Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar

Kürşat Demirci

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar Gönderileri

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar kitaplarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar sözleri ve alıntılarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar yazarlarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atharvaveda
"I. Zaman bir küheylan, yedi ışını ile hızla koşar: Zaman bin başlı, çağların üstünde, tohumu bereketli. Kutsalca düşünceleri ile düşünen kahinler onu incelerler, bütün varlıklar onun tekerleğidir. II. Yedi tekerleği ile zaman (atımı) koşar, onun yedi dingili vardır; ölümsüzlük onun baltasıdır. Bütün varlıkları taşır. İlk tanrı olan zaman, şimdi ileri doğru hızlanıyor. III. Büyük bir kavanoz zamanın üzerine yerleştirilmiştir, onu biz gerçekte çeşitli şekiller hâlinde görürüz. O bütün varlıkları taşır: Varlıklar onu "en yüksek gökteki zaman" diye adlandırırlar. IV. O bütün varlıkları meydana getirir, o bütün varlıkları kuşatır. Zaman varlıkların babası, varlıklar da onun çocuklarıdır. Gerçekten ondan daha yüksek bir güç yoktur. V. Zaman hem öteki dünyanın göğünü, hem de bu dünyayı meydana getirmiştir. Olan ve olacak olanları zaman harekete geçirir ve yayar. Bu yeryüzünü zaman yarattı, güneş zamanda parıldar. Bütün varlıklar zamandadır, zamanda bütün gözler görür. VI. Zaman düşünceyi suurlar, zaman soluğu sınırlar, zaman adı sınırlar; zaman ulaştığında bütün yaratıklar sevinirler."
O her formun zıt formudur, sihirli güçleri ile çok şekilli olarak ilerler.
Sayfa 94 - İşaret Yayınları - Birinci Baskı: Ağustos 1991, İstanbul
Reklam
Biz tek tanrı demeyiz, çünkü ilah her şeydedir.
Sayfa 90 - İşaret Yayınları - Birinci Baskı: Ağustos 1991, İstanbul
durulunca…
Her dinde ortak olarak yaratılış olayı büyük bir kaos ile başlatılır. Bu kaosun arasından bir nizam prensibi çıkar. Nizamın gücü kaosa üstün gelir ve yaratılış başlatılmış olur. Tanrılar genellikle kaostan sonra yaratılır, bununla birlikte Semitikler’de olduğu gibi bazen tanrılar kaostan önce de vardırlar. Bu ikinci halde kaosun nedeni tanrılar arasındaki çekişmedir. Tanrıların çekişmesi durulunca yaratılış da başlar.
Sayfa 65 - İşaret Yayınları - Birinci Baskı: Ağustos 1991, İstanbul
Tanrı Mitra Hind-Avrupalılar'ın en eski tanrılarındandır. Daha sonraları Hindistan' da, İran'da önem kazanacak ve hatta bir tanrı olarak Roma'ya kadar gidecek olan bu ilah Vedalar' da tali (Vedalar' da bu büyük ve önemli ·işler gören tanrı ların yanında daha az öneme sahip pek çok tanrı veya kahraman mevcuttur. Hatta bazen öyle ileri gidilmiştir
Sayfa 62 - +63 pdfKitabı okudu
tanrı Varuna
Orijinalde bir gök tanrısı olan Varuna, muhtemelen Grekler'deki Uranos (gök) ile ilişkilidir. Bugün Türkçe'de de kullanılan Evren (kainat) kelimesi de bu sözcükten gelir. Varuna'nın adı "vr" (örtmek, kuşatmak- İngilizce'deki Cover'in kökü) fiil kökünden gelir, çünkü Varuna kainatı kuşatır ve herşeyin hakimidir. Varuna sulardaki ateşte
Reklam
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.