Ekim 2016
Metis Yayınevi

2024 115. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2024 09:26
“Hain” “Sen bir hainsin” Kimsin? Neden ben? Nasıl girdim bu işe? Kim hain, kim kahraman! Karışık bir kurgu gerçeküstü bir anlatı . Hemen başlayıp bitirilebilecek merak unsurunun hiç yitmediği aynı zamanda durağanlığın hakim olduğu bir eser Felsefecilerin romanlarını okumayı seviyorum
HükümTürker Armaner · Metis Yayınevi · 201621 okunma
2017 50. kitabı
Okunma: 20 Mart 2017 19:51
1920'lerde işgal altındaki İstanbul'da geçen kitapta, bir yanda İngilizler, bir yanda Bolşevikler bir yanda Ankara destekçisi milliyetçiler Osmanlı sonrası kurulacak yeni düzen için iktidar savaşı sürdürmekte, diğer yanda ise gerçekte ne olduğunu kimsenin bilmediği, çevresi her yerde, merkezi hiçbir yerde Teşkilat...Hiç bir tarafa yakın durmadan her tarafın kazancına talip.Eşyanın ve eşhasın doğru yerine dönmesini amaç edinmiş, kimileri tarafından işgal kuvvetlerince kurulduğu iddia edilen, ancak yaptığı suikastlar, sabotajlarla işgal kuvvetlerine zarar veren bir oluşum. Türker Armaner, hain ile kahraman arasındaki ince çizginin üzerinde durup, her an birbirine dönüşebileceğini, daha kitabın başlarında şöyle belirtiyor."İşgal olmasaydı ‘hain’ ilan edilecek miydim, bilmiyorum. Ama tüm bu siyasi kargaşanın içinde hiç kimsenin bir sıfatı yoktu ve herkes her sıfatı alabilirdi. Herkes haindi ve hiç kimse hain değildi. Toz duman dağıldıktan sonra muktedir kahraman, mağlup hain olacaktı. Her şey aynı anda hem doğru hem de yanlıştı ya da bir tavır bir an doğru hemen sonrasında yanlış, daha sonra yine doğru olabilirdi. Kimsenin birini desteklemekten ya da birileri tarafından desteklenmekten kaçması mümkün değildi. İngilizler, Fransızlar, Hükümet, milliyetçiler, Bolşevikler, diğerleri... Hepimiz, rulet çarkı gibi kendi çevresinde dönen tek bir sahnedeydik, hangimizin ‘kahraman’, hangimizin ‘hain’ taşında duracağını hiçbirimiz bilmiyorduk. Hepimiz kendimizi bir diğerine göre tarif ediyorduk ve kimsenin tümüyle güvendiği biri yoktu."(syf 9) Hüküm tarihi roman olarak da değerlendirilebilir, ama öyle bir tarihi roman ki polisiye,casusluk türünün özelliklerini de barındırıyor.Sevgilisinin, "Dünyaya düşmüş bir yabancıya benziyor. Her şeye tutkusu olan ama dünyanın kendisinden
HükümTürker Armaner · Metis Yayınevi · 201621 okunma

Türker ArmanerYazar · 6 kitap
1968'de Istanbul'da doğdu. Hacettepe, Boğaziçi, Bergen üniversitelerinde okudu. 2002 yılında siyaset felsefesi alanında yazdığı bir tez ile Paris 8 (Saint Denis) Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden doktora derecesi aldı. İlk öyküsü 1995'te Hayalet Gemi'de yayımlandı. İlk kitabı Kıyısız 1997'de, ikinci kitabı Taş Hücre 2000'de, son kitabı Dalgakıran ise 2003’te yayımlandı. Istanbul'da editörlük yaptı, makale, deneme ve çevirileri basıldı. 1996'dan bu yana çeşitli üniversitelerde siyaset felsefesi ve estetik ağırlıklı dersler vermektedir.