Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hukukun Temel Kavramları

Kemal Gözler

Hukukun Temel Kavramları Sözleri ve Alıntıları

Hukukun Temel Kavramları sözleri ve alıntılarını, Hukukun Temel Kavramları kitap alıntılarını, Hukukun Temel Kavramları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ülkemizde en büyük hukuk kütüphaneleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi ve Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesidir.
Hukuk alanında çalışacak herkes, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi (ve 2017'de lağvedilmeden önce Askeri Yargıtay ve AYİM) kararlarına ihtiyaç duyar. O nedenle bu yüksek mahkemelerin kararlarına nasıl ulaşılacağının bilinmesi gerekir.
Reklam
Bilimsel Eserler
Bilimsel eserler, genel eserler, monografiler ve makaleler olarak üç grup altında toplanabilir.
Genel eserler belli bir hukuk dalının bütünü hakkında bilgi verirler. Örneğin bir "borçlar hukuku kitabı" bir genel eserdir. Monografiler belirli tek bir konuyu derinlemesine inceleyen kitaplardır. Örneğin kira sözleşmesi üzerine yazılmış bir kitap monografidir.
16 Nisan 2017 referandumuyla onaylanan 6771 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunuyla lağvedilmeden önce "Askerî Yargıtay" ve "Askerî Yüksek Idare Mahkemesi" kararları da hukukun önemli bilgi kaynakları arasındaydı.
Hukukun bilgi kaynakları "mevzuat", "yargı kararları" ve "bilimsel eserler" olmak üzere üçe ayrılır.
Reklam
Mevzuat Bilgi Sistemi
Kanunların hazırlık çalışmalarına (teklif ve tasarı metinlerine, gerekçelerine, kanunun kabulü sırasında TBMM'de yapılan tartışmalara) da tbmm.gov.tr adresinden erişilebilir.
İnsanların pek azı adam öldürmüştür. "Neden şimdiye kadar adam öldürmedim" sorusunu kendimize bir soralım. Bu sorunun cevabı herhâlde "Türk Ceza Kanununun öngördüğü ömür boyu hapis cezasından korktuğum için" değildir. İnsanların büyük bir çoğunluğu suç işlemiyor; çünkü Tanrı'dan korkuyorlar; çünkü kendi vicdanlarından korkuyorlar; çünkü çevreleri tarafından kınanmaktan korkuyorlar, vs.
İnsanlar, Tanrı'dan korkmasaydılar, vicdanları sızlamasaydı, diğer insanlar karşısında küçük düşmekten utanmasaydılar, toplumun kınamasından, dışlamasından çekinmeseydiler, hukuk kuralları ne kadar ağır müeyyideler öngörürse öngörsün tek başlarına toplumsal düzeni sağlamakta başarısız kalırdı.
Ceza Usûl Hukuku "Ceza usûl hukuku (law of criminal procedure)", kanunların suç saydığı fiilleri işleyenlerin takip edilmesi, yargılanması ve cezalandırılmasında uyulacak usûllerin nelerden ibaret bulunduğunu gösteren hukuk kurallarından oluşmuş bir hukuk dalıdır.
Reklam
Anayasa Mahkemesi Kararları.- Anayasa Mahkemesi, iptal davası veya itiraz yoluyla gelen başvuruyu inceler. Söz konusu kanunun Anayasaya aykırı olduğu kanısına varırsa kanunun iptaline; kanunun Anayasaya uygun olduğuna karar verirse başvurunun reddine karar verir. Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararına karşı temyiz veya itiraz yolu yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dava konusu olan kanun hükmünü ortadan kaldırdığı için, bu karar herkes için hüküm ve sonuç doğurur. Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede yayınlandığı gün yürürlüğe girer. İptal edilen kanun da Resmî Gazetede iptal kararının yayınlandığı gün yü- rürlükten kalkar. Yani Anayasa Mahkemesinin iptal kararları geriye yürümez; geçmişe etkili değildir.
Sayfa 79
Din, ahlak, örf ve âdet kuralları olmaksızın hukuk kuralları düzenli sağlamakta yetersiz kalır. İnsanlar, Tanrı'dan korkmasaydılar, vicdanları sızlamasaydı, diğer insanlar karşısında küçük düşmekten utanmasaydılar, toplumun kınamasından, dışlamasından çekinmeseydiler, hukuk kuralları ne kadar ağır müeyyideler öngörürse öngörsün tek başlarına toplumsal düzeni sağlamakta başarısız kalırdı.
Sayfa 28
bireysel başvuru
Kendisine “anayasa şikâyeti" de denen “bireysel başvuru yolu", temel hak ve hürriyetleri ihlâl edilen kişilerin, diğer başvuru yollarını tükettikten sonra, Anayasa Mahkemesine başvurmalarıdır. Bireysel başvuru usûlü Türkiye'de 12 Eylül 2010 tarihli halkoylamasıyla onaylanan 5982 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunuyla kabul edilen bir yeniliktir. “Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır. Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz". Bireysel başvuru usûlünün ayrıntıları 30 Mart 2011 tarih ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usûlleri Hakkında Kanunun 45 ilâ 51’inci maddelerinde düzenlenmiştir. Bu Kanunun bu maddeleri 23 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla artık Anayasa Mahkemesine bireysel baş- vuru yapılabilmektedir.
Sayfa 78
İdare Hukuku "İdare hukuku (administrative law)", "idare"nin kuruluş ve işleyişini düzenleyen kamu hukuku dalıdır. "İdare (administration)", devletin yürüme organının Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar dışında kalan kısmıdır.
Uluslararası Hukuk( Devletler Hukuku) "Uluslararası kamu hukuku (public internetional law)" veya daha kısa bir ifadeyle "uluslararası hukuk (international law)" bir devlet ile diğer bir devlet veya devletler veya uluslararası kuruluşlar arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır.
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.