bunun üzerine Hölderlin’in “Barış” şiirinden birkaç mısrayı okumak istiyorum: “Göz açtırmayarak ve alt edilmeyerek tıpkı altın yürekli Nemesis gibi vuruyorsun ve zayıf olan kurbanların ise şakırtıdan titremektedir, bu en son nesile kadar devam eder. Dürtmek ve tutmak için gizli gücü elinde tutarsın. Zira diken ve yular senin ellerine verilmiştir.” Fink : Hölderlin’in “Halkın Sesi” şiirinden şu kıtayı da burada zikretmek uygundur: “Tıpkı kartalın yavrusunu iterek topraklarda av araması için yuvadan aşağıya atması gibi, insanoğlu da bizzat Tanrı’nın merhametinden dışarı sürülüp uzaklaştırılmışlardır.”
Sayfa 63 - Fink ve Heidegger'a ilham gelmesi (önemli bir nokta)Kitabı okudu
Yaşam ve ölümün iç içeliği
Hayat süresi üç türlü zıtlık için ortak bir zemin oluşturmaktadır. Tüm hayat süresi ölüm ile sınırlanmıştır. Hayat içerisinde uyku ölüme kıyas edilmekte, yaşlı olmanın da ölüme yönelik özel bir bağı bulunmakta ve uyanık olmak ile genç olmak da daha ziyade canlı olmayla alakalı bulunmaktadır.
Sayfa 153
İnsan Varlığının Mantıksal Kavramı ve Bilinçlilik
Fragman 10 : "Bağlanışlar; bütünler ve bütün olmayanlar, bir arada duran ve ayrı duran, birlikte söylenen ve ayrı söylenen. Her şeyden bir, bir'den her şey." Fragman 26: "Geceleyin gözün ışığı söndüğünde, insan bir kandil yakar kendine; yaşarken ölüye dokunur uykusunda; uyanıkken uyuyana." Bu fragmanın Hegel'de ne anlama geldiği soruyor bir katılımcı. Heidegger: Hegel mantıksal olanın üç anından bahseder. Soyut-makul, diyalektiksel ve spekülatif. Bu bize Hegel'in gerçekliğe bakış açısını anlatmaktadır. Hegel der ki ; "“Ancak mantıksal olan, gerçekliğin mutlak şekli ise, hatta bundan da ötede saf gerçekliğin ta kendisi ise, bu, faydalı olandan daha başka bir şeyi anlatıyor demektir.” Hegel’in gerçeklik kavramını anlamak isteyen bir kişi neyi de göz önünde tutmalıdır? Heidegger: Hegel’in gerçeklik kavramını anlayabilmek için gerçekliği kesinlik, yani kendi bilmesinin mutlaklığı alanı olarak düşünmeliyiz. Ancak bu yolla mantıksalın kendi başına saf gerçeklik olması gerektiğini anlayabiliriz.
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
Heraclitus'a Metafiziksel Yaklaşım ve Hegel Yunan İlişkisi Çatışması
Fragman 76 : "Ateşin ölümü havanın doğumudur; havanın ölümü suyun doğumudur." "Ηiς batmayacak olandan kim, nasιl kaςıp saklanabilir?" Katılımcı: Düşünmenin böyle vasıflandırmasından geçici olarak vazgeçilebilir, çünkü bizim de içerisinden geldiğimiz metafizik tarihi basitçe bir kenara atamayız. Öte yandan “henüz- metafiziksel-değil” ifadesinin ne ile ilgilendiği konusu bu vasıflandırma sürecinde oldukça üzerinde durulmuş bir konudur. Heidegger: Eğer Heraclitus kendi düşüncesinin henüz metafiziksel olmadığını, çünkü ileride gelecek olan metafiziği daha kendisinin görmediğini söyleyemeyecekse, bu durumda artık metafiziksel olarak düşünemeyeceğimizi söylemeli miyiz, zaten kendimiz de metafizik içerisinden geliyoruz? Katılımcı: “Artık” ifadesinde bir belirsizlik var. Bir taraftan o yüzeysel, geçici tanımlama şeklinde anlaşılabilir. O zaman bu ifade metafiziğin arkamızda kaldığını anlatır. Diğer taraftan o, metafizik içerisinde metafiziksel karşı duruş şeklinde olmasa da - metafiziğe yönelişin gerçekleştirilmesi olarak da anlaşılabilir. Heidegger: Siz, “artık-metafiziksel-değil” ifadesinin, metafiziği bıraktığımız şeklinde anlaşılamayacağını; aksine, bu ifadeye göre metafiziğin hala bize tutunduğunu, ondan kurtulamayacağımızı söylemeye çalışıyorsunuz. Batı felsefesinin neresinde bir devrin diğer düşüncelerle en kesin biçimde ilişkiye geçtiğini söyleyebilirsiniz? Katılımcı: Hegel’de.
Sayfa 125 - Katılımcının bu derste Heidegger ile çatışmaları dersleri daha verimli hale getiriyor.Kitabı okudu
kelime­lerin anlaşılması için kendimizi antik yunan dünyasına taşımaya gay­ret göstermeliyiz.
23 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.